Türkiye'deki CEO'lar kurdaki oynaklığı pandemi kadar büyük tehdit olarak görüyor...
Dün geceden itibaren döviz kurlarında yaşanan gelişmeler kaygı verici boyutta seyrediyor.
Türkiye CEO'larının değerlendirmeleri
Öne çıkan bulgular
24. Küresel CEO Araştırması’na Türkiye’den 70 CEO katıldı.
Türkiye CEO’larının %70’i büyüme beklentisinde olduğunu belirtiyor. Bu pozitif beklenti sadece küresel büyüme için değil, CEO’ların kendi şirketleri için de geçerli.
İklim değişikliği küresel tehdit sıralamasında %30’luk oranla 9. sırada görülürken, Türk iş dünyası konuyu 5. sırada değerlendirerek çok daha fazla ciddiye alıyor. Türkiye CEO’larının bu bakış açısı, COVID-19 krizi sonrası yatırım planlarına, Sürdürülebilirlik ve Çevresel, Sosyal ve (Kurumsal) Yönetişim konularının öncelikli ele alınmasına da yansıyor.
Dijital dönüşüm dünyada da Türkiye’de de hız kesmiyor. Salgın sonrası süreçte ivmelenen dijital dönüşüm, Türkiye CEO’larının da yatırım bütçelerinde kayda değer yer tutuyor, araştırmaya katılanların çoğunluğu (%77), dijital dönüşüm alanındaki uzun vadeli yatırımların artacağını öngörüyor. Siber tehditler daha az riskli görülmesine rağmen, siber güvenlik ve veri gizliliği yatırımları da Türkiye CEO’larının bütçe planlamasında önemli paya sahip (%73).
Basın bülteni için tıklayınızPwC 24. Küresel CEO Araştırması'ndan satır başları
* Türkiye’deki CEO’ların belirledikleri tehdit konuları:
pandemi ve diğer sağlık krizleri (%64)
kur oynaklığı (%63)
politika belirsizliği (%56)
iklim değişikliği (%51)
* Dünyadaki CEO’ların “çok endişeli” oldukları konular:
pandemi ve diğer sağlık krizleri (%52)
siber ataklar (%47)
aşırı regülasyon (%42)
politika belirsizliği (%38)
* Küresel CEO’ların yatırım planlarında;
%49 ile dijital dönüşüm, %32 verimlilik artırıcı önlemler, %31 siber güvenlik, %24 liderlik ve yetenek geliştirme ve %23 Sürdürülebilirlik ve ESG
* Türkiye’deki CEO’ların yatırım planları:
%47 ile dijital dönüşüm
%34 ile siber güvenlik
%33 ile verimlilik artırıcı önlemler
%30 ile ArGe ve ürün geliştirme
%27 ile Sürdürülebilirlik ve ESG
Ülkemizde yetenek geliştirme ve liderlik CEO'ların konularında yok. Gündeme bakılınca kur oynaklığı tehditi daha da artacak...
İşletmeler sadece ayakta kalabilmeye uğraşırken
çalışana yapılan yatırımlar korkarım, uzun bir süre daha gündemde olamayacak...
Geleceğe yön verecek liderlik dönemi
24. Küresel CEO Araştırması
2021, iş dünyası için yeni dengelerin keşfedildiği bir yıl olacak. PwC, COVID-19 pandemisinin başlamasından bir yıl sonra, çeyrek asıra yaklaşan geleneksel Küresel CEO Araştırması’nı bu yıl 24’üncü kez gerçekleştirdi.
Tüm dünyada 100 ülke ve bölgeden 5.050 CEO’nun rekor katılımıyla gerçekleştirilen 24. Küresel CEO Araştırması’nda, CEO’lar yeni tehditler ile mücadele etme, yönetim modellerini dönüştürme ve daha sürdürülebilir bir gelecek oluşturma planları hakkındaki görüşlerini paylaştı.
Görünüm olumlu yönde
COVID-19’un pandemi ilan edilmesinden bir yıl sonra, CEO'ların %76'sı küresel ekonomik büyümenin 2021'de iyileşeceğine inanıyor. Bu iyimserlik oranı, 2018’de yakalanan rekor seviyeden yaklaşık 20 puan daha fazla. CEO'ların bu iyimserliği, genel ekonomik görünümden kendi şirketlerinin performansına kadar etki gösteriyor.
Araştırmaya katılan küresel CEO’ların %36’sı şirketlerinin gelecek yıldaki gelir artışı beklentilerine çok güvendiklerini, %47’si ise önümüzdeki üç yıllık döneme güvenle baktığını söylüyor. Bu sonuçlar genel beklentinin tersine döndüğünü ve 2019 sonbaharındaki sonuçların önemli derecede toparlandığını gösteriyor.
Dijital dönüşüm, siber güvenlik ve dezenformasyon
CEO'ların endişe duyduğu başlıca konularda pandeminin ve olası bir yeni enfeksiyon dalgasının hemen arkasından siber tehditler geliyor. CEO’ların %47’si geçen yıl artan siber saldırılardan kaynaklı olarak bu yönde endişe duyuyor. CEO’ların gündeminde hızla yükselen bir diğer tehdit ise dezenformasyon, geçen yılki araştırmada %16 iken bu sene %28 seviyesine yükselmiş.
Bu iki tehdit her ne kadar CEO’ların gündeminde önemli yer tutsa da, şirketlerin dijital dönüşüme ağırlık verdiği bu dönemde CEO’ların hız kesmeye niyeti yok. CEO’ların %49’u dijital dönüşümlerinde çift haneli artışlar öngörüyor.
Ayrıca, araştırmaya katılanların %36’sı iş güçlerini daha rekabetçi hale getirmek için otomasyon ve teknolojiden yararlanmayı planlıyor. Bu oran, 2016’daki oranın iki katından daha fazla.
İklim değişimine meydan okumak
Geçen yıl, CEO'ların% 24'ü iklim değişikliğini büyük bir endişe olarak belirtiyordu. Bu yıl ise bu oran %30’a ulaştı. Her ne kadar kayda değer bir sıçrama gibi görünse de diğer tüm tehditler hakkında artan endişelerle kıyaslandığında daha marjinal bir artışı temsil ediyor.
Dahası, bu yıl CEO'ların %27'si iklim değişikliğiyle "hiç ilgilenmediğini" veya "pek ilgilenmediğini" belirtti. CEO'ların %60’ı ise henüz stratejik risk yönetimi faaliyetlerinde iklimi olaylarını göz önünde bulundurmadığını söylüyor.
#pwc #ceo #yönetim #döviz #ekonomi
Cenk Ulu