TERZİLİK ARANAN MESLEK OLACAK

08 Eylül 2021 - 20:57

Bir dönemin en iyi meslekleri arasında gösterilen terzilik, günümüzde eski değerini kaybetmiş durumda. Ancak Fatsa'da terzilik yapan Mehmet Buruntaş, bu mesleği yaşatmaya devam edenlerden.



Mesleğe küçük yaşlardan itibaren başlayan ve hâlen 35 yıldır mesleğini devam ettiren Buruntaş, günümüzde, terziliğin değer kaybettiğini söyledi. Buruntaş “Geçmiş ile günümüzü karşılaştırdığımda, terzilikte sipariş işinin azaldığını söyleyebilirim. Mesela biz eskisi kadar tamir, tadilat, dikim yapamıyoruz.” ifadelerini kullandı. 

Buruntaş, “eskiden insanların kıyafetlerini terzilere diktirdiğini, hazır giyimin fazla kullanılmadığını da vurguladı. Şuanda bize iş yaptıran yok. İnsanlar hep hazır giyim  alıyor. İleriki günlerde göreceksiniz bu meslek aranan meslek olacak.  Hazır satan mağazalar müşterinin enine boyuna göre  daraltma, genişletme  ve paça yaptırdığını, bunu biz bugün yapıyoruz ama gelecekte yapan olmayacak.  Gençlerin de bu işi yapmaya hevesi yok. Bu nedenle terzilik eskisi gibi değil.” dedi. 

Terzilik mesleğinin kaybolmasını, gençlerin bu mesleği yapmayı tercih etmemesi olarak değerlendiren Buruntaş, “Gençler bu mesleğe heves etmiyor. Konfeksiyonda veya dikim evlerinde birkaç yıl çalışmış olanlar, dikim ve tadilat yapıyor. Dolayısıyla eski anlamıyla terzilik; yavaş yavaş kaybolmaya yüz tutmuş durumda.” dedi. 

Bu mesleği ülkemizde devam ettirmeliyiz 

Avrupa’da bir terzinin, sadece tadilattan dahi iyi paralar kazandığını dile getiren Buruntaş, “Bizim de mesleği yaşatarak, bu duruma getirmemiz gerekiyor. Zaten Avrupa’da da bu mesleği yapanlar ya Türkler, ya Yugoslavlar; biz de kendi ülkemizde terziliği devam ettirerek, unutulmasını engellemeliyiz.” şeklinde konuştu. 
Avrupa’da yaşatılan ve değer gören terziliğin, tekrar eski haline getirmenin önemli olduğuna dikkat çeken Buruntaş, mesleğe heves edecek çırakların yetiştirilmesi gerektiğinin de altını çizdi. 

HABER-MUHARREM GÖÇ