Reklam

Depremden sonra büyük ihmal: Sağlam binalar, kullanılamaz hale geldi

24 Ocak'ta Elazığ Sivrice'de meydana gelen depremden sonra hasar tespit çalışmalarında büyük bir ihmal olduğu ortaya çıktı.

Depremden sonra büyük ihmal: Sağlam binalar, kullanılamaz hale geldi

24 Ocak'ta Elazığ Sivrice'de meydana gelen depremden sonra hasar tespit çalışmalarında büyük bir ihmal olduğu ortaya çıktı.

Depremden sonra büyük ihmal: Sağlam binalar, kullanılamaz hale geldi
06 Şubat 2020 - 16:32

Elazığ Sivrice'de 24 Ocak'ta meydana gelen 6,8 şiddetindeki depremden sonra 41 kişi hayatını kaybederken, 1.607 kişi de yaralandı. Deprem sonrası Malatya'daki binalar da ağır hasar gördü. Hasar gören binaların yıkımı devam ederken, büyük bir ihmalkarlık sonucu sağlam olan binalarda da ağır hasarlar meydana geldi.

malatyahaber.com ve Yeni Malatya Gazetesi'nin haberine göre; depremden ağır hasar gören ve boşaltılan Sivas Caddesi’ndeki Yağmur Apartmanı’nın, iş makinesiyle yıkımına başlandıktan sonra, emniyetli yıkım usulüne aykırı olarak çöktürülmesi sırasında, bu binanın iki yanındaki binalara da depremin yapacağından daha çok hasar verilmesinin ardından, boşaltılan iki apartmanın akıbeti merak konusu oldu.

 

Bina yıkımında sağlam binalar da zarar gördü

24 ocak Cuma gecesi 20.55’de meydana gelen depremde Sivas Caddesi’ndeki Yağmur Apartmanı da ağır hasar görmüştü. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerinin ağır hasarlı raporu ermesinin ardından tahliye edilen binanın Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkımına, geçtiğimiz Cumartesi günü Vali Aydın Baruş, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın da katılımıyla başlanmıştı. Bu yetkililer, yıkım bölgesindeyken getirilen bir iş makinesiyle, aynı anda binanın çeşitli katlarına müdahale edilerek zayıflatılmış, yetkililerin buradan ayrılmasından sonra, binanın en üstünden itibaren kontrollü ve çevresine zarar veremeyecek şekilde yıkılması gerekiyorken, alt katları darbelenerek çöktürülmüştü. Bu sırada, bu binanın yanındaki iki apartmana da büyük zarar verilmişti.

Kapıda yeni bir tehlike var 

Bitişik apartmanların oda duvarları, kolonları ve balkonlarında büyük hasar meydana gelmiş, binalar ‘sağlam’ vasıflarını yitirerek ‘ağır hasarlı’ hale dönüştürülmüştü. Bu iki bina da boşaltılmıştı.

Yağmur Apartmanı’nın çöktürülerek yıkılması ve yanlardaki iki apartmana da büyük zarar verilmesi, acil yıkılması gereken bina sayısı 217, ağır hasarlı bina sayısı da 2 bin 698 olarak açıklanan Malatya’da, bu binaların tekniğine uygun ve ehliyetli, uzman kişilerce yıkılmaması halinde büyük bir tehlikenin kapıda olduğunu gösteriyor.

Bu haber 631 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum