Reklam

FINDIK TÜCCARLARI DEVLETE KAFA TUTUYOR !!

Sn. Şinasi Kara bey'in "FINDIK YANDI" başlıklı makalelerini siz değerli okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

FINDIK TÜCCARLARI DEVLETE KAFA TUTUYOR !!

Sn. Şinasi Kara bey'in "FINDIK YANDI" başlıklı makalelerini siz değerli okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

FINDIK TÜCCARLARI DEVLETE KAFA TUTUYOR !!
14 Ağustos 2022 - 13:18



Fındık hassas  bir ürün. Bana benziyor. Fazla soğuka gelmez. Sıcağıda sevmez. Don oldumu yanar, sam rüzgarı oldu mu yanar. Kurak  oldumu yanar. Gübreyi fazla koyarsan yanar. 10 çeşit parazit var, ilaç vermedin mi yanar. 

Bu sene fındığı, doğal düşmanlar yakmadı. Bu sene fındığı, PAZAR YAKTI. Devletin 52 liraya aldığı levant kalite fındığı, tüccar 43 liraya alıyor. Arada 9 lira fark var. Fındıktan para kazananlar, fındıkçının canına okuyor.

Türikyede ''VATANA İHANET SUÇU'' yeniden düzenlenmeli. Ülkeye döviz kazandırıcı ürünleri, kendi çıkarına ve fakat ülke aleyhine kullananlar Vatan Haini ilan edilmelidir.  Zira,  fındık ihraç ürünü. Yüzde 85 oranında ihraç ediliyor ve  ülkeye döviz kazandırıyor.  Fındık fiyatı ne kadar düşük kalır ise ülkeye o kadar az döviz giriyor. 

Yabancılar, yeni emperyalizm metodu ile ülke kaynaklarını  sömürüyor. Bu yeni metodun usulü bellidir. Tarımsal ürün fiyatlarını düşük tutmak, sanayi ürünlerinin fiyatını yüksek tutmak ve mal piyasası yoluyla, tarım toplumlarının ekonomik artıklarını elinden almak.  Bu sömürüye alet olan yerli iş birlikçileri  saptayıp, ağır cezalar vermemiz gerekiyor. 

Piyasada, görünmeyen ve fakat delilleri ile sabit tekel kurmuş  fındık alıcıları, DEVLETE KAFA TUTUYOR. 52 lira olarak saptanmış devletin fiyatını, adeta yok sayıyor. Bu kafa tutmanın bedeli ödenmelidir.  Alım rekabetini yok eden fındık alıcıları hakkında, acil, REKABET KURULUNUN  harekete geçmesi gerekiyor.

En büyük kuvvet üreticidedir. Üretici, ne pahasına olursa olsun, düşük fiyattan piyasaya mal çıkarmayarak sorunu kendisi çözebilir. Ancak, üreticinin nakit ihtiyacı var. Amele parası, okul masrafları, faizli borçlar kapıda bekliyor.

Fındık meselesini, ekonomik kültür olarak anlama ve değerlendirme zamanı geldi. Sömürünün bu kadarına akıl ermiyor, can dayanmıyor.

Şinasi Kara

Bu haber 1811 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Ahmet Tanrıkulu
    1 yıl önce
    Konuyu saptırıp, hedef şaşırtmaya gerek yok. Bu tekelci firma ve yerli işbirlikçilerinin piyasaya sürdüğü bir aldatmacadır. Devleti ve hükümeti aklama operesyonudur. Bu iki kurum bu kadar mı aciz ve çaresizdir. Ülke ve üreticinin menfaatlerini koruyamayacak durumda mıdır? O zaman vay halimize. Zaten açıklanan fiyat da hiç gerçekçi değildir. Lütfen aklımızla alay etmeyin, hedef saptırmaya çalışmayın. Birilerine hizmet etmeyin. Üreticinin yanında olun.