BU SEZON FINDIK FİYATI NE OLUR ?

22 Temmuz 2025 - 09:22

Yazarımız Şinasi Kara Bey'in "BU SEZON FINDIK FİYATI NE OLUR ? " başlıklı makalesini siz değerli okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.


Devlet, TMO kanalıyla fındık alım fiyatını belirliyor. Fındık fiyatı, ürün pazara inmeden önce belirlenmektedir. Fiyat saptama tarihi genellikle, Ağustos ayının ilk haftasıdır.
Fındık fiyatının saptanmasında, iki önemli faktör var. Birincisi REKOLTE. Türkiye 700 bin ton civarında fındık ihraç ediyor. Tahmin edilen rekolte, bu rakamın altında ise, fiyatları piyasa belirliyor. Talep arzı aştığı için, fiyatlar yükselir. Nitekim, 2014 yılında, don nedeniyle fındık yanmış idi. Kg fiyatı, 10 doları gördü.
Rekolte saptanmasında iyimserler ile kötümserler yarışıyor. İyimserlerin arkasında, ALİVRE SATIŞ yapan tacirler var. Eğer rekolte az olursa, fiyat yükselir ve Alivre Satış yapan tacirler zarar eder. İyimser tahminlere göre rekolte hesabı 461 bin ton olarak saptandı. Kötümserler ise çok daha düşük rakamı telaffuz ediyor.
Şu bir gerçek ki, bu sene fındık talebi karşılayacak seviyede üretilemeyecek. Arz, talebi karşılayamadığı için fındık fiyatı yükselecek.
Fındık büyük ölçüde sanayide kullanılan ürünüdür. Ara ürün olarak çikolata-nuga-pasta-bisküvi sanayinde kullanılıyor. Belli bir tadı yakalamak için mutlaka fındık kullanma mecburiyeti var. Alivreciler, her zamanki gibi BADEM muhabbeti yaparlar. İnandırıcı değil. Fındık olmadan NUGA olmaz.....
Diğer bir gerçek ise şudur. .Fındığı girdi olarak kullanan sektörlerde, fındık maliyetinin yeri çok düşüktür. Fiyat bakımından yüzde onu geçmez. Fındığın on dolar olması, maliyetlerde büyük artış yaratmaz. Ancak, yıllardan beri FINDIK ÜZERİNDEN PARA KAZANAN karteller (tekelci alıcılar) var. Bunlar, ucuza alıp-pahalıya satma siyasetinden vaz geçmiyor.
Devlet bunu bildiği için, destekleme alım yapar. Yapmak zorunda.
Destekleme alımlarda, fiyatı belirleyen faktör MALİYETLER dir. Eğer, fiyat maliyetleri karşılamaz ise, müstahsil perişan olur. Bu yıl fındıkçının başına KOKARCA belası geldi. İklim şartları kötü gitti. Fındık yandı. İşçilik malum. Sürekli artıyor.
Kilo başına fındık maliyeti 210 lirayı buldu. Nedeni, giderlerin artması ve verimin düşük olmasından kaynaklanıyor.
Devlet maliyet hesabı yapacaktır. Vatandaşı madur etmeyecek fiyat, kilo başına 250 liradır. Rekoltenin düşük olması nedeniyle talep fazlası fiyatı daha da yükseklere çekebilir. Her zamanki gibi fındığı bekleten kazanıyor.
Şinasi Kara