Reklam

HARF DEVRİMİ " GERİLEME" YE SEBEP OLDU MU ?

Bugün bazı insanlar neden Latin Harflerine geçtik diye söyleniyor. İstemiyorsanız Osmanlıca yazmaya devam edin . Osmanlıca yazmayı öğrenin de görelim .

HARF DEVRİMİ " GERİLEME" YE SEBEP OLDU MU ?

Bugün bazı insanlar neden Latin Harflerine geçtik diye söyleniyor. İstemiyorsanız Osmanlıca yazmaya devam edin . Osmanlıca yazmayı öğrenin de görelim .

HARF DEVRİMİ
02 Ekim 2020 - 00:16

Osmanlıca bir kere isim olarak yanlış . Cahile has bir tabir. Arap harfleri ile Türkçe okumayı belirtir bu söz aslında .

Ben Türkler kadar Osmanlıca işini öğrenemeyen bir kavim görmedim .Öğretmeye çalıştım hayatım boyunca birine öğretsem üçü kaçıyor , hem de asistan arkadaşların içinde.
Kabiliyetsiz bir öğretmen olduğuma kanaat getiriyordum ki baktım Rusya'da mükemmel bir şekilde öğreniyorlar bu işi. O zaman anladım ki sizde iş yok . Siz öğrenmeye meraklı değilsiniz, üstelik bu atla deve değil. Öğrenmesi zor değil , Çince değil.

Bu milletin maalesef böyle ucuzlukları vardır. Oturup ağlaşıyorlar  , vay efendim "Harf Devrimi yapıldı medeniyet , kültür gitti. " diye . Arap harflerini kullandığımız devirde ilminizden geçilmiyordu. Bütün eski kaynakları yabancı profesörler değil de siz yazdınız sanki.Ben size söyleyeyim 20. yy'ın başına gelene kadar Türk mütefekkiri , tarihçisi ciddi bir tarihi metin okuma tasnif edip yenileme yapmamıştır.

 Örneğin Divan-ı Lugatit Türk  bizim keşfimiz ancak oraya gelene kadar beklemişiz.
Neyse ki büyük adam Diyarbakır ulemasından Talat Paşa'nın yardımıyla o yazma bulundu. Bunun için aç yaşadı o adam. 20. yy'a kadar bizim tarihi vesika okuma ya da neşretme gibi bir kültürümüz yok . Bunu yapanlar hep Batı Avrupalıdır  hatta Rus bilginlerdir .

Niye Macarları niye Rusçayı bilmek  gerekiyor . Smirnov , Barthold 'u Macar alimleri Türkologları takip edebilmek için ...
Bizim tarihimizi onlar yazıyor ; bizim dilimiz üzerine yazılmış ilk literatür İtalyanlara aittir. Bu çok hazin bir durum . " Eski harfler kalktı, tefekkür bitti "diyorlar, geçilmiyordu tefekkürünüzden önceden ! 

İLBER ORTAYLI KAFA DERGİSİ SAYI 72 , S.5 2020

Bu haber 2144 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum