Reklam
Reklam

Halikarnas Balıkçısı'nın Kızından Anılar Akın Akın

O dönemin zehir gibi gazetecisi, Uşakizade soyundan Naci Sadullah kırk yaşlarındayken askere alınacağını duyunca, Bodrum'a gelip, Halikarnas Balıkçısı'nın evinde saklanıyor..

Halikarnas Balıkçısı'nın Kızından Anılar Akın Akın

O dönemin zehir gibi gazetecisi, Uşakizade soyundan Naci Sadullah kırk yaşlarındayken askere alınacağını duyunca, Bodrum'a gelip, Halikarnas Balıkçısı'nın evinde saklanıyor..

Halikarnas Balıkçısı'nın Kızından Anılar Akın Akın
07 Eylül 2020 - 13:45


Bu sıralarda bir gün Bodrum'a çok özel bir insan çıkageldi : Safiye Ayla.. Bodrum ayağa kalktı. Safiye Ayla o yıllarda, İstanbul'daki entelektüel çevrede etkin bir kişiydi. Gazeteci Naci Sadullah (Danış) ile arasında bir gönül ilişkisi olduğu biliniyordu. Safiye Ayla, Naci Sadullah'ın Bodrum'a geldiğini öğrenir öğrenmez, onu kaçmakla bir yere varılmayacağına ikna etmek için o kadar yolu göze almış, Bodrum'a gelmişti..

Bodrum'da kaldığı birkaç gün içinde, kaptanı, tayfası, süngercisi, sucusu herkes Safiye'ye âşık olmuştu. "Samut" dedikleri bir sağır-dilsiz bile, delice bağlandı ona.. Bir gün elinde bir yüzükle babama geldi. Safiye Ayla ile nişanlanmak için babama işaretlerle yalvarıyordu. Babam ise şaşkın, izliyordu onu..
O günlerde verilecek bir balo için Safiye Ayla baş misafir olarak davet edildi. O da arkadaşları davet edildiği takdirde baloya katılabileceğini söyleyince, hemen kabul edildi.

Balo gecesi Naci Sadullah, babam ve beni de alarak belediyenin bahçesinde verilecek baloya gittik. Bizi çok güzel bir yere oturttular, bütün başlar bize döndü. Sonra bir kaynaşma ve fısıltı başladı. Meğerse görevli birinin, "Kim davet etti bu komünistleri, neden buradalar ?" sözleri yayılmış. Bunu duyan Safiye Ayla, "Arkadaşlarımın istenmediği yerde ben de yokum," diyerek ayağa kalktı ; hepimiz çıktık, bizim eve doğru yürümeye başladık. Bir de baktık ki, baloda bulunanlar bizim arkamızdan kalkmış, bizi takip ediyorlar. Safiye Ayla'yı dinlemek için can atıyorlar. O gece Safiye Öyle bir duygulandı ve etkilendi ki..

Bizim eve geldik. Deniz üzerindeki avlumuza ve kayıklara doluştu insanlar. Evin önü, deniz, kayıklarla dolu. Bizim avluya bir masa kondu. Safiye Ayla masanın üzerine çıktı, tüm benliğiyle, yüreğiyle, büyük bir heyecanla birbiri arkasına, sevilen şarkılarını (Sarı Kurdelem Sarı, Turnalar Uçun, Menekşelendi Sular Gecenin Issızlığında, Çile Bülbülüm Çile..) söylüyor ; insanlarda çıt yok, sadece gözyaşı ve alkış. Safiye Ayla daha da etkilendi, iyice coştu, devam etti..
Yıllar sonra Safiye Ayla anılarını anlatırken, yaşamı boyunca verdiği konserlerin içinde Bodrum konserinin en anlamlısı olduğunu söylemiştir..
İsmet Kabaağaçlı Noonan
"Halikarnas Balıkçısı'nın Kızından Anılar Akın Akın"
Görüntünün olası içeriği: 1 kişi
 

Bu haber 1618 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum