Reklam

Bir şifa kaynağı olarak BAL Hakkında..

Bal Hakkında ! Balı her türlü; bal şerbeti olarak suya, süte, yoğurda, bitki çayına katabilir, siyah çayda şeker yerine bal kullanabilirsiniz.

Bir şifa kaynağı olarak BAL Hakkında..

Bal Hakkında ! Balı her türlü; bal şerbeti olarak suya, süte, yoğurda, bitki çayına katabilir, siyah çayda şeker yerine bal kullanabilirsiniz.

Bir şifa kaynağı olarak BAL Hakkında..
26 Ekim 2019 - 09:08


* Dilimlenmiş, doğranmış elma, armut, muz üzerine, meyve salatalarının üzerine gezdirebilirsiniz.
* İkindiden sonra ara öğün olarak ekmek üzerine bal sürerek çocuklarınıza yedirebilirsiniz.
* Kristalize olmuş balı tereyağı, krem peynir gibi sıcak ekmeğinize sürebilir, kahvaltınızı daha keyifli bir hale getirebilirsiniz.
* Kek ve tatlılarda şeker yerine bal kullanabilir; böylelikle düşük kalorili daha sağlıklı besinler tüketebilirsiniz.

* Bebeklere bir yaşından itibaren bal yedirilmesi önerilir.
* Şeker hastaları çam ve sedir balı tüketebilir, bu iki balı öneren hekimler mevcuttur, yine de doktorunuza danışınız.
* Hangi bal hangi hastalığa iyi gelir sorusunun net bir cevabı yoktur. Arının bal aldığı bitkinin tüm özellikleri bala geçmekte dolayısıyla bitki hangi rahatsızlığa iyi geliyorsa bal da o hastalıklar üzerinde baskın olmaktadır. Yapılan araştırmalar balın birçok hastalığı tedavi ettiği gibi, bakteri ve mantar enfeksiyonları ve cilt problemleri üzerinde etkili olduğu, sindirimi kolaylaştırdığı ve kanseri önleyici etkisi olduğunu göstermiştir. Yüzyıllardır tedavi amaçlı kullanılan balın tarihi insanlığın ilk devirlerine kadar uzanır. Hekimlerin Piri ve Hükümdarı olarak bilinen İbni Sina Küçük Tıp Kanunu(El Kanun El-Sağir fi’t Tıbb) kitabında hastalarına neredeyse içinde bal olmayan reçete yazmamıştır.
* Soğuk algınlığında, özellikle öksürük şikayetlerinde; toz veya tercihen yaş zencefili rendeleyip bal ile karıştırıp macun kıvamına getirin aç, tok farketmez yutun, birkaç defa tekrarlayın öksürüğünüz, boğaz ağrınız geçecektir.
* Orman ağaçlarının üzerinde yaşayan böceğin salgıladığı tatlı besinin arılar tarafından toplanmasıyla elde edildiğinden çam balı ve sedir balı daha az tatlıdır, ağızda, boğazda yakıcı bir his bırakmaz, çiçek ballarına göre rengi ve kıvamı daha koyudur.
* Arı çiçeklerden bal ve polen toplar, polen bala karışır. İçeriğindeki polen sebebiyle çiçek balı daha değerlidir. Bitki örtüsünün zenginliği çiçek balının kalitesini arttırır, doğal meyve şekeri fruktoz ve glukoz içeriği çiçek ballarında yüksektir.
* Balın kristalize olması (şekerlenmesi) balın bileşiminde bulunan doğal meyve şekeri fruktoz, glikoz ve polen miktarıyla doğru orantılıdır; çoksa erken donar, azsa geç donar veya hiç donmaz. Bundan dolayı çam, sedir gibi çiçeksiz bitkilerin ballarına göre çiçek balları daha önce kristalleşir. Donmuş, kristalize olan bal hileli, şekerli veya sahte olduğu anlamına gelmez. Kristalize olan balı sıcak bir ortama koyduğunuzda yavaş yavaş çözülecektir, kaynatılmadığı sürece besin değerinden hiçbir şey kaybetmez.
* Güneş görmediği ve nem almadığı sürece bozulmayan tek gıda baldır. Balı oda sıcaklığında muhafaza ediniz.
* Kuran-ı Kerim Nahl Suresi 68-69 Ayetler Manası:
﴾68﴿Ve rabbin bal arısına şöyle ilham etti: "Dağlardan, ağaçlardan ve insanların kurdukları çardaklardan kendine yuvalar edin".
﴾69﴿Sonra her türlü besleyici ürünlerden ye; rabbinin koyduğu kanunlara boyun eğerek çizdiği yollardan git!" Onların karınlarından, farklı renk ve çeşitlerde şerbet (kıvamından bir sıvı) çıkar ki onda insanlara şifa vardır. İşte bunda da düşünen bir topluluk için açık delil bulunmaktadır.


Bu haber 757 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum