Reklam

Erdoğan fındık fiyatlarını açıklamıştı: Ordu'da tepkiler büyüyor

2021 yılı fındık alım fiyatları açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Giresun kalite fındığın kilosuna 27 lira, Levant kalite fındık için ise 26,5 lira ödeneceğini duyurdu. Fındık üreticileri açıklanan fiyatı yetersiz bulurken Ordu'da yerel basının ana gündeminde fındık fiyatları vardı.

Erdoğan fındık fiyatlarını açıklamıştı: Ordu'da tepkiler büyüyor

2021 yılı fındık alım fiyatları açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Giresun kalite fındığın kilosuna 27 lira, Levant kalite fındık için ise 26,5 lira ödeneceğini duyurdu. Fındık üreticileri açıklanan fiyatı yetersiz bulurken Ordu'da yerel basının ana gündeminde fındık fiyatları vardı.

Erdoğan fındık fiyatlarını açıklamıştı: Ordu'da tepkiler büyüyor
13 Ağustos 2021 - 13:45

ONUR DURMUŞ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün katıldığı televizyon yayınında Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) fındık alım fiyatlarını açıkladı. 

Erdoğan açıklamasında “Fındık ülkemizin en önemli üretim ve ihracat kalemlerinden biri. Özellikle Karadeniz'in çayla birlikte temel geçim kaynağı. Bu mahsul döneminde de fındık üreticilerimizin yanında olmayı sürdüreceğiz. 2021 yılı fındık alım fiyatlarını tüm milletimizle özellikle Karadenizli üreticilerimizle paylaşmak istiyorum. Fındık alım fiyatımız Giresun fındık alım fiyatımız kilogram başına 27 lira levant kalite fındık için ise 26,5 liradır. Yüksek randımanlı fındığa bir lira fazla ödeme yapılacaktır. Fındık fiyatları kilogramda 29,5 lira 30 lira arasında değişiyor” ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın fındık fiyatını açıklaması, ülkenin fındık üretiminde Giresun ile beraber en önemli il olan Ordu'da gündem oldu.

Ordu ve Giresun'da yerel basının gündeminde de fındık fiyatları vardı. 

Ordu Gazetesi fındık fiyatlarının açıklamasını manşetine taşıdı.'Açıklanan fındık fiyatı tartışma yarattı.' başlığıyla verilen haberde, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 2021 yılı fındık alım fiyatı tartışma yarattı. İktidar kanadı, fiyatı yeterli bulup teşekkür etti. 35 Tl fiyat bekleyen muhalefet ise, açıklanan fiyatın maliyeti karşılamadığı görüşünde" sözlerine yer verildi.

ekran-resmi-2021-08-12-13-08-53.png

 

Ordu Olay gazetesi ise  Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdullah Şahin'in açıklamalarına yer verdi. Abdullah Şahin, "Fındık hasadının başlamasına rağmen fındık fiyatlarının açıklanmadığını belirterek "En azından fındık pazara inmeden üretim maliyetleri de göz önüne alınarak fındık fiyatının ve TMO’nun yıl boyunca fındık alacağı müjdesinin açıklanmasını bekliyoruz” dedi.

ekran-resmi-2021-08-12-13-17-09.png

 

Ünye TV internet sitesinde ise Ünye Ziraat Odası başkanı Osman Sarıkahraman'ın açıklanan fındık fiyatı ile ilgili yaptığı eleştiriye yer verdi. Bir muhalefet partisi lideri ya da temsilcisi olmadığının altını çizen Sarıkahraman muhalefet partilerinin söylediği 35-36 TL bantlarının olması gereken fiyat olduğunu söyledi

ekran-resmi-2021-08-12-13-29-35.png

Ordu Hayat Gazetesi ise Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı fındık fiyatlarının hayat kırıklığı yarattığını belirtti.

ekran-resmi-2021-08-12-14-34-33.png

 

Mustafa Adıgüzel'den tepki!

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel halktv.com.tr'ye fındık fiyatlarıyla ilgili değerlendirmede bulundu.

ekran-resmi-2021-08-12-14-38-05.png

Adıgüzel, "27 lira maliyeti olan fındığa 26.5 lira öyle mi? Geçen yıl 3.3 dolar idi şimdi 3,1 dolar.
 Fındık fiyatı geri gelmiştir.  Fındık fiyatında ihracatçı birliği ve kartelin talepleri doğrultusundadamping yapılmıştır. Çiftçi değil tefeciler, millet değil yabancılar muhatap alınmıştır.  Suriyeli mültecilere 40 milyar dolar harcayan hükümet fındıktan geçinen 8 milyon vatan evladına 500 milyon lira destek vermemiştir. Bu şekilde ülke milyarlarca lira zarar etmiştir. 10 kilo fındık satıp bir kilo fındık ezmesi alan bu hükümetin bu şebekenin bir üyesi olduğu ortaya çıkmıştır.  Hem millet hem ülke kaybetmiş, İtalyan kartel ve çetesi kazanmıştır.
 Erdoğan şimdi keyif çaylarını da bu kartel ve tefecilere göndersin. Erdoğan'a bazı sıkı yandaşları güya milletin adamı diyordu ya, bizim için bir ehemmiyeti yok ama, bu açıklama ile Erdoğan aslında kimin adamı olduğunu açıklamıştır" ifadelerine yer verdi.

Fındık üreticisi isyan etti

Fındık üreticisi isyan etti

 

Fındık fiyatlarının açıklanmasının ardından üreticiler verilen fiyatın maliyeti bile karşılamadığını söyledi. Fındık bahçesinde konuşan bir üretici, 'Tüccar bu ürünü 22-23 liradan alacak. Şurada kaç gündür fındık topluyoruz. Bu fiyat çiftçiye zarar ettirir" dedi.

'Çiftçinin beklentisi 31 liraydı'

halktv.com.tr'ye değerlendirmelerde bulunan Fatsa Ziraat Odası başkanı Haydar Gürsu ise açıklanan fiyatların çiftçileri tatmin etmediğini söyledi.

ekran-resmi-2021-08-12-15-07-21.png

Gürsu, "Geçtiğimiz sene çiftçilerin 1 kilo fındık maliyetini 22.5 lira olarak hesaplamıştık. Bu yılki araştırmalarımız ise bu maliyetin 25 liranın üzerine çıktığını gösteriyor. Üreticinin bu maliyeti göz önüne alındığında verilen fiyat beklentinin çok altında. Biz 30 lira gibi bir rakamın açıklanmasını bekliyorduk ama maalesef bu gerçekleşmedi" dedi.

Halktv.com.tr

Bu haber 1531 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum