Reklam
Reklam

Afganistanlı gencin İstanbul’da çöp konteynerinde sonlanan hayatı

Okumak ve para kazanmak umuduyla Türkiye’ye gelen 19 yaşındaki Afganİstanlı Hafizullah, kâğıt topladığı sırada Ataşehir’de bıçaklanarak öldürüldü.Cenazesi, arkadaşlarının topladığı parayla Afganistan’a gönderildi Hafizullah Ahmadi eğitim hayalleriyle geldiği Türkiye’den bir tabutun içinde ayrılıyor. Hafizullah’un kısa hayatı, bayram öncesi bir çöp konteynerinde son buldu.

Afganistanlı gencin İstanbul’da çöp konteynerinde sonlanan hayatı

Okumak ve para kazanmak umuduyla Türkiye’ye gelen 19 yaşındaki Afganİstanlı Hafizullah, kâğıt topladığı sırada Ataşehir’de bıçaklanarak öldürüldü.Cenazesi, arkadaşlarının topladığı parayla Afganistan’a gönderildi Hafizullah Ahmadi eğitim hayalleriyle geldiği Türkiye’den bir tabutun içinde ayrılıyor. Hafizullah’un kısa hayatı, bayram öncesi bir çöp konteynerinde son buldu.

Afganistanlı gencin İstanbul’da çöp konteynerinde sonlanan hayatı
01 Haziran 2020 - 12:29


Hafizullah, oldukça yoksul bir ailenin çocuğuydu. Ülkesinde savaş vardı, savaş nedeniyle ekmek yoktu. Altı sene önce henüz sadece 13 yaşındayken para kazanabilme umuduyla Afganistan’ın Bamyan şehrinden İran’a gitti. Çocuk olduğundan pek fazla iş bulamadı ama bulunca da ne kazandıysa ailesine gönderdi. İran’da geçirdiği üç senenin ardından Türkiye’ye gelmeye karar verdi. Önce Ankara, sonra Antalya’da şansını denedi. Nihayetinde ekmeğinin peşinde sürüklenen her genç gibi onun da yolu İstanbul’a düştü.
"İnsan ülkesini terk ediyorsa rüyasının peşinden gidiyordur”
Hafizullah Türkiye'de, İran’da olduğu gibi kayıtsız olmak istemedi. Bir kimliği olsun, okula gitsin istiyordu. Zaten ülkesini terk etmesinin nedeni de buydu: Eğitimine devam edebilmek. arkadaşı Hüseyin’in deyişiyle, hayallerinin peşinden gelmişti buraya. Okumak istiyordu. Ancak okumak için önce kayıt olmak gerekiyordu.İran’daki gibi, Türkiye’de de kayıt olamıyordu. Türkiye’de çalışırken her zaman parasını da alamıyordu. Afganistan’daki kardeş Nacibullah’a bundan şikâyet etmişti. Sıkıntıları bununla da bitmeyecekti. Hiç beklenmedik bir anda dünyayı Covid-19 salgını sarınca, bu durumdan Hafizullah da etkilendi. Çalıştığı tekstil atölyesi salgın nedeniyle kapandı, Hafizullah işsiz kaldı. Ancak para kazanması gerekiyordu. Yapabileceği tek iş vardı: Kâğıt toplamak. İşsiz kaldı, parkta yattı, çalışırken bıçaklandı
O gün, Ramazan Bayramı’ndan bir gün önce, arife günüydü. Ataşehir ilçesinin Yenisahra semtinde kâğıt topluyordu. Çöp konteynerini karıştırdığı sırada mahallenin çocukları geldi. Hafizullah’a sataştılar. Ancak sadece sataşma ile sınırlı kalmadı. Bıçak çektiler. Hafizullah ne olduğunu anlamadan çöp konteynerinin yanına yığıldı. Aldığı bıçak darbeleriyle orada sessizce can verdi. Avukat Esin Bozovalı’nın aktardığına göre, cinayet soruşturması kapsamında dört şüpheliden 18 yaş altı bir çocuk tutuklandı. Soruşturma, Kartal Adliyesi’nde devam ediyor.
Hafizullah çöplerin yanında usulca yatarken kâğıt toplayıcıları geçti yanıbaşından. Tanıyanı vardır diye fotoğrafını çekip farklı depolarda çalışan arkadaşlarına attılar. “Hangi depoya ait bu çalışan” diye sordular. Hüseyin, Hafizullah’ın arkadaşıydı. Fotoğrafı görünce genç arkadaşını tanıdı. Oruç nedeniyle bayıldığını sandılar önce, ancak hastane hastane gezip arkadaşlarını bulduklarında cansız bedeniyle karşılaştılar. Acı haber Afganistan’da yaşayan ailesine, bayram günü verildi. Kardeşi Nacibullah’ın dünyası yıkıldı. Haberi alacak anne ve babasını da üzüntüden kaybedeceğini düşünerek çaresizlik içinde kaldı.
DW Türkçe'nin ulaştığı kardeş Nacibullah, Hafizullah’ın evi terk ettikten kısa bir süre sonra söyledikleri aklına gelince yüreğinin ezildiğini anlatıyor:
"Bana, ‘Sen burada okumaya devam et. Ben hem çalışıp hem de okuyacağım. Ailemizi çalışıp ben destekleyeceğim’ demişti. Ölmek için çok gençti.”Hafizullah kardeşini iki ay önce aramış, çok acil 150 dolar istemişti. Durumunun kötü olduğunu, salgın nedeniyle çalışamadığını söylemişti. Ancak Nacibullah’ta da para yoktu, gönderemedi. Nacibullah kardeşini kaybettikten sonra Hafizullah’ın bazı geceler parası olmadığı için parklarda yattığını, sonra da kâğıt toplamaya başladığını öğrenmişti.
"Çoğu Kimsesizler Mezarlığı’na defnediliyor”
Ailesi Hafizullah'ın cenazesini Afganistan’da defnetmek istiyordu. Ancak yine aynı sorun belirdi: Para yoktu. “Aileleri istese de zor. Cenaze başka şehirdeyse önce Ankara veya İstanbul’a taşınmaası gerekiyor. Sonra diğer masraflar da var ki onlar da pahalı. Dolar ya da euro isteniyor. Çoğu Kimsesizler Mezarlığı’na defnediliyor
Ancak Hafizullah'ın arkadaşları, resmi kuruluşlardan hayır gelmeyince aralarında güç bela 900 dolar toplayabildi.işlemler tamamlandı, Hafizullah’ın cansız bedeni Kabil’e gitmek üzere kargoya verildi. Kardeşi Nacibullah’ın söylediğine göre, cenazesi Kabil’de defnedilecek çünkü ailesinin çocuklarını Bamyan şehrine götürecek parası yok. 19 yaşındaki genç eğitim ümidiyle geldiği Türkiye’den tek bir kursa gitme fırsatı bile bulamadan evine dönüyor. Nacibullah’ın sözleri, bu kısa hayatı özetliyor:
"Çok dayandı. Yaşamaya devam etmeye çalıştı ama maalesef bir şey kazanmadı.”
Burcu Karakaş

Bu haber 1092 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum