Reklam

"Ebeveyni okuyan çocuk başarılı oluyor"

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin: "Ebeveyni okuyan çocuk başarılı oluyor. Hiç dershaneye gerek yok. Anne baba evde kitap okuyorsa çocuklar da okuyor ve kendilerini daha iyi yetiştiriyorlar"

"Ebeveyni okuyan çocuk başarılı oluyor"

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin: "Ebeveyni okuyan çocuk başarılı oluyor. Hiç dershaneye gerek yok. Anne baba evde kitap okuyorsa çocuklar da okuyor ve kendilerini daha iyi yetiştiriyorlar"

17 Mayıs 2019 - 17:35

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin, "Ebeveyni okuyan çocuk başarılı oluyor. Hiç dershaneye gerek yok. Anne baba evde kitap okuyorsa çocuklar da okuyor ve kendilerini daha iyi yetiştiriyorlar." dedi.

Tekin, Çorum Belediyesi ile Milli Eğitim Müdürlüğünce ortaklaşa düzenlenen "Çorum Okuyor" projesinin Buhara Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen kapanış töreninde yaptığı konuşmada, proje ile 458 öğretmenin 6 bine yakın öğrenciye okuma alışkanlığı kazandırmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi.

İllerde bu tür okuma programlarının yalnızca çocukların değil, ebeveynlerinin de katılımının sağlanması gerektiğini vurgulayan Tekin, bu sayede toplumun tüm kesimlerinin birlikte okuma alışkanlığı kazanabileceğini kaydetti.

2013 yılında Milli Eğitim Bakanlığına müsteşar olarak göreve başladığını anlatan Tekin, şöyle devam etti:

"O dönemde dershanelerin kapatılması, dönüştürülmesi tartışılıyordu. ÖSYM o dönemde üniversite sınavına giren öğrencilere sınavlarda başarılı öğrenci profilini belirlemek için anket yapıyordu. Bu verileri aldık ÖSYM'den. Herkes o dönemde dershaneye gitmeden üniversite sınavının kazanılamayacağını söylüyordu. Ancak hiç de öyle değil. Dershaneye gitmek, bir kaç etmenden sonra geliyor. Üniversite sınavında en yüksek başarı oranı 'annem ya da babam evde kitap okuyor' diyen öğrencilere ait. Ebeveyni okuyan çocuk başarılı oluyor. Hiç dershaneye gerek yok. Anne baba evde kitap okuyorsa çocuklar da okuyor ve kendilerini daha iyi yetiştiriyorlar. Dolayısıyla burada başlatılan okuma programını sadece öğrencilerle değil, velileri de katarak yeni bir proje başlatılabilir."

Ankette başarı sıralamasında ikinci sırada evine günlük düzenli gazete gelen çocukların yer aldığını aktaran Tekin, eve gelen günlük gazetenin de okuma alışkanlığı kazanmada etkili olduğunu bildirdi.

Velilerin çocuklarına okuma alışkanlığı kazandırmaya çalışırken çeşitli hatalar yapabildiğine dikkat çeken Tekin, çocukların ne okuyacağını kendisinin karar vermesinin en doğru yöntem olduğunu savundu.

Her çocuğu, yetiştiği ortam ve içinde bulunduğu ruh halini göz önünde bulundurarak farklı okuma kültürleri geliştirdiğinin altını çizen Tekin, "Dolayısıyla anne babalar, kendi gençliklerinde okuduğu ya da yaşadıklarını çocuklarına okutmaya çalışması, yaşatmayı çalışması bir hatadır. Bu yanlışa düşmemek gerekiyor. Çocuklara 'ne okumak istersin?' diye sorun. Bizim gibi 50'li yaş bandındaki insanların gençliğinde okuduğu kitapları okutmak yerine, çocukların ne okumak istediğini sorup, ona göre okutalım." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de çocukların okuyup okumadığından önce yetişkinlerin çocukların okuması için ne yaptığının sorgulanması gerektiğinin altını çizen Tekin, "Çocuklar okumuyor değil, çocukları okutamıyoruz. Onları okumaya teşvik edemiyoruz. Çocukları okumaya teşvik etmek için neler yapmamız gerektiğini araştırmalıyız. Öte yandan çocuklarımızın okuyacağı şekilde eğlenceli kitaplar yazamıyoruz demek ki. Edebiyatçılarımız, romancılarımız, hikayecilerimiz, entelektüellerimiz, kendimizi sorgulayalım. Yazdıklarımızı çocuklara nasıl daha eğlenceli bir şekilde okutabileceğimizi sorgulayalım." diye konuştu.

Çocukların 24 saat istifade edebileceği kütüphanelerin olmadığını anlatan Tekin, Ankara'da öğrenciler için kitap kafelerin revaçta olduğunu, yerel yönetimlerin bu tür tesisler kurabileceğini sözlerine ekledi.

Törene Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, eğitimciler ve öğrenciler katıldı.

Bu haber 494 defa okunmuştur.