Reklam

EMEKLİ MAAŞLARINDA BÜYÜK HAKSIZLIK

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milyonlarca emeklinin beklediği maaş zamlarına dair açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan en düşük emekli maaşını 2 bin lira artırılarak 7 bin 500 TL'ye çıkarıldığını açıkladı. En düşük emekli aylığına gelen yüzde 36’lık zam oranının ardından emekliye maaş promosyonu ve bayram ikramiyeleri ile en düşük emekli maaşı alan kişinin geliri ile asgari ücretlinin yıllık geliri eşitlendi.

EMEKLİ MAAŞLARINDA BÜYÜK HAKSIZLIK

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milyonlarca emeklinin beklediği maaş zamlarına dair açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan en düşük emekli maaşını 2 bin lira artırılarak 7 bin 500 TL'ye çıkarıldığını açıkladı. En düşük emekli aylığına gelen yüzde 36’lık zam oranının ardından emekliye maaş promosyonu ve bayram ikramiyeleri ile en düşük emekli maaşı alan kişinin geliri ile asgari ücretlinin yıllık geliri eşitlendi.

EMEKLİ MAAŞLARINDA BÜYÜK HAKSIZLIK
27 Mart 2023 - 16:54


Özel Haber:  Aysun ÇETİN KILIÇ

En düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya çıkarılması, ayrıca geçici işçilere kadro verilmesini de içeren kanun teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin detaylarını açıkladı. Daha önce en düşük emekli maaşını 5 bin 500 liraya çıkardıklarını hatırlatan Elitaş, "Sayın Cumhurbaşkanımızın verdiği müjde kapsamında en düşük emekli maaşı 7 bin 500 liraya çıkacak. Bu kapsamda bundan en çok faydalanacaklar hem Bağ-Kur'lular hem de SSK'liler olacak. Bu yıl emekli olacağı düşünülen 2 milyon 250 bin EYT'li vatandaşımızın da en düşük emekli maaşı 7 bin 500 lira olacak" dedi. Düzenlemeden yaklaşık 11 milyon vatandaşın faydalanacağını tahmin ettiklerini belirten Elitaş, 6 milyon kişinin ise 2 bin liraya yakın artıştan yaralanacağını bildirdi.
7 BİN 500 LİRADAN FAZLA EMEKLİ MAAŞI ALANLAR FAYDALANAMAYACAK
Ayrıca AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, ''Bu düzenlemeden SGK, Bağ-Kur ve EYT'den 7 bin 500 TL'nin altında emekli aylığı olanlar da yararlanacak. 7 bin 500 TL’nin üstünde emekli maaşı olanlar için bir düzenleme yapılmayacak'' dedi. Bu kapsamda Fırat gazetesi olarak emekli maaşlarına yapılan zammın yeterli olup olmadığını, bu zammın kimleri kapsadığını emekli vatandaşlara sorduk.  Emekli maaşlarında haksızlık olduğunu dile getiren emekli vatandaşlar; “Yapılan zam; tüm emekli aylıklarına aynı oranda yansıtılmalı. Aksi durumda fazla prim ödeyenlere haksızlık olur” diyerek emeklilerin haksızlığa uğradığını belirtti.
ASLANER: YAPILAN ZAM EKONOMİK ŞARTLARA GÖRE AZ!
En düşük maaşın 7 bin 500 liraya çıkmasından memnun olduklarını fakat zammın az olduğunu ifade eden emekli Rıza Aslaner; “Bağ-Kur’dan emekliyim. SSK’ye çevirdim. En düşük maaş 7 bin 500 TL olacak bundan memnunuz. Vatandaş mağdur edilmesin. Kimisi 10 bin alıyor kimisi 12 bin alıyor. Bağ-Kur’dan emekli olan vatandaşlar çok düşük maaş alıyordu. Geçen sene 3 bin 500 lira alıyordu. 5 bin 500’e çıkarıldı. Ama ekonomik şartlara göre yine yetmedi. Şimdi ise en düşük maaşı 7 bin 500 yaptılar. Bu maaşlarla eve bir şey alınmıyor. Millet ne yiyip ne içecek? Yıllarca fazla prim ödeyenler için haksızlık oldu” dedi.
ASLANER: TÜRKİYE’DE EN ÇOK MAĞDUR OLAN KESİM; İŞÇİ EMEKLİSİ!
Zammın herkese yapılması gerektiğini savunan Aslaner; “Ben ticaretten gelen biriyim. Sigortamı hep kendim ödedim. Zam herkese yapılmalıydı. Hatta daha çok zam yapılmalıydı. Türkiye’de fakir olan Bağ-Kur emeklisi, işçi emeklisi. Yani en fazla mağdur olan kesim bunlar. İşçi, ekim ekip, biçmezse biz nasıl tüketeceğiz? Fırınlarda ekmek pişirilmezse ne olacak? Pancar ekilmezse şekeri nerden bulacağız. Fabrikalarda çalışan işçi olmasa bu mahsulleri nereden alacağız? Önceden işçiler memurlardan fazla maaş alıyorlardı. Memura karşı değilim. Ama vatandaşa yazık” diye konuştu.
ASLANER: TAMAMEN HAKSIZLIK
Yapılan zammın tüm emeklileri kapsaması gerektiğini belirten Aslaner; “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan en düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL olacağını açıkladı. 7 bin 501 TL ve üzeri emekli maaşı alanlar peki ne yapacaklar? Ben bunu tamamen haksızlık olarak görüyorum. Zam yapılacaksa herkese yapılmalı. Yıllarca prim ödedik. O zaman biz de prim ödemeseydik. Evet emeklilerin maaşı azdı ve artması lazımdı. Ama yapılan zam tüm emeklileri kapsamalıydı” ifadelerini kullandı.

ELBİR: YILLARCA ÇALIŞTIM AMA KARŞILIĞINI BULAMADIM
Karayollarından emekli olan emekli Ali İhsan Elbir; “Yıllarca çalıştım ama karşılığını bulamadım. Maaşımdan memnun değilim. Memnun olacak bir durumumuz yok. Çarşı pazara çıkmaya korkuyoruz. Bir markete giriyoruz en aşağı 300 liran gidiyor. 5 nüfusum günde en aşağı 500 lira boğazımıza gidiyor. En düşük maaşı 7 bin 500 liraya çıkardı ama yıllarca yüksek prim yatıranlara zam yapılmadı. Büyük haksızlık. Herkese aynı zammı yapması lazımdı. 20 yıl karayollarında çalıştım. Yalandan başka bir şeyleri yok. İnşallah aynı zam herkese yapılır” şeklinde konuştu.
ELBİR: ZAMMIN ADALETLİ OLMASI İÇİN TÜM EMEKLİLERİ KAPSAMASI GEREKİYOR!
Zammın adaletli olması için tüm emeklileri kapsaması gerektiğini savunan Elbir; “Yapılan zam herkesi kapsamadı. Eğer gerçekten herkesi kapsasaydı hükümetin her zaman vatandaşın yanında olduğunu düşünecektik. Yine yanılmadık. Son zamanlarda yapılan her şey seçim vaatleri. Başka bir şey değil. Marketlere girmeye korkuyoruz. Maaşlar artıyor ama aynı zamanda her şeyin fiyatı da artıyor. Öncelikle ekonomiyi düzeltsinler” dedi.

YİYEN: İŞÇİYDİM, YILLARCA DÜŞÜK MAAŞ ALDIM
1983 doğumlu ve yıllarca bağ bahçede çalışıp emekli olduğunu belirten Hacı Yiyen; “Ben yapılan zamdan memnunum. Şimdiye kadar 4 bin 500 lira para alıyordum. Bundan sonra 7 bin 500 lira maaş alacağım. SSK’den emekliyim. Yıllarca düşük maaş aldım. İşçiydim. İşçinin hakkı yıllarca yendi. Şimdi daha iyi oldu. 3 nüfuslu bir aileyiz. Allah bin bereket versin. Ben yıllarca serbest işçi olarak çalıştım. Bağ bahçede çalıştım. Günlük işlerde çalıştım hep. Elimizden geldiği kadar prim yatırıp emekli oldum” dedi.

IŞIK: İŞÇİ EMEKLİLERİ ZAMMI HAK EDİYOR!
İl Özel İdaresi’nden emekli Abdurrahman Işık; “Yapılan zam düşük olanlara göre çok iyi. Allah daha fazlasını versin. Fazla maaş alanlarda daha fazla istemesin. Ben 10 bin TL emekli maaşı alıyorum. Neden şimdi 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya çıkan emeklilerin hakkına göz dikeyim. Zaten yıllarca az maaş aldılar. Ben haksızlık yapıldığını düşünmüyorum. Ben alıyordum 7 bin 500 lira diğeri alıyordu 3 bin 500 lira. Ben yüksek aldığımda düşük olanın hakkını savunmadım ki düşük olanın maaşı artınca benim de artsın diyeyim. Ben İl Özel İdaresi’nden emekliyim. 35 sene çalıştım. Yapmadığımız iş yok. Yıllarca çalıştım. Allaha çok şükür biz idare ediyoruz. Olmayanlara daha fazla versin. 3 bin 500 lira alan emekliler var. Çok şükür maaşları arttı. Daha iyi daha güzel. Denge kurulmalı. Aşağı alan yukarı çıkartılsın, fazla alan aşağı çekilsin. Herkes bir olsun. İşçi emeklilerinin, memur emeklilerinden farkı ne? Denge sağlansın. İşçi emeklileri zammı hak ediyor” dedi.
SANCAR: DÜŞÜK MAAŞ ALANLARA ZAM YAPILDI
85 yaşında emekli Ali Sancar; “Ben SSK’den emekliyim. Benim yapmadığım iş kalmadı. Tezek satmadan tutun birçok işte çalıştım. Kendi emeklerimle çalışıp prim ödeyip emekli oldum. Emekli ol dediklerinde devletin bana para ödeyeceğine inanmıyordum. Emekli oldum maaşa bağlandım. Şimdi 7 bin 500 lira emekli maaşı alacağım. Bazı kişilere Elazığ’ın tamamımı versen, Malatya’yı da isterler. Demek istediğim düşük maaş alanlara zam yapıldı. Yüksek maaş alanların gözü düşük maaş alanların parasında. Gözü doymaların tek isteği sadece para. 85 yaşındayım. Emekli maaşımdan memnunum. Çalışmadan bir şey elde edemezsiniz. Vatandaşlar arasında denge kurulmalı. Herkes eşit olsun” şeklinde konuştu.

ERTÜRK: ZAM HER KESİMİ KAPSAMADI
Yapılan zammın tüm emeklileri kapsamadığına değinen emekli Osman Ertürk; “Yeni bir asgari emekli maaşı güncellemesi yapıldı. En az emekli maaşı alanlar 2023 başında 3 bin 500 TL’den 5 bin 500 TL ye yükseltilmişti. Yapılan son açıklamaya göre ise en düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL’ye yükseltildi. Emekliler bu zammı hak etti. Yalnız şöyle bir sorun var; yapılan zam tüm emeklileri kapsamadı. Neye göre kime göre böyle bir uygulamaya gidildi? Anlamış değilim. Yapılanı yanlış olarak görüyorum. Bu yanlıştan bir an önce dönülmeli” dedi.
ERTÜRK: NEDEN YILLARCA YÜKSEK PRİM ÖDEDİK?
Yıllarca yüksek prim ödediklerini belirten Ertürk; “Asgari emekli maaşı uygulaması giderek büyüyor. Toplam emekliler içinde eskiden bu rakamı alan kişilerin sayısı düşüktü. Emeklilere yapılan zamlarda görüyoruz ki bu sayı giderek artıyor. Biraz daha fazla prim ve biraz daha yüksekten prim ödeyenlerin bugün geldiğimiz noktada haksızlığa uğradıklarını düşünüyorum. O zaman biz neden yıllarca yüksek prim ödedik?” diye konuştu. 
ERTÜRK: FAZLA PRİM YATIRANLARA HAKSIZLIK YAPILDI
Ertürk; “Düşünsenize; 10 yıl prim yatıranlar ile 30 yıl prim yatıranların maaşı aynı olacak. Bu haksızlıktır. 30 yıl prim yatıranlar haksızlığa uğradı. Ben Bağ-Kur emeklisiyim. Elbette maaşımın artmasına sevindim. Bağ-Kur’lular yıllarca düşük maaş aldı. Fakat bizden daha çok prim yatıranlara haksızlık yapıldı. Bir tarafın gönlünü alayım derken diğer taraftan başkalarının gönlünü kırdılar. Yıllarca çalışan emeklilerin emekleri boşa gitmesin” diyerek sözlerini noktaladı.  

www.elazigfirat.com

Bu haber 589 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum