Reklam

HDP, 4 siyasî parti ile yapacağı görüşmeye Saadet ile başladı

Saadet Partisi’ne ziyarette bulunan HDP Eş Genel Başkanları Sancar ve Buldan, Türkiye’nin yönetim krizinden çıkışının erken seçimle sağlanabileceğini belirterek, Saadet Genel Başkanı Karamollaoğlu’na, muhalefet partileri olarak ortak bir önergeyle TBMM’de erken seçim talebinde bulunma teklifinde bulunduklarını söyledi. Buldan, İYİ Parti’den görüşme talebinde bulunmadıklarını da kaydetti.

HDP, 4 siyasî parti ile yapacağı görüşmeye Saadet ile başladı

Saadet Partisi’ne ziyarette bulunan HDP Eş Genel Başkanları Sancar ve Buldan, Türkiye’nin yönetim krizinden çıkışının erken seçimle sağlanabileceğini belirterek, Saadet Genel Başkanı Karamollaoğlu’na, muhalefet partileri olarak ortak bir önergeyle TBMM’de erken seçim talebinde bulunma teklifinde bulunduklarını söyledi. Buldan, İYİ Parti’den görüşme talebinde bulunmadıklarını da kaydetti.

HDP, 4 siyasî parti ile yapacağı görüşmeye Saadet ile başladı
23 Aralık 2021 - 11:36

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu partisinin genel merkezinde ziyaret ettiler.

Liderler, görüşmenin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında basına açıklama yaptılar.

“Krizden çıkışın erken seçimle sağlanabileceğine inanıyoruz”

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 4 siyasî partiye yapacakları ziyaretlere bugün Saadet Partisi’nden başladıklarını kaydetti.

Buldan, Türkiye’nin yaşadığı ekonomik krizden bir çıkışa ihtiyacı olduğunu ve bu çıkışın muhalefet partilerinden beklendiğini söyledi. Kendilerinin d bu sorumluluk çerçevesinde çıkış yolu konusunda istişarede bulunmak üzere siyasî partilerle görüştüklerini dile getirdi.

Türkiye’nin acilen seçime ihtiyacı olduğunu belirten Buldan, sözlerine şöyle devam etti:

“Çünkü artık Türkiye yönetilemiyor. AKP ve MHP koalisyonunun Türkiye’yi ne hāle getirdiğini hepimiz çok yakından görüyoruz ve buna tanıklık ediyoruz. Çok derin bir yoksulluk yaşanıyor. İnsanlar aç ve perişan. Bu çıkışın büyük bir olasılıkla erken seçimle de çözülebileceğine olan inancımızı bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Bu toplantıların, önümüzdeki günlerde yapacağımız görüşmelerin de bir erken seçim olasılığına katkı sunacağını ümit ediyoruz. Şöyle bir teklif de sunduk Sayın Başkana: Özellikle TBMM’de muhalefet partilerinin ortak bir önergeyle seçim talebinde bulunmasının da faydalı olacağına inanıyoruz. Bunu eğer diğer siyasî partilerle de ortaklaşırsak, önümüzdeki günlerde, yıl başından sonraki dönemde meclis açıldığı zaman bir seçim önergesiyle meclisin gündemine getirmeyi de hedefliyoruz.”

Pervin Buldan, İYİ Parti ile görüşme talebinde bulunmadıklarını da kaydetti.

“Çözüm için ne yapılabileceğinin arayışındayız”

Mithat Sancar da Türkiye’nin içinden geçtiği ağır şartları Karamollaoğlu ile uzun uzun konuştuklarını söyledi. Bu zor dönemin faturasının, halkın büyük bir kesimine çıkarılmakta olduğunu, önceki politikaların faturasının da yoksulluk, açlık, işsizlik ve sefalet olarak halkın büyük bir bölümüne çıkarıldığını ifade etti. Sancar, “Şimdi biz, bir çözüm için ne yapılabilir arayışındayız. Muhalefet partilerine burada sorumluluk düştüğünü, toplumun geniş bir kesimi zaten görüyor, biliyor ve dile getiriyor. HDP d bu sorumluluğun gereği olarak bu görüşme turunu başlattı.” diye konuştu.

Siyasî krizin çözümünün de siyasî olduğunu savunduklarını belirten Sancar, siyasî çözümün de ilk ve en önemli adımının halkın hakemliğine başvurmak olduğunu düşündüklerini söyledi.

Sancar, görüşmede erken seçim dışında halkın bu enkazın altında kalmasını önleyecek ortak çalışmaları nasıl birlikte yürütebilecekleri konusunu da gündeme getirdiklerini kaydetti. İktidarın, ayrıştırma, kutuplaştırma, düşmanlaştırma politikalarıyla varlığını sürdürmek stratejisini koruduğunu ifade eden Sancar, “Biz de diyoruz ki, siyas3i çıkışın ön şartı, gerçekten büyük barış, toplumsal barıştır.” dedi.

“Parlamento aktif olmalı, demokrasinin gereği yerine getirilmelidir”

Temel Karamollaoğlu da görüşmede özellikle ekonomik sahada derinleşen krize dair görüşlerini dile getirdiklerini belirterek, şöyle konuştu:

“Ülkemiz, demokratik bir ülke. Demokrasinin temeli de farklı görüş ve kanaatlere sahip olan siyasîlerin bir araya gelip meseleleri mütalâa edebilmeleridir. Eğer bu mütalâa yapılamıyorsa, o ülkeye demokratik bir ülke demek mümkün olmaz. Elbette farklı fikirler olacaktır, değişik fikirler olacaktır. Ben, bundan dolayı bizi ziyaretlerinden duyduğum memnuniyeti de kendilerine ifade ettim, burada bir defa daha dile getiriyorum. Parlamento mutlaka aktif olmalıdır. Demokrasinin gereği yerine getirilmelidir ve bunun gereği olarak da biz, bir raya gelip meselelerimizi mütalâa edecek ortamı her zaman oluşturmalıyız.

Seçime yaklaşıyoruz. Elbette çok uzun bir zaman sonra değil. Yani bir buçuk seneden daha az bir zaman kaldı. Kararı iktidar verecek, Sayın Cumhurbaşkanı verecek veya meclis böyle bir erken seçim kararı alabilir. O da mümkündür; ama bugün içinde bulunduğumuz sıkıntılardan kurtulmanın yollarını da bu istişarelerle araştırıp geliştirmek de siyasîlerin üzerine bir vecibe olarak düşmektedir.”

www.tv5.com.tr

Bu haber 528 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum