Reklam

Fındığın Başkenti Kiraz'ın Anavatanı

Giresun, fındığı, yaylaları, adası ve yeşilliğiyle ziyaretçilerin hayran kaldığı şehirlerimizden. Giresun’un yeşilliği dillere destan olmuş, yeşilin her tonunu görebileceğiniz bu şehirde tarih ve doğa da ayrı bir güzellik olarak ziyaretçileri kucaklıyor. Fındığın ve kirazın Giresun’dan dünyaya yayıldığı söylenmektedir.

Fındığın Başkenti Kiraz'ın Anavatanı

Giresun, fındığı, yaylaları, adası ve yeşilliğiyle ziyaretçilerin hayran kaldığı şehirlerimizden. Giresun’un yeşilliği dillere destan olmuş, yeşilin her tonunu görebileceğiniz bu şehirde tarih ve doğa da ayrı bir güzellik olarak ziyaretçileri kucaklıyor. Fındığın ve kirazın Giresun’dan dünyaya yayıldığı söylenmektedir.

Fındığın Başkenti Kiraz'ın Anavatanı
23 Haziran 2022 - 13:45

Harun Arslan

Giresun adının nereden geldiği ile ilgili rivayetler bulunmaktadır. Bunlardan birisi Evliyâ Çelebi Seyâhatnâmesi’nde yazmaktadır. Fâtih, Giresun Kalesi fetholunurken, Giresun Fatihi Mahmud Paşaya; “Bu gece kale altuna giresun!” diye emredince, tüneller vâsıtasıyla kaleye girilip fethedildiğinden Giresun denmiştir.

Diğer bir anlatıma göre Giresun adının, “kiraz” (Karesus veya Keressea)dan geldiği rivâyet edilir. Romalı Lucullus, kiraz ağacını M.Ö. 74 yılında Giresun’dan alarak , Roma’ya getirmiş, buradan dünyâya yayılmıştır. Türkler, Giresun’a hâkim olunca ilk önce “Kerasun” dediler. Zamanla bu kelime halkın dilinde “Giresun” olarak yerleşti ve bugüne kadar geldi.

Doğal güzellikleri ve tarihi derinliği ve kültürel varlıklarıyla Karadeniz’in gözde kenti Giresun, son yıllarda yayla turizminde de güzel ataklar yaptı Mavigöl,kuzalan şelalesi, Göksu travertenleri, yedi değirmen tabiat parkı Koçkaya tabiat parkı, ağaç başı tabiat parkı, Paşakonağı Yaylası, Gölyanı Yaylası, Sis Dağı Yaylası, Kulakkaya Yaylası, Bektaş Yaylası ve en meşhuru ve önemlisi Kümbet Yaylası görülmesi gereken yaylalar olarak sıralanabilir. Yaylalar dışında gezebileceğiniz yerlere kısaca bir göz atarsak, Giresun’un Kuvayı Milliye ve Osman Ağa Müzesi Kurtuluş Savaşı’nda savaşan Giresunlu gazi ve şehitlere ait hatıraların sergilendiği bir müze, Giresun Müzesi’nde ise 18. yy’da yapılan ve içinde antik eserler, taş kabartmalar, eski tarihlerde kullanılan silah, giysi ve para örnekleri sergileniyor. Bu müzeleri mutlaka ziyaret edin ve Giresun hakkında buralardan bilgi sahibi olabilirsiniz.

Giresun Kalesi, Giresun’un tarihi mekanlarındandır şehre hakim bir tepededir. Helenistik ve Roma döneminin eseridir. Giresun halkı kalede çeşitli etkinlikler yapar. Bedrama Kalesi ve Tirebolu Kalesi de güzel manzaraları ve tarihi önemi ile mutlaka görülmesi gereken mekanlardandır.
Karadeniz’in yaşanılır olan tek Giresun Adası, kıyıdan 1 mil uzaklıktadır. Çok çeşitli bitkilere ev sahipliği yapar. 71 tür bitki olduğu bilinmektedir. Ada efsanelere de sahiptir, günübirlik ziyaret edilmektedir. Doğal SİT alanı olarak ilan edilmiştir. Burada sur kalıntıları, kuleler, manastır, toprak fıçılar bulunmaktadır. Yaz aylarında Giresunlular burada piknik yaparlar. Mitolojideki Herkül ve arkadaşlarının uğradığı yerlerden biri de Giresun Adası olmuştur.
Yaz ayları için bir not düşelim Giresun’da çok güzel sahiller bulunmaktadır. Buralarda denize girmek bir keyiftir. Eğer denize girmek isterseniz Giresun plajları denize girmek için uygun yerlerdir. Sıralarsak eğer Arif Kumaş Plajı, Giresun Plajı, Belediye Plajı, Emniyet Plajı, Tabya Plajı, Jandarma Plajı Piraziz eğrice Tirebolu ve Espiye Gülburnu çokça tercih edilen plajlardan. Bu plajlarda Karadeniz’in keyfini sürebilirsiniz.
Bunlurın dışında, Seyyid Vakkas , Yağlıdere sarı halife. Bulancak şeyhmusa Piraziz ve Şeyh İdris türbeleri Bulancak Saray burnu Camisi Hacı Miktat Camisi, Kale Camisi, Hacı Hüseyin Camisi, Aksu Deresi ağzı, Meryem Ana Kilisesi Giresun’da gezilecek yerler listenize eklenebilecek yerlerden bir kaçı.
Giresun sadece doğal ve tarihi güzellikleriyle değil mutfağı ile de ünlü bir Karadeniz kentimizdir. Özellikle Giresunlu’lar, mutfaklarıyla çok övünürler. Gerçekten haksız da değillerdir. Çok leziz tatlara sahip bu mutfağın belli başlı lezzetlerini sayalım.

Fasulye dibesi, Taze fasulye ve pirinç ile hazırlanan bir yemek. Mısır ekmeği, Karadeniz denince ilk akla gelen tatlardandır.

Hamsi böreği, Karadeniz hamsisinin en lezzetli şekli olan yemektir. Kıymalı Pidelerinden Mutlaka tadınız.

Etli karalahana sarması, Giresunlu’lar karalahanaya oldukça düşkünler ama en önemli karalahana yemeği, etli karalahana sarmasıdır. Yoğurtla yiyebilirseniz müthiş keyifli bir lezzet.
Yağlaş, mısır unu, tereyağ ve tuzla hazırlanır. Müthiş bir Giresun yiyeceğidir.
Pezik (pazı) mücveri, Pazıyla hazırlanan Giresun lezzeti. Tabii yemeklerin sonunda tatlı olarak, Tel kadayıfı tercih edebilirsiniz.
Bir çok ünlü baklava firmaları tel kadayıfı Giresun'dan almaktadır.

Giresun, Karadeniz otoyolu üzerinde bulunan bir şehrimiz, İstanbul’a 960 km, Ankara’ya 630 km’dir. Havayolu olarak Ordu-Giresun Havalimanı veya Trabzon Havalimanı’ndan ulaşım sağlanabilir.
Bu güzel sonbahar aylarında Giresun’u ziyaret etmek, güzel havasından, lezzetlerinden istifade etmek sizi yenileyecektir.


Bir doğa görseli olabilir
Bir açık hava görseli olabilir
Bir meyve görseli olabilir

Bu haber 661 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum