Köy Enstitüleri...

17 Nisan 2020 - 13:44

Truman Doktirini sonra Marshall yardımı aldığımız Amerika'nın ilk isteği köy enstitülerinin kapatılması oldu.Köylüden şahaserler yaratan öğretmenler hain ve "Kominist" ilan edildi,tutuklandı bir rüya sona erdi.Toprak reformu İle milletin efendisi köylü, maraba,ağalar efendi oldu.

Tarih :17.04.1940 Dönemin efsane Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali YÜCEL ile İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı TONGUÇ'un tüm dünyaya örnek olacak projesi hayata geçiyordu.
Köy Enstitüleri...

Yıllardır Finlandiya Eğitimi diye dile getirilen ve empoze edilmeye çalışılan modelden çok daha bizim, çok daha üretken, çok daha yaratıcı bir modeldi. Kurtuluş mücadelesinden sonra, Anadolu köylerinde uygarlık yaratmanın öyküsü başladı.Okullarını yaptılar, ürettikleriyle doydular, diktiklerini giydiler, problem çözdüler, şiirler okudular, türküler yaktılar, kadın erkek omuz omuza halaylar çektiler. Öyle bize özgü, öyle bizi anlatan ve öyle donanımlı öğrenciler yetişiyordu ki, aşiret ağaları için, Amerikan'ın Ortadoğu’da ki projeleri için inanılmaz tehlikeli bir hale doğru gidiyordu.
Bu coğrafyada bilinçli bir halk olma projesinin önü mutlaka kesilmeli idi.  


Truman Doktirini sonra Marshall yardımı aldığımız Amerika’nın ilk isteği köy enstitülerinin kapatılması oldu.Köylüden şahaserler yaratan öğretmenler hain ve "Kominist" ilan edildi,tutuklandı bir rüya sona erdi.Toprak reformu İle milletin efendisi köylü, maraba,ağalar efendi oldu. Dağ başlarında unutulmuş kızdınız, oğuldunuz.
Türk köylüsünden konçerto çalan, roman, öykü, şiir yazan, ressam, heykeltıraş, öğretmen ve sayısız aydınlar çıkaran ışık oldunuz.
17 Nisan Aydınlanma Işığı   #KöyEnstitüleri’nin Kuruluşunun 80. Yıl dönümü kutlu olsun... Bu oluşumun mimarları olan Hasan Ali YÜCEL ve İsmail Hakkı TONGUÇ'un ruhları şad olsun...