Reklam

AYŞE TATİLE ÇIKSIN ...

Parolasıyla Başlayan Kıbrıs Barış Harekatı''

AYŞE TATİLE ÇIKSIN ...

Parolasıyla Başlayan Kıbrıs Barış Harekatı''

AYŞE TATİLE ÇIKSIN ...
21 Mayıs 2020 - 19:29

'

Kıbrıs’taki hem Türklerin hem de kendi soydaşlarınca katledilen Rumların çektiği acıları dindirmek ve adaya barış götürmek üzere 20 Temmuz 1974’te Türkiye'nin Kıbrısa düzenlediği askeri harekattır.  Kıbrıs'ta yapılan darbe, Lefkoşa'daki Türk Büyükelçiliği tarafından şifreli mesajla Türkiye Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığına iletildi.

____Bülent Ecevit önderliğindeki Türk heyeti, dönemin İngiltere başbakanı Harold Wilson, İngiltere Dış İşleri Bakanı James Callaghan ve ABD Dış İşleri Bakan Yardımcısı Joseph Sisco ile Kıbrıs meselesini görüştü. Fakat İngiltere ve ABD, Türkiye'ye destek vermedi. 18 Temmuz 1974'te Türk heyeti Ankara'ya geri döndü. 19 Temmuz 1974'te Kıbrıs'taki durum Genelkurmay Başkanlığı'ndaki komutanlarla görüşüldü ve görüşmenin ardından Bakanlar Kurulu oy birliği ile Kıbrıs'a askeri müdahale kararı aldı.
____Bülent Ecevit, dönemin dış işleri bakanı Turan Güneş'e ''Ayşe Tatile Çıksın'' parolasını iletti ve 14 Ağustos 1974 günü saat sabah 04:30'da Kıbrıs'taki Türk birlikleri harekete geçti.

____RAUF DENKTAŞ'IN GÖZYAŞLARI

Barış Hareketı dönemin Türk Yönetimi Başkanı Rauf Denktaş'ın, Bayrak Radyosu´ndan yaptığı konuşmada ile duyuruldu. Denktaş, halka yaptığı konuşmada, "Bugün, bu anda kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri, Kıbrıs´ın her yanında havadan ve denizden çıkarma yapmaktadır. Gazanız mutlu olsun" dedi. Denktaş, "Derinden top sesleri duyuldu. Hemen arkasından Gönyeli ovalarına yağan paraşütler. Etrafa baktım, ağlayanlar, toprağı öpenler vardı. Ben de ağlamaktaydım" dedi.

____MEHMETÇİK SAAT: 08.30'DA KARAYA AYAK BASTI
Donanma topçusu saat 06.40´ta, Girne açıklarından Beşparmak dağı yamaçlarındaki hedefleri ateş altına aldı. Ve ilk birliği taşıyan LCM-8, saat 08.30´da, daha sonra Yavuz Çıkarma Plajı olarak isimlendirilen Pladini bölgesine çıktı. Çıkarma dalgaları art arda devam etti. Saatler 09.00´u gösterdiğinde, ilk Türk bayrağı sahil gerisindeki iki katlı bir binaya çekildi. Plajın emniyeti sağlandıktan sonra 50. Piyade Alayı karaya çıktı ve plaj kara birliklerine devredildi.

Bu haber 758 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum