KÖYÜMDE YAŞAMAK İÇİN BİR SÜRÜ NEDENİM VAR
Erzincan'ın bereketli yaylalarında yeni bir umut yeşeriyor. Köyüne dönmek isteyen, toprağına tutunan üretici için başlatılan 'Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var' projesi, sadece hayvancılığı değil, kırsal hayatın kaderini değiştirmeye geliyor.
Erzincan’ın bereketli yaylalarında yeni bir umut yeşeriyor. Köyüne dönmek isteyen, toprağına tutunan üretici için başlatılan “Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var” projesi, sadece hayvancılığı değil, kırsal hayatın kaderini değiştirmeye geliyor.
Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı;
Projeden Yararlanmak Üzere Başvuran Kişilerin Aşağıdaki Koşulları Sağlaması Gereklidir:
a) Projenin başlangıç tarihi itibariyle faal olarak küçükbaş hayvancılık yapıyor veya daha önce küçükbaş hayvancılık yapmış olmalıdır. İlk kez küçükbaş hayvancılık faaliyetinde bulunacak olanlar Proje kapsamda değerlendirmeye alınmaz. b) Küçükbaş hayvancılık yapmaya elverişli ve Proje kapsamında edineceği hayvanlarla birlikte tüm sürüsünü barındırma kapasitesi bulunan barınağa (ağıla) sahip olmalıdır. e) İşletmesinin bulunduğu yerde ikamet ediyor olmalıdır. d) Proje kapsamında alacağı hayvanlarla birlikte, işbu Protokolün 6. maddesinde belirlenen ırklara sahip dişi küçükbaş hayvan varlığını asgari 100 (yüz) başa ulaştırmalı ve Proje kapsamında kullanacağı Yatırım Kredisinin devamı boyunca Proje kapsamındaki ırklara sahip küçükbaş dişi hayvan varlığını, Proje kapsamında edindiği hayvan sayısının/100 (yüz) başın (hangisi yüksekse)altına indirmemelidir. e) Faaliyet gösterdiği bölgede bulunan meralardan yararlanıyor olmalı/mera kullanımına engel hali bulunmamalı ve/veya yıllık kaba yem ihtiyacının asgari %50’sini yetiştirme imkânına sahip olmalıdır. f) Bankaca kredilendirilmesine engel bir durum bulunmamalıdır. g) Her üretici Projeden yalnızca 1 (bir) kez yararlanabilir.Proje Kapsamında Üreticilere Edindirilecek Küçükbaş Hayvanların;
a) Akkaraman, Morkaraman, Kangal Akkaraman, Karacabey Merinosu, Orta Anadolu Merinosu, İvesi ve Hemşin ırkı yada yeterli materyal bulunamaması durumunda Valilik Proje Değerlendirme Komisyonu kararı ve Protokol taraflarının mutabakatı ile yöremize uygun diğer küçükbaş ırklarından b) 6-24 aylık yaş aralığında ve dişi, c) Yurt içinde doğmuş olmaları gereklidir. Halen faal olarak küçükbaş hayvancılık yapan Üreticilerin Proje kapsamında alacağı hayvanlarla birlikte, işbu protokolde belirtilen ırklara sahip küçükbaş hayvan varlığının asgari 100 (vüz) başa ulaşacak olması gerekir.Projenin Kapsamı, Uygulama Şartları, Hayvanların Irk ve Diğer Özellikleri Valilik Tarafından Duyurulur.
Başvuru ve Ön Değerlendirme Süreci Aşağıdaki Şekilde Yönetilir:
a) Proje başvuruları Valilik tarafından, İl/İlçe Müdürlükleri aracılığıyla toplanır. b) Valilik, başvuru yapan Üreticilerin yukarıda 5. maddede belirtilen başvuru koşullarını sağlayıp sağlamadığının İl/İlçe Müdürlükleri tarafından gerekli kontroller de yapılarak, birer tutanakla tespit edilmesini sağlar. e) Valilik, başvuru şartlarını taşıdığı tespit edilen Üreticilerin listesini ekte (EK:A) bulunan formata uygun şekilde yazılı olarak Bölge Yöneticiliğine bildirir.Kredi İşlemleri
Banka, Valilik tarafından belirtilen şekilde Bölge Yöneticiliğine bildirilen Üreticilerle ilgili olarak, kendi esas ve usullerine göre kredi değerlendirmesi yapar. Bu değerlendirme sonucunda uygun bulunan Üreticilere Yatırım Kredisi ve İşletme Kredisi kullandırılabilir. Kredilerin vade, faiz, komisyon/masraf, teminat, özkaynak, geri ödeme takvimi, anapara ödemesiz dönem vb. tüm unsurları Bankanın kendi esas ve usullerine göre belirlenir. Proje kapsamında, sadece krediyle hayvan alımının yapıldığı dönemde ve sadece krediyle satın alınan hayvanların işletme sermayesi ihtiyaçlarının finansmanına yönelik olarak İşletme Kredisi kullandırılabilir. Hayvan alımı olmaksızın yalnızca işletme giderlerinin finansmanına yönelik olarak bu kapsamda kredi kullandırılmaz; bu tür talepler Banka esas ve usullerine göre değerlendirilir.
Banka, Valilik tarafından ön değerlendirmesi olumlu olarak bildirilen kişilere kredi kullandırıp kullandırmamakta serbesttir. Valilik tarafından yapılacak ön değerlendirmenin olumlu olması, Bankaca bu kişilere kredi kullandırılacağı sonucunu doğurmaz. Kredi kararı, Bankanın kendi esas ve usullerine göre Banka tarafından verilir.
İşbu protokol kapsamında Üretici başına kullandırılabilecek azami Yatırım Kredisi ve İşletme Kredisi toplamı 1.2 Milyon TL ile sınırlıdır. Söz konusu tutarın üzerinde kredi talep edilmesi halinde kredinin 1.2 Milyon TL’ye kadar olan kısmı Proje kapsamında değerlendirilir, aşan kısmı ise Bankanın cari esas ve usullerine tabi olur. Banka, Üreticilere işbu protokol kapsamı dışında kendi esas ve usullerine göre ilave/farklı kredi kullandırabilir.
Banka, kendi esas ve usullerine göre, kredi kullandırılması uygun bulunan Üreticilere kullandırılabilecek Yatırım Kredisi ve İşletme Kredisi limitini belirler. Kredi ile ilgili hesap açılması, limit tahsisi, sözleşme imzalanması, taahhütname ve teminatların alınması vb. işlemler Banka tarafından tamamlanır. Kendisine kredi limiti tahsis edilen ve işlemleri tamamlanan Üreticilerin isimleri. Bölge Yöneticiliği tarafından yazılı olarak bir liste halinde Valiliğe bildirilir. Bankanın kredi kararı bildirilmeden önce, Projeden yararlanacak Üreticilere ilişkin Taraflarca herhangi bir duyuru yapılmaz.
Üreticilere işbu protokol kapsamında kullandırılacak kredilerin ana teminatını kefalet değerliliği bulunan 2 (iki) gerçek ya da tüzel kişi kefaleti ve krediye konu hayvanların rehni ile süt, et, canlı hayvan ve destekleme bedellerinin temliki oluşturur. Temlik tutarı, kullandırılacak kredinin anapara, faiz, komisyon ve diğer masraflarının toplamından az olamaz. Proje kapsamında kredilendirilen üreticilerin birbirine çapraz kefaleti alınmaz. Kefalet şartının yerine getirilememesi ya da Bankanın gerek görmesi halinde teminata Banka esas ve usulleri dahilinde başka teminatlar da alınabilir. Ancak, her durumda krediye konu hayvanların rehininin alınması zorunludur.
İşbu Protokol kapsamında kullandırılacak Yatırım ve İşletme Kredileri için özkaynak katkısı aranmaz.
PROJENİN DUYURULMASI, BAŞVURU SAHİBİNDE ARANAN ŞARTLAR, BAŞVURU SAHİBİNDEN İSTENİLEN BELGELER, BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ
Projenin Duyurulması
Projenin başvuru şartları ve uygulamaya ilişkin rehber, Erzincan İI Tarım Müdürlüğü Web sayfasında yayımlanır. Başvuru Süreci, Başvuruların Alınması:
Başvurular İl/İlçe Müdürlüklerine şahsen yapılır.
Başvuru Sahibinde Aranılacak Şartlar:
Her aileden sadece bir kişinin başvurusu değerlendirmeye alınacak.
Projenin başlangıç tarihi itibariyle faal olarak küçükbaş hayvancılık yapıyor veya daha önce küçükbaş hayvancılık yapmış olması, (türkvet kayıtları esas alınacak)
Faaliyet gösterdiği köyde küçükbaş hayvanlar için uygun ve yeterli mera/otlak alanı bulunması,
Faaliyet gösterdiği bölgede bulunan meradan/otlaktan başvuru tarihi itibariyle ve proje süresince yaralanıyor/yararlanacak olması.
Yıllık kaba yem ihtiyacının asgari %50′ sini yetiştirme imkanına sahip olması, buna uygun tarlasının bulunması ve proje süresi ile uyumlu olması, (ÇKS kayıtları esas alınacak)
Başvuru Sahibinden İstenen Belgeler:
‘Köyümde yaşamak için bir Sürü Nedenim Var’ projesi Başvuru Dilekçesi (Ek: 2)
Nüfus Cüzdan Fotokopisi
Varsa Tarım ve Hayvancılıkla ilgili mesleki eğitim veren ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarından mezun olduğuna dair diploma sureti,
Taahhütname (Sözleşme imzalama aşamasında verilecektir) (Ek: 3) (5)
Şehit yakını (anne-baba-eş-kardeş-çocuk) ve gazi ise; onaylı belge,
Proje kapsamındaki faaliyetlerle ilgili olarak barınak/mera/otlak alanlarını belgelemek İkametgâh belgesi
Hayvan varlığı gösteren işetme tescil belgesi.
Son 6 ay içinde hayvan hareketlerini gösteren belge.
Yem Bitkisi ekilişini gösterir belge (ÇKS belgesi)
Sabıka Kaydı (E-Devlet üzerinden son 30 güne ait alınan belgeler geçerlidir.)
Başvuruların Değerlendirilmesi
Başvurularla ilgili olarak, Üretici/Üreticiler tarafından beyan edilen ön müracaat formu İI/İlçe Proje Ofislerince ön değerlendirme yapılır. Müracaat listeleri Proje Takip sistemine kaydedilir. Kredi uygunluğu açısından ön inceleme için il/ilçe banka müdürlüklerine gönderilir.
Ön değerlendirme sonucu kredi uygunluğu olan kişiler banka tarafından bildirilmesi ile başvuru sahiplerinden belgelerin temin edilmesi istenecektir.
Her aileden sadece bir kişinin başvurusu değerlendirmeye alınacaktır.
Başvuruda bulunan yetiştiricilerin değerlendirmeye alınması için Banka Kredibilite durumları en az B kategorisinde yer alacak. (Kategoriler A en yüksek E en düşük olmak üzere 5 gruptan oluşacak.)
Kredi yönünden uygun ve belgelerin tam olan başvuru sahipleri İlçelerde Kaymakam Başkanlığında toplanacak olan İlçe Proje Değerlendirme Komisyonlarında değerlendirilir. İlde proje yürütme komisyonunca, İlçede Proje Değerlendirme Komisyonunca her başvuru sahibine ait bilgiler ekte (ek-4) yer alan puanlama tablosuna işlenerek puanlama yapılır. Puanlama sonucunda 50 puandan az olan başvurular elenerek yüksek alan başvurulardan bir liste oluşturularak bir üst değerlendirme komisyonuna gönderilir.
İl/İlçe Proje değerlendirme komisyonu, alt komisyondan gelen listelerdeki çiftçileri kredibilite açısından değerlendirilmek üzere tekrar Banka’ya gönderir.
Banka tarafından Kredibilitesi uygun olan Üretici/Üreticilerin isimleri İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ ne yazılı olarak bildirilir. İl/İlçe Proje Değerlendirme Komisyonlarınca Kredibilitesi uygun bulunan yetiştiriciler değerlendirilir.
İI/İlçe Proje Değerlendirme Komisyonunca uygun bulunarak Valilik Ana Değerlendirme komisyonuna gönderilen listeler, Komisyonca tekrar değerlendirilerek nihai karar alınır.
Valilik Ana Değerlendirme komisyonunun kararı kesindir. Kararlar uygulanmak üzere İl/İlçe Proje Değerlendirme komisyonuna gönderilir.
İI/İlçe Proje değerlendirme komisyonu kredi kullanması uygun bulunan kişileri var ise e-mail ve SMS yoluyla bilgilendirilir.
Kesinleşen asil listeler, Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü internet sitesinden yayımlanır.
Kesinleşen listede yer alan Üretici/Üreticilerin kredi ile ilgili tüm işlemleri ve kredi kullandırılması Bankanın kendi esas ve usullerine göre yapılır.
Banka tarafından kendisine kredi limiti tahsis edilen ve işlemleri tamamlanarak isimleri İl/İlçe Müdürlüğüne bildirilen Üretici/Üreticiler, belirlenen süre içerisinde bağlı bulunduğu İl/İlçe Müdürlüklerine giderek Sözleşmeyi imzalar.
Sözleşme imzalayan yetiştiricilere sözleşme tarihi itibari ile hayvan temini için 30(otuz) gün süre tanınır. Süresi içerisinde hayvan temin edemeyen yetiştiriciler projeden çıkarılarak sözleşmesi fesih edilir.
HAYVAN SEÇİM VE KABUL KOMİSYONLARI VE ALINACAK HAYVANLARDA ARANACAK KRİTERLER
Hayvan Seçim ve Muayene Komisyonları
Hayvan seçimi: Sözleşme imzalanan üreticiler İl Müdürlüğünce belirlenmiş işletmelerden teknik şartnameye uygun hayvanların seçecektir. Üreticiler Hayvanları işletmeden seçmeden önce il/ilçe proje ofislerine bilgilendirilecektir. Üreticinin seçtiği hayvanların her aşamasını İl proje ofislerine bildirir. İl proje ofislerinin kontrolü ile işletmesine hayvanlarını alır. Alınana hayvanlar hayvan kabul komisyonlarında teknik özellikleri incelenerek kabul edilecektir.
Hayvan Kabul Komisyonları İI/İlçe görevli 2 Veteriner Hekim, 1 Zooteknist’ ten oluşacaktır. İlçe Müdürlüklerinde Zooteknist olmaması durumunda, Kabul Komisyonlarına İlçe Proje Değerlendirme Komisyonu kararı ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden görevli Veteriner Hekim/Veteriner Sağlık Teknisyeni veya Teknikeri görevlendirilir.
Hayvan seçim ve Hayvan Kabul Komisyonları ekte (Ek-5) yer alan formları doldurarak İl/İlçe Müdürlüklerinde denetime hazır halde bulundurulacaktır.
Hayvanlarda Aranacak Teknik ve Sağlık Şartları
Proje kapsamında alınacak küçükbaş hayvan ırkları; Yöremize uygun Akkaraman, Mor karaman ve melezleri, ivesi, orta anadolu merinosu, karacabey merinosu, kangal akkaraman, ille de france, hemşin ırkı Koyun ırklarından oluşacaktır. Yeterli materyal bulunamaması durumunda Valilik Proje Değerlendirme Komisyonu kararı ve Protokol taraflarının mutabakatı ile yöremize uygun diğer küçükbaş ırklarından alım gerçekleşebilecektir.
Proje kapsamında alınacak küçükbaş hayvan ırkları, her iki kulağında küpeli Hayvancılık Bilgi sisteminde kayıtlı, alındığı tarih itibari ile asgari 6 aylık azami 24 aylık yaş aralığında olacaktır.
Hayvanlar başta İlimizdeki Halk Elinde Islah ve SOYBİS Projesi sürülerinden daha sonrada çevre illerdeki Halk Elinde Islah ve SOYBİS Projesi sürülerinden tedarik edilecektir.
İlimiz ve Çevre illerdeki Halk Elinde Islah ve SOYBİS Projesi sürülerinden yeterli damızlık dişi materyal bulunamaması durumunda, ilimiz ve çevre illerde ekte (Ek-6) yer alan Teknik ve Sağlık Şartnamesine uygun küçükbaş hayvanlar alınacaktır.
Satın alınacak tüm hayvanların yukarıdaki şartlara ve Ek-6 da yer alan Teknik Sağlık Şartnamesine uygun olması zorunludur. Bu kriterler Muayene ve Kabul Komisyonlarınca titizlikle incelenecektir.
Satın alınacak Hayvanların koyun keçi vebası aşlarının son 4 ay içinde yapılmış ve Hayvancılık Veri Sistemine işlenmiş olması zorunludur.
Proje kapsamında bir yetiştirici hem alıcı hem satıcı olamaz. Proje kapsamında sadece alıcı veya satıcı olarak yararlanabilir.
Her hayvan sadece bir kez alım-satıma konu edilebilir.
Birinci derecede akraba ve aynı köy içindeki alım / satımlar Proje kapsamına alınmayacaktır.
HAYVANLARIN SEÇİMİ, ALINMASI VE ÖDEMELERİN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ
Hayvanların Seçimi, Alınması, Nakliyesi
Valilik Ana Proje Değerlendirme Komisyonunca Projeye dahil edilen Banka tarafından kendisine kredi limiti tahsis edilen ve işlemleri tamamlanarak isimleri İl Müdürlüğüne bildirilen üreticiler, belirlenen süre içerisinde bağlı bulunduğu İl/İlçe Müdürlüklerine giderek sözleşmeyi imzalar.
Kredisi onaylanmış ve Ziraat Bankası ve İI/İlçe Müdürlüğü ile sözleşme imzalamış hayvan alacak kişileri alacağı koyun ırk/ırklarına göre Teknik Şartnameye uygun hayvanların bulunduğu işletmelere yönlendirecektir.
Öncelikli olarak hayvan alınacak işletmeler İlimizde bulunan Halk elinde Islah sürüleri, SOYBİS sürülerindeki 6-24 aylık dişi materyaller olacaktır.
Yetiştirici Halk Elinde Islah sürüleri ve SOYBİS sürülerinde yeterli materyal bulunamadığı durumlarda; Çevre illerdeki Halk Elinde Islah ve SOYBİS sürülerindeki 6-24 aylık dişi materyalden satın alabilecektir.
İlimiz ve çevre illerde Halk elinde ıslah ve SOYBİS Sürülerinde yeterli dişi materyal bulunamadığında, teknik şartnamelere uygun diğer sürülerden hayvan satın alınabilecektir.
Hayvan satın almak isteyen yetiştirici, anlaşma yaptığı satıcı işletme bilgileri ve alacağı hayvanlara ait bilgileri ekte (Ek-7) yer alan formlara dolduracak ve bu formları satıcı ve alıcı imzalayacaktır. Bu formlar İl/ilçe Proje Ofislerine teslim edilecektir.
İl/İlçe Proje yürütme/değerlendirme komisyonu satın alınması planlanan hayvanlara ait bilgilerin uyumluluğunu Hayvancılık Bilgi sisteminden kontrol edecek, hayvanlara ait aşılama geçmişlerini inceleyecektir.
Satın alınacak hayvanların asgari 6 azami 24 aylık, İki kulağında Bakanlık tarafından belirlenmiş uygun tanımlama işaretinin bulunması, Bakanlık Veri kayıt sistemine kayıtlı olması son 4 ayda koyun keçi vebası aşılarının mutlaka yapılmış olması zorunludur. Bu aşıların olup olmadığı Hayvancılık Bilgi sisteminden kontrol edilecek olup, aşısı yapılıp sisteme işlenmemiş hiçbir hayvan için ödeme yapılmayacaktır.
İI İçi ve il dışı Nakillerden önce Alıcıların, Yurt İçi Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürün Nakilleri Hakkında Uygulama Yönetmeliği hükümlerine göre belgelerin alınması, nakil sonrası belgelerin il/ilçe proje ofislerine teslimi zorunludur.
İl/İlçe Proje ofislerince gerekli inceleme ve değerlendirme yapıldıktan sonra, satın alınması uygun bulunan hayvanların sahibine ve satıcı işletmelere satışın uygunluğuna dair mesaj gönderilecektir.
Satın alınması uygun bulunan tüm işletmelerdeki hayvanlarla ilgili satın alan yetiştirici, Yurt İçinde Canlı hayvan ve Hayvansal Ürünlerin Nakilleri Hakkında Yönetmelik gereği alması gereken (İl dışından alınacak Hayvanların Yurt İçi Veteriner Sağlık Raporu, İl içi satışlarda Çıkış işletmesinin bağlı olduğu yerleşim yerindeki Muhtar onaylı Nakil Belgesi vb.) belgeleri teslim eder. İl/İlçe Müdürlükleri bu belgeleri inceleyerek, Hayvancılık Bilgi sisteminden alıcı işletmesine çıkış hareketi yapar.
Ödeme İşlemeleri
Alıcı işletmesine Hayvancılık Bilgi sisteminden Çıkış işlemi yapıldıktan sonra, İl Proje Ofisleri, işlemleri tamamlanan hayvanların ekte (Ek-7) yer alan satın alma ücretlerini, satıcının beyan ettiği Banka Hesap numarasına ödenmek üzere, Ziraat Bankası Şubesine bilgi verir.
Hayvanları satın alan yetiştirici, çıkış işlemi yapıldıktan sonra 5(beş) gün içinde hayvanları işletmesine getirmek ve il/ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne hayvanları getirdiğini bildirmek zorundadır.
İI/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne alıcı işletmesine getirildiği bildirilen hayvanları 7 (yedi) iş günü içinde İl /ilçe müdürlüklerince yerinde kontrol edilir.
Satın alınan hayvanlar, alıcı işletmesinde TARSİM sigorta experlerince sigorta işlemleri tamamlanır. Tarsim Experi tarafından sigortalanmaya uygun bulunmayan hayvanlar yetiştirici tarafından ücreti kendi tarafından karşılanarak, teknik şartnameye uygun hayvanlar 10(on) gün içinde yerine konularak ikame edilir. Bu hayvanlar için tekrar yetiştirici tarafından Tarsim sigortaları yaptırılır.
Tarsim sigortaları (Hırsızlık klozu dahil) satın aldığı hayvan sayısından az olmamak üzere, tüm masrafları yetiştirici tarafından karşılanmak üzere her yıl tamamlar.
Hayvanları satın alan yetiştirici, satıcı işletmesinden aldığı hayvanların Hayvancılık Bilgi Sisteminde çıkış işlemlerini tamamladığı andan itibaren hayvanların araçlara yüklenmesi, nakliyesi, araçlardan indirilmesi, hayvan refahı, trafik güvenliği, iş kazaları ile ilgili tedbirlerin alınması gibi her türlü işlemlerden sorumludur. Bu aşamalarda oluşabilecek yaralanma, ölüm, iş kazaları, ceza ve yaptırımlar ile hayvanların kaybolması, çalınması, hastalanması vb. her türlü zararın kendisi tarafından karşılanacağını kabul etmiş sayılır.
gundem24.com.tr