Mesleki Deformasyon Nedir?

04 Ocak 2022 - 08:42

Kimse de demiyor ki, neden test etmeye gerek duyuyoruz? Çünkü güvenmiyoruz insanlara. Aldığı parayı sahtemi diye kontrol eden esnaf da güvenmiyor müşterisine, aldığı ürün gerçekten sipariş ettiği miktar kadar mı diye tartan müşteri de güvenmiyor esnafa.


Cansu Ceylan

Türk esnafına o kadar çok güvenmiyorum ki, aldığım gramajlı ürünlerin gerçekten o gramajda olup olmadığını anlamak ve eğer değilse gerekli yerlere şikayet etmek için mutfak tartısı aldım. Görüyorum ki, Türk esnafına güvenmemekte çok haklıymışım. Bizler taksicisinden, kahvecisine kadar dolandırıcı bir milletiz. Kahvecisi bile 3 kuruşluk çaya karbonat atıyor ki, az demle koyu renkte çay çıksın da, 15-20 bardak fazla çay satabilsin diye. Halbuki çayın maliyeti nedir ki, dolandırıcılık yapmaya değer mi? Ama ruhumuza işlemiş bir kere insanları kandırmak. Taksicisi, sorar mesela; "Abla dere yolundan mı gidelim, yoksa ana cadde üzerinden mi?" diye. Bu sorunun Türkçe karşılığı şudur aslında: "dur lan şu karı yolları biliyo mu bilmiyo mu bi yoklayayım, eğer bilmiyorsa dolandırırım biraz." Eğer siz de taksicinin bu sorusuna "iiii şey nirisi kisiysi irdin gidilim" diye içinize kaçmış bir sesle cevap verirseniz, anlar yolları bilmediğinizi. Teybin sesini açar hafiften o anda, keyfe gelir; çünkü anlamıştır biraz daha fazla para kazanabileceğini.

Bir gün 250 gram profiterol almıştım. Kabıyla beraber tarttığımda bile 210 gram geliyordu. Boş kabı tarttığımda kap 30 gramdı. Arayıp bu durumu söylediğim zaman, "ben sizin gibi müşteri ilk defa görüyorum burada 25 30 gramın lafını ediyorsunuz, ne biçim insansınız" dedi saydı saydı telefonu yüzüme kapattı. Ben dürüstlüğümden utandım, o dolandırıcılığından utanmadı.

Dün 300 gram çiğ köfte söyledim, kabıyla beraber 283.8 gram geldi.. Şimdi arasam söylesem "neden böyle yaptınız" diye; "ablo bön sözön göbö önsön görmödöm ölllöhh öllhh yeaaa" diyecek kendine özgü şivesi ile..

Artık insanlara zerre güvenimiz kalmadı. Mesleki deformasyon sanıyorlar aslında bu tavrımı. Hani test uzmanıyım ya, güya her şeyi test ediyorum.

Kimse de demiyor ki, neden test etmeye gerek duyuyoruz? Çünkü güvenmiyoruz insanlara. Aldığı parayı sahtemi diye kontrol eden esnaf da güvenmiyor müşterisine, aldığı ürün gerçekten sipariş ettiği miktar kadar mı diye tartan müşteri de güvenmiyor esnafa.

Herkes birbirini kandırmaktan, dolandırmaktan şikayetçi; ama herkes birbirini kandırmak için kırk takla atıyor. Ben 40 takla attım diyene de inanmam bundan sonra, kesin 38 takla atmıştır da 40 diyordur.

Ruhumuza işlemiş bir kere.

#MeslekiDeformasyon #Dürüstlük #MeslekEtiği