Birinci sınıf tarım toprakları dolgu için denize döküldü: Oyy Trabzon
Karadeniz'in incisi Trabzon'da büyük bir çevre felaketi yaşanıyor. Trabzon'un sahildeki kumsallarının % 86'sı dolguyla yok oldu. Bu kumsalları yok etmek için de verimli tarım toprakları kullanıldı. Tarıma verimli, dolguya dayanıksız toprak çamur olup balık üreme alanlarını da mahvediyor.
119 kilometrelik sahil şeridinin 85 kilometresi doğal kumsal olan Trabzon’da büyük bir çevre faciası yaşanıyor. Trabzon’un kumsal sahillerinin yüzde 86’sı denize dolgularla kaybedildi. Üstelik milyonlarca ton dolgu taş ve kayaç malzemesi yerine birinci sınıf tarım toprakları denize dökülüyor. Hırçın Karadeniz dalgalarıyla denize akan verimli topraklar, çamur halinde balık üreme alanlarına çöküp, denizin dibini de çöle çeviriyor.
TEMATİK ALAN İÇİN
Trabzon'un Kemerkaya Mahallesi'ndeki tünele kadar olan alanda yapılacak sosyal ve kültürel yaşam alanı için deniz dolgusu sürdürülüyor. 800 bin metrekarelik dolguda uygulanacak proje ile sosyal ve kültürel etkinliklerin düzenleneceği tematik alanlar oluşturulacak. 30 milyon liraya mal olacak proje dolgusunda kullanılan tarım toprağı tartışmalara neden oldu. Uzmanlar, dolguda tarım toprağı kullanılmasının zararlarına dikkat çekip, dolguda oluşturacağı risklere işaret etti.