MUSTAFA POYRAZ ekonomi ile ilgili konuştu

21 Aralık 2022 - 20:38

Ordu'muzun değerli iş adamlarından MUSTAFA POYRAZ konuştu


 Poyraz Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Poyraz, “50 yıldır iş hayatındayım böyle bir tedirginliğim olmamıştı. Kafamda da şöyle bir şey var: Gerekirse arsamı satacağım işçilerimin tazminatlarını ödeyeceğim, fabrikamı kapatacağım.” dedi. 

Poyraz şu açıklamayı yaptı: Ben şu anda 200 kişiyi istihdam eden bir fındık sanayicisiyim. Asgari ücrete yüzde 30 zam geldi 5 bin 500 TL oldu. Bunun işverene maliyeti ise 7.000 TL. 6 ay sonra bu en az 9.000 TL. Bizim bu şartlarda bu müesseseleri yaşatmamız mümkün değil. Çok tedirginiz. 50 yıldır iş hayatındayım böyle bir tedirginliğim olmamıştı. 
Kafamda da şöyle bir şey var: Gerekirse arsamı satacağım işçilerimin tazminatlarını ödeyeceğim, fabrikamı kapatacağım. Bunu samimi olarak ifade ediyorum. Çünkü aylık 3 trilyon lira giderim var.   
BU ÜLKENİN HALİ NE OLACAK? Bir de fındık sektörü çok oynak bir sektör. Kârsız çalışan bir sektör. Çok düşük kârlarla çalışıyoruz zarar ediyoruz. Sürekli zarar etmenin de bir anlamı yok. En iyisi çalışmamak, kapatmak. 

Üzülüyorum fındık adına orada çalışan işçiler adına. Bana bir şey olmaz. Benim köyüm var, bahçem var geçinirim önemli değil. Ama bu 200 kişi ne olacak.  200 kişi ben çıkaracağım başkası 100 kişi çıkaracak bir diğeri 50 kişi çıkaracak bu ülkenin hali ne olacak?   

DEVLETİN 500 MİLYON DOLAR ZARARI VAR. Asgari ücrete 1.500 TL zam yapılıyor işverene 100 TL destek veriliyor. Yarın 9.000 TL’ye çıkacak yine aynısı olacak. Nasıl veririz 9-10.000 TL. Asgari ücretin attırılmasında haklı ama biz de haklıyız. Olmuyor ama biz ıstırap çekiyoruz. Ya işçi çıkaracağız ya da kapatacağız. Geçen sezon için ihracat artışı var diyorlar. Geçen sezon fındıktan devletin 500 milyon dolar zararı var. Kentali yani 100 kilosunu 650 dolar ile ihracata başladık 500 dolara indi. Kur yükseldi mi dışardaki alıcı fiyatları düşürüyor. O zaman ihracatta zarar oluyor.”

Kenan Çebi