Reklam

Halka yasak, maden şirketlerine serbest

Halka parklar, sahiller yasaklanırken, maden şirketlerini hiçbir engel konmuyor. Doğa harikası olan Cerattepe'de maden çalışması sürüyor. Üstelik, temiz havaya ve suya her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulan salgın günlerinde.

Halka yasak, maden şirketlerine serbest

Halka parklar, sahiller yasaklanırken, maden şirketlerini hiçbir engel konmuyor. Doğa harikası olan Cerattepe'de maden çalışması sürüyor. Üstelik, temiz havaya ve suya her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulan salgın günlerinde.

Halka yasak, maden şirketlerine serbest
01 Nisan 2020 - 11:55

Koronavirüs salgını nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı gittikçe artıyor. Biliminsanları temiz havanın önemine dikkat çekiyor çünkü kirli hava ve koronavirüs solunum yollarına saldırıyor.

Salgından kaynaklı hava kirliliğine en çok neden olan hava ve kara ulaşımının büyük oranda durması, kirliliğe neden olan sektörlerde işlerin neden olmasından kaynaklı gözle görülür bir şekilde havanın kalitesi artıyor. Konuya dikkat çeken uzmanlar, bu durumun değerlendirilerek özellikle madenlerin kapatılmasına dikkat çekiyor.

Ancak doğa düşmanı politikalarını sürdüren AKP-MHP iktidarı, salgınla mücadeleyi fırsata çevirerek halka "evde kal" çağrısı yaparken, doğayı ve işçiyi sömürmeye devam ediyor. Bir doğa harikası olan Cerattepe'de maden çalışmaları sürüyor. Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'a konuşan Yeşil Artvin Derneği üyeleri, "öncelik kar değil sağlıktır" sözleriyle tepki gösteriyor.

Sahili, parklar halka yasaklanırken maden çalışmalarına ilişkin hiçbir yasaklama gelmedi. Saray'a yakınlığıyla bilinen Cengiz Holding'e ait Eti Bakır'ın işlettiği Artvin Cerattepe ve Murgul'daki maden çalışmalarına Yeşil Artvin Derneği yönetimi, "İşçiler sağlıksız koşullar ve Artvin merkezde bulunan alanlarda alışveriş yapıyorlar. Hem işçilerin hem de halkın sağlığı risk altında. İşçilerinin ve Artvin halkının sağlığını hiçe sayan şirketin maden çalışması, Artvin'in su varlıklarını kirletmekte ve zehirlemektedir" diyor.

Salgınla mücadele edilen şu günlerde sağlıklı, içilebilir ve temiz suya her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulduğunu dile getiriyor yönetim ve şöyle devam ediyor: "Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun koronavirüs tedbirleri kapsamında üretim amaçlı çalışmayı durdurduğu gibi Cengiz Holding de Artvin'deki maden faaliyetini tamamen durdurmalı, hem işçilerin hem Artvin halkının hem de doğanın sağlığı korunmalıdır."

ETİ BAKIR'DAN ÖNLEM ALINDIĞI İDİASI
Gazeteci Hazal Ocak'ın ulaştığı Eti Bakır işletmesi yetkilileri ise gerekli önlemlerin alındığını iddia ediyor. Yetkililer, "Personelin çalıştığı, bulunduğu ya da bulunabileceği bütün alanların, kullanılan araç ve ekipmanların ilaçlandığını" öne sürüyor.

El dezenfektasyonu, 80 kişilik yemekhanelerde en fazla 20 personelin yemek yiyebileceği şekilde düzen oluşturulması, işletmeye ait çay ocaklarının kapatılması, ateş ölçümü gibi bir dizimi önlemi aldığını belirtiyor. Kronik rahatsızlığı olanlar ve 60 yaş üstü personelin ücretli izne çıkarıldığı ve çalışan sayısının 5'te 2 oranında azaltıldığı söyleniyor. Ancak, personel sayısı konusunda bilgi verilmiyor.

Bu haber 592 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum