Reklam

Böbreklere Zarar Veren 10 Alışkanlık Nedir?

Böbreklere Zarar Veren 10 Alışkanlık Nedir?

Böbreklere Zarar Veren 10 Alışkanlık Nedir?

Böbreklere Zarar Veren 10 Alışkanlık Nedir?

Böbreklere Zarar Veren 10 Alışkanlık Nedir?
24 Temmuz 2022 - 22:37



1: Su Eksikliği :

Tahmin edeceğiniz üzere böbrek için hayati mineral sudur. Mümkün olduğunca bol su tüketmeliyiz. Böbreklerin temizleme işlemi su ile yapılır ve suyun az olduğu durumda toksinler birikebilmektedir. Yetersiz su böbrek fonksiyonlarını etkileyebilmektedir.

2: Aşırı Tuz Kullanımı :

Tuz kan basıncını yükseltme özelliğine sahiptir. Kan basıncı yükselerek böbreklere basıncı arttırmaktadır. Bu da böbrek sağlığı için olumsuz etkilere sahiptir. Bu yüzden yemeklere ek olarak tuz kullanımını azaltmalıyız. Zaten ekmek ve diğer ek gıdaları tüketerek tuz ihtiyacını karşılıyoruz ve ek olarak yemeğe tuz eklediğimizde zarar görebiliriz.

3: İdrar Atımı :

İdrar atımı da böbrek sağlığı için dikkat etmemiz gereken unsurlardandır. Bu konuda yapmamız gerekenler idrarımızı uzun süre tutmamak ve idrarımızı tam olarak dışarı atmaktadır. Bunlara dikkat etmeliyiz.  Aynı zamanda böbrek taşının oluşumunada etkisi olmaktadır.

4: Aşırı Şeker :

Aşırı şeker kullanımı da tuz kullanımı gibi böbrekte basıncı arttırarak böbreğe zarar verebilmektedir.

5:  Aşırı Hayvansal Protein Tüketimi :

Aşırı hayvansal protein tüketimi böbrekler üzerinde metabolik yükün artmasına sebep olmaktadır. Özellikle kırmızı et tüketimini belirli bir düzen dahilinde tüketmeli, kırmızı et tüketirken yanında mutlaka yeşil sebzeleri de tüketmeliyiz.

 6: Vitamin ve Mineral Eksikliği :

Vitamin ve mineralleri günlük almamız gerekir. Özellikle vitamin B6 ve magnezyumu böbrek sağlığımız için günlük dozu almamız gerekmektedir. Magnezyum içerikli gıdaları tüketmeliyiz. Özellikle badem ve kaju gibi kuruyemişlerin 100 gramı günlük ihtiyacın %70 ini karşılamaktadır.

7: Uyku Eksikliği :

Uyku eksikliği böbrek hastalığı ve vücut üzerinde bir çok olumsuz etkilere sebep olabilmektedir. Böbreklerimiz uyku esnasında kendini onarma aşamasına geçmektedir. Yetersiz uyku da bu sürenin kısalması demek ve böbreklerin kendisini tam olarak onarmamasına sebep olmaktadır. Zira böbreklerimiz özellikle yaz aylarında hızla çalışmakta geceleri uyku esnasında dinlenmektedir.

8: Aşırı Kafein :

Aşırı kafein de tuz ve şeker gibi kan basıncını yükseltmekte ve böbrek hasarlarına sebep olabilmektedir. Kafein tüketimi düzenli olması gerekmekte ve aşırı tüketiminden uzak durulması gerekmektedir.

9:  Ağrı Kesiciler ve Bazı İlaçlar :

Günlük hayatta en ufak bir baş ağrısında dahi ülkemizde hemen ağrı kesici içilmektedir. Bu çok yanlış bir alışkanlıktır. Baş ağrısı dayanılmaz hale geldiğinde ilaç tüketilebilir. Ufak baş ağrılarında kesinlikle hemen ağrı kesici alımında uzak durulmalıdır. İlaçları mutlaka doktor tavsiyesi ile tüketmeli, gereksiz ilaç tüketmemeliyiz. İlaçlar böbreklerimizin en büyük düşmanıdır.

10: Alkol Tüketimi :

Alkol tüketimi hem böbrek hem de karaciğer sağlığı açısından önemlidir. Alkol böbreklere ve karaciğerlere zarar vermektedir.

Tüm bu maddelerle birlikte en önemlisi mutlaka bolca su tüketmektir.  Suda kalori bulunmadığı için bolca tüketilmesinin bir zararı yoktur. Böbrek sağlığımızı düşünüyorsak hangi yaşta olursak olalım bolca su tüketmeliyiz .Ayrıca bu maddeler genç yaşlarda sorunları belirgin olmasa da birikir ve yaşlanma evresinde etkilerini ortaya çıkarabilmektedir....

Bu haber 527 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum