Reklam

Fatsa Doğa ve Çevre Derneği bir duyuru yayınladı

Fatsa Doğa ve Çevre Derneği duyurusu şu şekilde :

Fatsa Doğa ve Çevre Derneği bir duyuru yayınladı

Fatsa Doğa ve Çevre Derneği duyurusu şu şekilde :

Fatsa Doğa ve Çevre Derneği bir duyuru yayınladı
14 Nisan 2022 - 14:55



Fatsa'da Altıntepe Madencilik San. ve Tic. A.Ş. İR: 19438 ve İR:22460 Ruhsat Nolu Altıntepe Altın Madeni Açık Ocak İşletmesi ve Yığın Liçi Tesisi Kapasite Artışı, Sülfürlü Cevher Zenginleştirme Tesisi (Flotasyon – Tank Liçi) ve ADT Projesi 25849 no’lu ÇED Raporu onay için 27 Nisan 2022 tarihinde İnceleme Denetleme Kurulu (IDK) toplantısı ilan edilmiştir. 
  Fatsa Doğa ve Çevre Derneği olarak itirazlarımızı ilettiğimiz ve Aralık 2020 iptal edilen IDK toplantısının yeniden yapılmak istenmesi Siyanürlü Liç Altın Madenciliğinin bölgenin geleceği için “bilinçli bir kötülük” olarak “tercih” edildiğini düşündürtmektedir.  25849 no’lu ÇED raporuna göre özet olarak;
İşletme ÇED alanını 196 ha dan 393 ha lık bir alana çıkarılmak istenmektedir. Alanın 161 ha alanı tarım arazisi 232 ha orman vasfındadır.
3.400.000 ton olan oksitli cevher üretim miktarını; 10.000.000 tona ayrıca, Tank liçi yöntemiyle 3.868.836 ton sülfürlü cevher üretimi yapılmak istenmektedir.
Sülfürlü cevheri işlemek için; Fatsa ilçesinden 5 km uzaklıkta denizden 250 m yükseklikte, 50 m derinlikte 242.000 m2 alana sahip 2.000.000 m3 kapasite ile bir dere yatağına planlanmış  % 45 katı  atık içerikli zehirli ağır metallerin bulunduğu ATIK BARAJI planlanmaktadır.
2872 no lu (2013) ilk  ÇED raporunda 10 ha planlanan Liç sahası 77,6 ha ya çıkarılmak istemektedir. Yıllık 32.000 kg kullanıldığı beyan edilen siyanür miktarı 220.000 kg a çıkarılmak istenmektedir.
Daha önce siyanürle ağır metalleri çözündürülen 1.000.000 m3  yığın liçini ( bugüne dek yapılan liçin 1/3 ü) yerinden kaldırmak, yeni bir alana nakletmek, yıkamak ve yıkama sularını çevreye deşarj etmek istenmektedir.
Üretim planlamasına göre 12 yıllık bir süre boyunca işletmeye devam etmek istenmektedir.
Derneğimiz Bilim Kurulu tarafından siyanürlü altın madenciliğinin yarattığı tahribat ile ilgili, Aralık 2019 tarihinde siyanür liçi  altın madenciliği işletmesinin etki alanında olan Bahçeler Köyü/Mahallesi, Yukarıtepe Köyü/ mahallesi ve çevresinden, maden işetmesinin olumsuz etkileri gözlemlenen derelerden, bu derelerin kavuştuğu, Ordu Büyükşehir Belediyesinin bu köylere ve Fatsa’nın bazı mahallelerine kaptaj (Keson kuyusu) ile içme suyu sağladığı Elekçi ırmağından;  araştırma amacı ile toprak, çamur birikintisi(sediment) ve su örnekleri alınmıştır. Yapılan  araştırma  ve analiz sonuçları maden ve çevresinde var olan ağırmetal kirliliği kabul edilebilir limitlerin çok üzerinde ve tüm canlı yaşımı için %50 toksik eşik değerinin çok üzerinde olduğunu göstermiştir ve bu bilgiler kamuoyunun dikkatine sunulmuştur. 
 TEMA Vakfı tarafından Temmuz 2021 tarihinde yayınlanan Ordu İli madencilik raporuna göre; “zengin canlı tür çeşitliliği, su varlığı, doğası, tarım alanlarıyla öne çıkan ve Türkiye fındık ihracatının merkezi olan Ordu ilinin %74’ü madenlere ruhsatlıdır. Ordu ili özelinde IV. Grup madenlere ilişkin hazırlanan çalışmanın ilk bulguları bölgenin 435 maden ruhsatına bölündüğünü ortaya çıkarmıştır” denilmektedir. Ordu ili yüzölçümü; 595.200 ha olup, bunun %43’ü tarım alanı, %34’ü orman alanı, %15’i tarım dışı araziler oluşturmaktadır. Bu projeler onaylandıkça Ordu ilin de madencilik dışında tarım yapılacak alan, su kaynağı olacak orman, yaşanacak bir kent kalmayacaktır.
25849 no’lu ÇED raporuna karşı ilgili IDK toplantısına katılarak yazılı ve sözlü olarak itirazlarımızı ifade edeceğimizi hatırlatarak; Tüm Fatsa’lıları, fındık üreticilerini, madenden zarar gördüğünü düşünen tüm insanlarımızı, yine buralı olup bir gün köyüne dönmek isteyen gurbetçilerimizi kısaca; Bu projeden zarar gören tüm insanlarımızı ve vatandaşlarımızı destek olmaya; bir ağaca bir fındık dalına bir arıya can olmaya, doğasına, toprağına, suyuna ve vatanına sahip çıkmaya, mücadeleye omuz vermeye  ve sesimize ses olmaya davet ediyoruz. 
Fatsa’dan, fındığımızdan, suyumuzdan ve toprağımızdan vazgeçmeyeceğimizi, 
En büyük gücümüzün hafızamız olduğunu ve unutmayacağımızı, 
Kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz"

Bu haber 456 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum