Reklam

GÖLKÖY GELENEKSEL 20 MAYIS (MAYIS YEDİSİ) ŞENLİĞİ

20 Mayıs, halk arasında "Mayıs Yedisi" olarak tabir edilir.

GÖLKÖY GELENEKSEL 20 MAYIS (MAYIS YEDİSİ) ŞENLİĞİ

20 Mayıs, halk arasında "Mayıs Yedisi" olarak tabir edilir.

GÖLKÖY GELENEKSEL 20 MAYIS (MAYIS YEDİSİ) ŞENLİĞİ
20 Mayıs 2020 - 23:40



Eskiden Mayıs Yedisi'nde Gölköy ve nahiyesi olan Gürgentepe çevre köylerinden genelde yaşlı olup vücut ve eklem ağrıları (romatizmalı hastalıklar) hisseden kadınlar; ilçemizdeki Çermik Gölü, Sülük Gölü gibi doğal kaynakları, hayrat ve tarihi çeşmeleri ve evliya bildikleri yerleri şifa niyetiyle ziyaret eder, ağaçlara ve çalılara elbise parçası bağlayarak kutlardı. Genellikle 50 yıl önceleri ilçemizde araba  ve araba yolunun kıt olduğu zamanlarda 20-30 km uzaklıktan sabahın erken saatlerinde yaya bile gelen giden olurdu. Hatta köylerde en önemli işlerini bırakır, yarı aç yarı tok kimi testi, kimi ibrik, kimi güğümle evlerine çermik suyu götürdüklerini hatırlıyorum. Bazılarının yanlarında getirdiği genç kızları ya kocaya kaçıyor veya kaçırılıyordu. Bu da ailenin önemli kayıplarından biriydi. Eve döndüklerinde hane halkından darp ve şiddet görenler de oluyordu. Köylü kadınlar; mayıs ayında Hızır Günleri ile başlayan Çiçek Fırtınası, Doğu Rüzgarları, Mevsimsiz Soğuklar, Kokulya (ipek böceği koza örme zamanı) Fırtınası gibi bazı doğa olaylarından sonra tarlasını eker, sebze fidanı ve fasulye, kabak, salatalık... gibi tohumları bu zamanda dikerdi. Halen yaşlı kadınlar, genç kadınları ekim dikim hususunda bu günler için uyarmaktadır.

1982 yılında Gölköy Kaymakamı Nurettin Güven Bey; 20 Mayısı "Gölköy Geleneksel Mayıs Yedisi Festivali"ne çevirerek erkeklerin de Mayıs Yedisi'nde ata sporu "GÜREŞ MÜSABAKASI"nda faaliyet göstermeleri için ilçemizdeki mahallî güreşçilerle şenlik yaptı. 

Osman Ömerustaoğlu Bey, belediye başkanı olduğunda güreşçileri Türkiye Güreş Federasyonundan davet etti. Seyirci, onları ücretli seğir etti. O zaman Türkiye'de ödül sahibi ünlü güreşçileri ilk defa gördük. İlçe dışından esnaflar da geldi ticaret yaptı. Yıllar ilerledikçe Belediye Başkanı Recep Karaahmetoğlu Bey, etkinliğe ücretsiz güreş müsabakası, mahallî ve ünlü ses sanatçılarını davet etti. Müzik, tiyatro festivalini hatta yayla turizmini geleneksel etkinliğe ekledi, halka ücretsiz sunumu bir haftaya yaydı ve Tv den canlı yayın yaptırdı. Belediye Başkanı Ali Kemal Mert Bey  zamanında da aynı gelenek devam etti. Ancak son yıllarda değişiklik olarak sadece yayla turizmini Haziran ayının son 10 gününde uyguladı. Son belediye başkanımız Fikri Uludağ ise geçen yıl güreş müsabakasını ilçe merkezinde gerçekleştirerek yayla turizmini idame ettirdi.  Corona Virüs pandemi süreci devam ettiğinden bu sene ne olacağını bilemiyoruz.

Gölköy Geleneksel Mayıs Yedisi Festivali hayırlara vesile olsun.

Bu haber 832 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum