Reklam

Ayvalık'ta büyük çevre felaketiyle karşı karşıyayız!

Ayvalık Karaayıt Köyü yakınlarındaki Bilfer Madenciliğe ait demir madeni atık depolama alanı çöktü.

Ayvalık'ta büyük çevre felaketiyle karşı karşıyayız!

Ayvalık Karaayıt Köyü yakınlarındaki Bilfer Madenciliğe ait demir madeni atık depolama alanı çöktü.

Ayvalık'ta büyük çevre felaketiyle karşı karşıyayız!
14 Aralık 2021 - 09:10

Zehirli atıklar DİKİLİ, BERGAMA, AYVALIK ve ALTINOVA ilçelerinin içme ve tarım suyunu karşılayan Madra Barajı'na karışıyor! 
Madra Baraji'na sıfır konumdaki maden ocağına ait atık depolama alanı Ocak 2021'de de çökmüş, çok sayıda canlı yaşamından olmuştu. Bu felakete rağmen şirket kapasite artırımı talebinde bulunmuş, kapasite artırımına karşı açılan dava mahkemece reddedilmiş.
bakanlık kapasite artırımının çevreye karşı bir risk teşkil etmediğini "düşünerek" ÇED OLUMLU kararı vermiştir.
Tıpkı 3 hafta önce Giresun Şebinkarahisar'da yaşanan felaket gibi göz göre göre yaşandı, yaşanıyor bunlar. Tam bir suçlar silsilesi!

Felaketin yaşandığı bölgeden görüntüler. Video:
@DikenComTr

Resim

Resim
 

Özer AKDEMİR

Ayvalık'ın Karaayıt köyünde önceki gün atık depolama alanının çökmesi nedeniyle kimyasal kirliliğin Madra Barajına aktığı Bilfer demir madeninin yol açtığı kirlilikle ilgili tepkiler sürüyor. Dağdan gelen temiz suların madenden gelen kirli su ile birleşerek Madra Barajına aktığını çektiği video ile gösteren Karaayıt köyünden Seyfi Başak, kirli suyla sulanan ovada yetişen sebze ve meyvelerin herkesin sofrasına gelebileceğini söyledi. Konuya dair ortak bir açıklama yapan bölgedeki ekoloji örgütlerinin yanı sıra Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin ve CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç da madenin derhal kapatılmasını istedi. 

KARAAYIT KÖYLÜSÜ SULARIN NASIL KİRLENDİĞİNİ ÇEKTİĞİ VİDEO İLE GÖSTERDİ

Yaklaşık 11 yıldır Ayvalık'a bağlı Karaayıt köyüne 300 metre uzaklıkta faaliyetlerini sürdüren Bilfer demir zenginleştirme tesislerinin atık depolama alanındaki pasa tepesi, yoğun yağışın ardından çökmüştü. Pasaların içindeki ağır metalli kimyasal kirlilik, köyün altından geçen dereye karışarak madene yaklaşık 3 km uzaklıktaki Madra Barajına akmıştı.

Ayvalık'ın Karaayıt köyünde halk ve ekoloji örgütleri, atık depolama alanının çökmesi nedeniyle kimyasal kirliliğin Madra Barajına aktığı Bilfer demir madeninin derhal kapatılmasını istiyor.

Fotoğraf: Ayvalık Tabiat Platformu

Karaayıt Köylülerinden Seyfi Başak, dağdan gelen berrak su ile madenden gelen kirli suların karıştığı noktadan çektiği videoyu sosyal medya hesabında paylaştı.

2021 yılı ocak ayının bol yağışlı geçtiğini belirten Başak, tertemiz yağmur sularını çektiği videoda hemen bu sulara karışan madenden gelen çamur gibi akan suları da göstererek şunları söyledi: Bu su hergün aynı şekilde ve devamlı olarak bizim 3 km uzağımızdaki Madra Barajına akıyor. Kışın bu su sürekli akıyor. Yazın kurak geçtiği için genelde toprak gelen suyu emiyor. Dağdan gelen tertemiz su ile bizim köyün altından, madenden gelen pis su burada birleşiyor ve kirlenip Madra barajına akıyor. Barajdan Altınova, Dikili, Kabakum, Salihleraltı ve Ayvalık'a sulama yapıyor. Bu akan suyla bizim sebze ve meyvelerimiz sulanıyor, su toprağımıza geliyor. Baraj suyunda alabalık yaşıyor. Tüm devlet yetkililerine, Tarım orman Bakanlığına, Çevre ve Şehircilik yetkililerine sesleniyoruz; maden bizim geleceğimizi karartmasın. Nerede bu devlet? Bunlara bir devlet yetkilisi 'dur' demeyecek mi artık? Yeter artık! Bu sularla sulanan sebze meyveler bizim soframıza geliyor. Madenin akıttığı pis sudan biz de zehirleniyoruz. Bu madenin derhal kapılması ya da önleminin alınması lazım. Bir şirket para kazanacak diye bu bölgede yaşayan insanlar zarar görmemeli.


Bu haber 735 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum