Reklam

E- Ticaret Markaların Sosyal Medyada Yönetim İşleyişi

Sosyal medyanın, e - ticaret bağlantısını ve bununla  birlikte pazarlama dünyasındaki değerlendirmeleri sizinle paylaşmak isteriz.

E- Ticaret Markaların Sosyal Medyada Yönetim İşleyişi

Sosyal medyanın, e - ticaret bağlantısını ve bununla  birlikte pazarlama dünyasındaki değerlendirmeleri sizinle paylaşmak isteriz.

E- Ticaret Markaların Sosyal Medyada Yönetim İşleyişi
26 Şubat 2021 - 11:03

Müge Oralbay

Pazarlamanın içinde yer alanları anlatmadan önce bazı değerlerin değiştiğini hepimiz biliyoruz. Kurumsal hayatta çalıştığınızda, zaman sizinle olurdu; ama artık  sosyal medya ile zamanı siz yönetiyorsunuz.

Sosyal medyanın dijital dönüşüm sistemini insanların evde, sokakta, arabada, ofiste dahil her yerden her yere erişilmesi söz konusudur. Markaların, bu sosyal medya dünyasına giriş yaptıklarında dil, ürün ve özel hayatı ile bütünleşmiş olması gerekmektedir. Pazarlama dünyasında markanızı başarıya götürecek en ciddi 2 kaynak Google ve Youtube olduğu kesindir.  Sosyal medyanızı oluşturmadan önce mutlaka Web Sitesi’ne sahip olmalısınız. Youtube kanalında, kurumsal olarak markanızın yapısını, üretim içeren video çekimiyle tanıtacak şekilde anlatılması önemlidir. Youtube dünyada prodüksiyon çalışması ile  Google dan sonra gelen 2. Arama motorudur.

Sosyal medyanın erişiminde ise; İnstagram - Facebook, Linkedin, Twitter, Pinterest, Tiktok yer alıyor. Günde milyarca içerik üretirken, aynı içeriği tüm mecralarda paylaşamazsınız. Haftalık içerik planı oluşturmalısınız. Tek bir mecra ile yol almak çözüm değildir. Her mecrada yer aldıysanız, istikrarlı bir şekilde içerikler paylaşmalısınız. Markanızı iyi tanıyıp, hangi noktada başarı sağlayacağını bilmek gerekiyor. Küçük ölçekli markalardan orta ve büyük ölçekli işletmelere kadar çalışmalar yaptığımızda her bir mecranın neyi ifade ettiğini bilmeliyiz.

Markanızı sosyal medya mecralarının her birinde yer vermek isterseniz, planlamayı hem ürün ve  hem özel günler için yapılmalıdır. Ayrıca markanın özel günleri olmalı. Kampanya, etkinlik gibi. Belirli günlere göre  özel videolar yapılmalı. Sizi takip edenin ilgisini çekmek için alışa gelmiş içerikler olmamalı. Yaratıcı ve içeriklere uygun tasarımlı video ve görseller oluşturulmalı. Sosyal medyada, tüm mecraların farklı içerik dilleri vardır. Bunları dijitale uygun üretilmeli. Kanallar artık tek değil, Instagram - Igtv, Facebook- Watch, Youtube ile videolar oluşturduğunuzda inanılmaz bir etkileşim söz konusu. Çok küçük bütçelerle reklam verilmeye başlanır. Sizin markanıza uygun gidebilecek tercih ettiğiniz ünlü bir kişi ile reklam çalışması da yapabilirsiniz.

Sosyal medyanızdaki sayfalarınızı hareketlendirmek genel anlamda tanınabilir olmayı arttırmak için kendi marka hashtaglerinizi ( etiketlerinizi) kullanmalısınız. Markanıza ait bir motto yaratılmalı. Mottonuzu geliştirmeli. Pazarlamanın alt yapı kuralıdır. Motto da kendini tanıtmaya başlaması en az  6 ay içinde belli bir sonuca ulaşır. Büyük kanallara yayılmak ve  var olmanın amacı budur. Dijital ortamda rekabete girmek için belli bir zaman sonra reklam bütçenizi arttırmaktır. Elimizdeki içerik, tasarımını kurallar dahilinde, belirlediğiniz hedef kitle ile doğru reklamı yaratmaktır. Devamlılığı sağlayan stratejiler oluşturmaktır. Sosyal medya derken tüm mecraları bir arada kullanmaktır. Instagram, Twitter, Linkedin de doğru segmentlerle pazar payını belli etmek önemlidir.

Takipçinin fazla olması değil, satışın size ne kadar geldiğine bakmalısınız. Web sitenizin istatistiğini takip etmelisiniz. Blog oluşturup, makaleler yazmalısınız. İçerik üretimini en doğru segmentte kullanmalısınız. Potansiyelimizi başta bilirsek, ona göre gidişatımızı ayarlarız. Potansiyelinizi arttırmak için; potansiyelim ne yönde gidecek? Hangi sektördeyim ? Ne kadarlık bir müşterim var ? Markam ne kadar bilinir halinde ? Bundan sonra stratejini belli etmelisiniz. Tüm sosyal medya mecralarımızda pazarlama stratejini belirlediğinizde , paylaşım ve yapımızı oluşturmalıyız. Üretim için yenilikler yapmalıyız.  Her zaman araştırmaya devam etmekteyiz. Böylece Etkileşimi yavaş yavaş yukarı çıkarttığımızı görebiliriz. Hedefimizi ortaya koyarak hareketimize başlamaktır. 1, 0’dan büyüktür. İspatlamaktır. Sonrasında 100, 1000, 10000’e kadar çıkartmaktır. Birden bire yükseltmek kolay düşmektir. Markaların aşağıya inmemesi için doğru hedef ve doğru harekettir.

Sosyal medya için bir hazırlık aşaması gerekir. Dil ve SürdürebilirlikEtkileşim, reklam, kampanya ve oyunlaştırma. Instagramda; Canlı yayın ve Youtube’da Röportajlar vakit geçirmesini sağlamak oyunlaştırmadır.

İnstagram ve twitter hashtag- etiket yapısı, youtube da ürün açıklaması videodaki metinler stratejiyi belirleyen pazarlama öğeleridir. Pazarlama sadece reklam vererek sürmez. Doğru bir alt yapı üzerine gidildiğinde çıkan reklam etkileşime dönüşür. O yüzden reklamı, alt yapının düzgün olmasına bağlıdır. Ürün , web site ve yapılacak içerikle doğru orantılı olmalı.

 O reklam parasını alt yapıda kullanmak daha iyi olacaktır.

Kriz yönetimini hedef / reklam ile doğru kullanılmalısınız. Marka sahiplerinin de eğitim ve bilgilenmesi gerekir. Markanızı büyüten, anlatan ve anlayan ve var eden sosyal medyadır. Bununla birlikte gelen dil oluşturmaktır. Tasarımı hayata dönüştüren, tek şey olduğunu bilmek gerekir. Font dili, öğe – fotoğraflarını bile doğru seçmelisiniz. Herkesin kullandığı tasarım ve içerik dilleri yerine içerik ve kişinin markası için özel font dili daha etkileşimini arttırır. Özellikle Marka Logosu markanın kimliğidir.

Dönüşümleri yükseltecek. Düzenli , devamlı ve  planlı olmalı. Özel günler iletişimi de markalar için fark yaratmaktır.  Sosyal medya mecraları aslında  birer tanıtım mecrasıdır. Tanıtım ve satış kanallarının reklam bütçesi ve stratejileri ayrı uygulanmaktadır. Omni channel  yani çoklu kanal pazarlamasına yer vermek gerekebilir. Youtube kanalını etkin kullanmak, ürünün tanıtım paylaşımını yaparken diğer reklam alanlarında hangi aksiyon alındığına bakmak gerekir. Bir strateji uygularken sadece İnstagram reklamcılığı veya Facebook reklamcılığı ile harekete geçerseniz, diğer tarafta Youtube da hiç bir data girilmezse, Google da sonuç vermiyorsa siz ne kadar İnstagram ve Facebook da reklam verseniz de, beklenen tirajı bulamazsanız.

Biz dönüşümlü bakar ve 360 derece inceleriz. Sosyal medyayı yönetecek teknikleri reklam bütçesini kısarak değişebilir. Verimini almanız gereken günün çıktı kısmı ise , neden sonuçtur. Sosyal medyanın tanıtım alanları kaliteli ve anlamlı olabiliyor. Bunu ancak  segmente edip doğruyu nerede göstermesine göre değişir. Sizler efektif bir şekilde tüm mecraları kullanmaya başlarsanız işinizde büyür.

Yazmaya ilginiz var ise; özellikle medium.com da blog sayfanız olmalı. Doğal ve destekçi olunmalı, faydalı paylaşımlar, anlat, göster ürünü ön plana çıkartın ama sert satış anlam ifade etmez. Fiyatı açıklamadan çekinmeyin. Yorumlara ve gelen mesajlara net cevap verin. Mümkünse yönlendirme yapmayın. Web siteniz varsa da ayrıca yazın. Takip eden müşteriler sizden anlık cevap almak ister.

Sosyal medya mecraların geneline bakarsak, yapılmaması gerekenlerde kilit noktalar vardır. Takipçi alınması/ Aşırı kaba dil / Siyasi içerik ve tutum / Ülke, Gündem – Global şartlarına duyarsızlık. Takipçi sayısı ile gönderi paylaşımı ile orantılı olmalı. Yanlış bilgi çokluğu sahte hesap alımına sebep olur. Pazarlama dilinde satış ağırlıklı bir iletişime geçildiğinde samimiyet algıları zor yönetiliyor. Aşırı samimiyetle sıkıcı olabilir. Siyaset içeriklerinde ise görüşlerinizi birleştirici tutum ve işiniz odaklı olmalı. Toplumsal olaylara sahip çıkılmalı. Aslında bunları tek bir mecra için özellikle İnstagram -Twitter - Facebook için yazmak istedim. Günde 3 görsel ve hikaye paylaşımları kullanmalısınız. Belirli Pick Saatlerine de dikkat edilmeli. Kısa ve markaya uygun (hashtagler) etiketler olmalı. Reels ve IGTV videolara ağırlık verilmeli. Tüm mecralarda olmanız Google da Seo ( Arama Motoru Optimizasyonu) için önemlidir. Arama trafiğinizi yükseltir.

E ticaret ve Marka oluşturma konusu zamanın değerlerinden ayrı görülemez. Marka değeri yaratmak istiyorsanız önce kendinizi bir gözden geçirin. İhtiyacınız olan sadece Temel Ahlaki Değerlerdir. Marka oluşturma süreci firmaları fazlasıyla zorlayan bir durumdur. Marka imajınızı doğru şekilde belirlemelisiniz. Bu süreci başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra satışlarınızda meydana gelen ciddi artışı gözlemleyebilirsiniz.

 

Bu haber 885 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum