Reklam

FINDIK ÜRETİM MALİYETİ, SATIŞ FİYATINA EŞİTLENİYOR

Sn. Şinasi Kara bey'in "FINDIK ÜRETİM MALİYETİ, SATIŞ FİYATINA EŞİTLENİYOR "başlıklı makalelerini siz değerli okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

FINDIK ÜRETİM MALİYETİ, SATIŞ FİYATINA EŞİTLENİYOR

Sn. Şinasi Kara bey'in "FINDIK ÜRETİM MALİYETİ, SATIŞ FİYATINA EŞİTLENİYOR "başlıklı makalelerini siz değerli okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

FINDIK ÜRETİM MALİYETİ, SATIŞ FİYATINA EŞİTLENİYOR
12 Ekim 2021 - 22:01



Ne üretirseniz üretin, maliyetler satış fiyatını aşıyorsa,  üretim yapılmaz ve maliyet unsurları atıl kalır. 

Bahçe işleri yaptırıyorum.  Bahçedeki verimsiz dalları kesmek için yevmiye 300 liradan başlıyor.  Maliyet açısından bakıldığında, 15 kilo fındık bir yevmiyeye eşit.  30 günde, 450 kilo fındık. 

Aile başına Ordu fındık üretim ortalaması 800 kilo.  Tarım işçisi olan vatandaş bir buçuk ay çalışma için, Ordu fındık üretim ortalaması kadar ücret talep ediyor. Olabilir.  

Ancak ekonomik kurallar, buna müsaade etmez.  İş sahibi, bu parayı vermez. Veremez çünkü, diğer masraflar ile birlikte fındık satış fiyatı maliyeti karşılamıyor.  Maliyetleri karşılamadığı zaman, yüksek ücret talep edenler de işsiz kalır. Bahçeler de bakımsız. İş oraya doğru gidiyor.

 İşimi Ordulu  tarım işçileri görsün. Para kazansınlar isterim. Ancak,   iyi niyetim hep kötüye kullanıldı. Her zaman yüksek ücret verdim. Hiç tatmin olmadılar.   Gürcü işçileri organize eden bir kadın var.  Bahçe bakımı işinde ocak başına 3 lira talep ediyor.  Yerli işçi ise,  ocak başına 5 liradan aşağı çalışmıyor. 

Dün hesap yaptım,  2021 yılında işçilere 350 bin lira ödemişim. Karşılığında 24 ton fındık. Havalar yağışlı gitti Bir ton çürük verdik. 23 ton fındık, Fındığın kilosu  23,5 liradan ederi 540 bin lira. Vergi ve bosa parasını düşersen, ele geçen para 530 bin lirayı buluyor.  İşçiliğin dışında  11 ton gübre ve ilaç masrafı da var.  Toplam maliyet 400 bin liraya yaklaşıyor.

400 bin lirayı yüzde 19 dan bankaya faize bıraksaydım 76 bin lira getirirdi. 204 dönüm fındık bahçesinin (180 dönüm Karacaömerde, 24 dönüm Ulubeyde) getirisi, 54 bin  lirayı aşmıyor.

 Bu yıl, İl Tarım Md. sudan bahaneler ile dönüm parasını ödemedi. Yazı göndermiş. Zamanında beyan etmemişim. Pandemi nedeniyle 65 yaş üstünün sokağa dahi çıkmadığı dönemde, nasıl  zamanında beyan yapabilirdim ki?   Nasıl olsa devlette kaldı. Bu bakımdan müsterihim.

Yukarıdaki rakamlar,  fındık üretiminin ailelerin kendine iş vermekten başka bir sonuç yaratmadığını, benim gibi her şeyi ücretle yaptıranların, üretimden vaz geçecekleri aşamanın yakın olduğunu gösteriyor.

Şinasi Kara

Bu haber 560 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum