Reklam

İnternetten Para Kazandıran Meslekler

21. yüzyılda artık yaşadığımız dünyanın dışında da aslında bir dünya bulunuyor. Üstelik bu dünya çok renkli, çok cazibeli, çok üretken ve en çok da davetkar bir dünya… Elbette ‘internet’ dünyasından bahsediyoruz.

İnternetten Para Kazandıran Meslekler

21. yüzyılda artık yaşadığımız dünyanın dışında da aslında bir dünya bulunuyor. Üstelik bu dünya çok renkli, çok cazibeli, çok üretken ve en çok da davetkar bir dünya… Elbette ‘internet’ dünyasından bahsediyoruz.

İnternetten Para Kazandıran Meslekler
04 Haziran 2021 - 18:05

 

Öncelikle kendi reel dünyamızdan bahsedelim. Para kazanıp, yaşamımızı sürdürebilmek için sürekli çalışıyoruz.

  • Uzun mesai yapıyoruz;
  • Her gün kilometrelerce yol gidiyoruz;
  • Sorumluluğunu taşıdığımız ağır bir iş yüküne maruz kalıyoruz;
  • Beklentileri karşılamak için durmadan çabalıyoruz;
  • Amirimiz, amirimizin amiri, patronumuz oluyor;

Maksimum iş; minimum gelir felsefesi üzerine kurulu bir düzende hayatımızı sürdürüyoruz. Yoğun ve yorucu bir iş günü sonrasında ise evimize vardığımızda ne kendimize ne de ailemize ayıracak enerjimiz kalmamış oluyor. Herkes tabii ki bu şekilde çalışmıyor. Şanslı bir azınlık da sevdiği işi yaparak ve iyi koşullarda çalışıyor. Ama çoğunluğu düşünecek olursak maalesef ki tablo bu şekilde oluyor.

Dünya genelinde ve özellikle ülkemizde işsizlik sürekli artıyor. Üniversiteden hatta birkaç üniversiteden mezun olanların birçoğu iş bulamamakla birlikte; mecburen alanları olmayan, ilgilerini çekmeyen işlerde çalışmaya başlıyor. Geçimlerini sağlayacak kadar para kazanıyorlar ama mutsuz oluyorlar.

Diğer yandan, kurumsal büyük şirketlerde üst düzey yöneticilik yapan ve çok iyi maaşlar alan profesyoneller de elbette bulunuyor. Her ne kadar çok iyi çalışma şartlarına sahip olsalar da yukarıda belirttiğimiz faktörlerden onlar da tabii ki etkileniyor. Üstelik bu konumdaki profesyonellerin sorumlulukları çok daha fazla oluyor. Sürekli çalışmak zorunda kaldıkları için de tatil yapmak, aileleriyle vakit geçirmek ya da sadece kendilerine zaman ayırmak çok daha imkânsız bir hal alıyor. Birçok yönetici daha az kazanıp; daha kaliteli bir hayat sürmeyi hedefliyor.

Bütün bu verdiğimiz detaylar kendi analizlerimize değil bilimsel araştırmalara da dayanıyor. İşyerlerinde uygulanan mobbing, fazla mesai saatleri, olumsuz çalışma şartları, maaşın beklentiyi karşılamaması, sosyal hakların eksikliği, yönetici ile anlaşamama, iş yükünün fazlalığı gibi birçok neden sebebiyle çalışanların memnuniyeti oldukça düşüyor. Çalışan memnuniyeti üzerine her yıl düzenli araştırmalar yapılıyor ve sonuçları yayınlanıyor. Great Place to Work’ ün araştırmasından çıkan 2019 sonucuna göre ise; Türkiye iş yerinde mutluluk sıralamasında 45 ülke arasında 41’inci oldu. OECD tarafından da İstihdam Görünümü Raporu yayınlanıyor ve bu rapora göre de Türkiye’de çalışanlar yılda 1.832 saatini iş yerinde geçiriyor. Yani aslında günün çoğu iş yerinde geçiyor. Kendine zaman ayıramamak bile mutsuzluğu beraberinde getiren unsurların başında geliyor.

Bütün bu belirttiğimiz sebeplerden ötürü ise ‘internet’ dünyası bize daha da davetkar geliyor. İnternetten gerek ek gelir kazanabiliyor gerekse tam zamanlı bir iş edinebiliyoruz. Tamamen bizim tercihimiz. Böylelikle freelance, daha özgür, daha rahat ve daha mutlu çalışma imkânı buluyoruz. Peki, internetten para kazandıran meslekler nelerdir?

İnternetten Para Kazandıran Meslekler, internetten en çok para kazandıran meslekler, e-ticaret, sosyal medya infulencer, tercüman, internetten para kazanmak,

İnternetten En Çok Para Kazandıran Meslekler

En çok tercih edilen ve en çok para kazandıran meslekler için yazımızın devamını mutlaka okuyun!

Eğitim Videoları Hazırlayın

Bir eğitimcisiniz ve kurumsal hayattan sıkıldınız. En iyi bildiğiniz işe devam ederken daha serbest çalışmak, mesai saatlerinizi kendiniz belirlemek ve daha geniş bir kitleye hitap etmek istiyorsunuz. Pekâlâ bu şekilde de işinize devam edebilir, para kazanabilirsiniz. Online eğitim platformları ve bu platformlara olan ilgi gün geçtikçe artıyor.

IIENSTITU, Udemy gibi online eğitim platformları için eğitim videoları hazırlayabilir; ya da yine size de uygun olacak saatlerde evinizin konforunda canlı dersler verebilirsiniz. Üstelik bunu uzmanı olduğunuz bütün alanlar için yapabilirsiniz. Hali hazırda bir eğitimci olmak zorunda da değilsiniz. Gerçekten uzmanı olduğunuz bir konuda eğitim verebilirsiniz. Üstelik bilgilerinizi aynı anda çok fazla kişiye aktarabilirsiniz. Stresten uzak, konforlu ve mutlu bir ders yapmak aslında işte bu kadar kolay! Özellikle IIENSTITU online eğitim platformunda eğitim verebilmek için ‘Eğitmenlik Başvuru Formu’ nu doldurabilirsiniz!

İçerik Yazarı Olun

Okumayı, araştırmayı ve bütün bunları da yazarak aktarmayı seviyorsanız sizin için en uygun mesleklerden biri içerik yazarı olmak olabilir. Günümüzde bloglara, şirketlere, eğitim kurumlarına daha doğrusu dijital varlığı olan kişi ve kurumların hepsine içerik oluşturabilirsiniz. Birçok şirketin ya da kişisel bloğun websitesi ve sosyal medya hesapları bulunuyor. Fakat ürünleri/hizmetleri/kendileri hakkında sürekli yeni içerik üretmekte zorlanıyorlar ya da bunun için vakit ayıramıyorlar. Tam bu noktada içerik yazarlarına iş düşüyor! İstediğiniz konuda, sevdiğiniz şeyler hakkında, tercih ettiğiniz uzunlukta ve zamanda yazı yazarak internetten para kazanabilirsiniz. İçerik yazarı nasıl olacağınıza dair blog yazısını buradan okuyabilir; detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Eğer sizin için uygun bir meslek olduğunu düşünüyorsanız, IIENSITU gibi bir eğitim platformunda da yazar olabilmek için başvuru formunu doldurabilirsiniz.

E-Ticaret Yapın

Geleneksel ticaret artık yavaş yavaş yerini e-ticarete bırakıyor. İş yeri açmakla, personel çalıştırmakla ve bütün bu iş yükünün getirdiği maliyet ve stresle uğraşmak zorunda kalmadan tek tıkla satış yapabilirsiniz. Herhangi bir şey üretiyorsanız ya da satışını yapmak istediğiniz hizmet ya da ürün varsa sadece sosyal medya hesaplarınızdan bile satış yapabilmeniz artık çok kolay.

Sosyal medya hesaplarınız dışında bir websitesi de kurabilir; websiteniz üzerinden de satış yapabilirsiniz. Böylelikle maliyetleriniz minimum düzeye iner ve herhangi bir mesai kavramına bağımlı olmazsınız. Bu dönemde özellikle el becerisi olan kişiler tarafından e-ticaret oldukça tercih ediliyor. Örneğin duvar panosu yapabiliyorsunuz ve etrafınız tarafından da çok beğeniliyor. Hemen sosyal medya üzerinden bir sayfa açabilir; görsellerinizi paylaşabilir ve satış yapabilirsiniz. İşte gerçekten bu kadar kolay. Ya da bir marka sahibisiniz örneğin bir butik işletiyorsunuz. Fakat artık fiziksel bir mağazanız olmasını istemiyorsunuz. Daha rahat bir çalışma şeklini tercih ediyorsunuz.

Dünyanın neresinde olursanız olun; websiteniz üzerinden satışlarınızı yapabilirsiniz. Size sadece yapılan satışları takip etmek ve gönderilerinizi organize etmek kalıyor. Tabii ki yaptığınız e-ticaretin büyüklüğüne göre gereksinimleriniz de artacaktır. Örneğin çok fazla satış yapan bir online butik olduğunuzu düşünürsek; muhtemelen bir depo ve kargo birimi çalışanına ihtiyaç duyarsınız. Ama satışları çok yoğun olmayan bir el ürünü dekorasyon online butiğine sahipseniz hem ürünü yapabilir hem satışını onaylayabilir hem de kargo çıkışını yapabilirsiniz. Tercihiniz ne olursa olsun emin olun ki e-ticaret yapmaktan çok daha fazla keyif alacaksınız. Hayatınız size kalacak ama aynı zamanda para kazanacaksınız. Siz en iyisi neye beceriniz olduğunu bir düşünün. Bu esnada ‘E-Ticaret Para Kazanma Yöntemleri’ blog yazısından daha detaylı bilgi edinebilirsiniz, E-Ticaret Eğitimini alabilirsiniz. 

İnternetten Para Kazandıran Meslekler, internetten en çok para kazandıran meslekler, e-ticaret, sosyal medya infulencer, tercüman, internetten para kazanmak, Influencer Olun

Son yılların en gözde mesleklerinden biri de ‘influencer’ olmaktır. İnfluencer İngilizce bir kelimedir ve anlamı ‘etkileyen, etkisi altında bırakan’ demektir. Influencer lar çok geniş kitlelere ulaşmayı ve onları istedikleri konuda ve istedikleri yönde etkilemeyi hedeflerler. Burada esas olan takipçi sayısının fazla olmasıdır. Örneğin, geniş kitleler tarafından takip edilen bir oyuncu, bir şarkıcı, bir manken ya da bir yazar da influencer’dır. Aynı zamanda günümüzde halktan biri de geniş bir takipçi kitlesine sahipse gerek YouTube, gerek kişisel blog, gerekse Instagram gibi sosyal medya mecralarında influencer olabilir.

Ne kadar çok kişi tarafından takip edilir ve beğenilirseniz o kadar tanınır bir influencer olursunuz. Tabii ki bu bir anda olmuyor. Fakat eğer ben bunu yapabilirim ve yapmaktan da mutluluk duyarım derseniz; iyi bir planlama ile kısa sürede tanınır bir kişi olabilmeniz mümkündür. Peki, influencer olup nasıl para kazanacaksınız? Dünya genelinde en çok kullanılan pazarlama türlerinin başında artık ‘Inflencer Marketing’ geliyor. Yani, influencerların hitap ettiği kişi sayısı çok fazla olduğu için artık şirketler ürünlerini ya da hizmetlerini tanıtmak için influencer lara para ödüyorlar. Örneğin bir otel sahibi daha fazla müşteri edinmek istiyor. Kendi sektörüne uygun influencerları bulup; onlarla anlaşıp sosyal medya hesaplarında ya da sayfalarında ya da kanallarında reklamlarını yaptırıyor ve bunun karşılığında bu kişilere ödeme yapıyorlar. Hatta ücretsiz konaklama ve ulaşım sunarak bu kişileri tesislerinde ağırlayıp; canlı yayın ve fotoğraf gibi paylaşımlarla pazarlamasını yaptırıyor. Eğer bende bu ışık var diyorsanız, neden olmasın?

Blogger Olun

Dünya çapında üne kavuşmuş birçok blogger bulunuyor. Ülkemiz için de bu durum geçerli. Çok fazla insan tarafından takip edilen; yazıları okunan, Google arama moturunda üst sıralarda çıkmayı başaran birçok blog sayfası bulunuyor. Örneğin seyahat etmeyi çok seven biri seyahat üzerine bir blog sayfası açıyor. Bu blog sayfasında gezip gördüğü yerleri, yediğini içtiğini, bulunduğu yerin kültürünü, insanlarını, fiyatları, ulaşımı yani kısacası o yerle ilgili bütün ayrıntıları okuyucularına aktarıyor. Örneğin Roma üzerine bir yazısını ekledi ve Roma’ya gitmeyi planlayan kişiler arama motorunda ‘Roma tatili’, ‘Roma’da ne yapılır’ gibi anahtar kelimeler ile arama yaptığında blog sayfası ekranına düşer ve okuyucu sayfasında vakit geçirir.

Ne kadar çok okuyucu tarafından ziyaret edilir ve okuyucuları ne kadar fazla sayfasında vakit geçirirse blog sayfasının başarısı artar. Şirketler tarafından fark edilir ve reklam için iş birliği teklifleri gelir. Yine aynı örnek üzerinden devam edecek olursak, örneğin bir seyahat acentesi bu blogger ile iletişime geçer ve sayfasında şirketi ile ilgili bir görsel paylaşmasını isteyebilir. Blogger yazısında bahsedebilir; sayfasına banner şeklinde ekleme yapabilir. Bu sayede blogger reklamını bir şekilde yayınladığı şirketten ödeme alır. Bu örneği diğer sektörlere de uygulayabilirsiniz. Seyahat olmaz; anne ve çocuk üzerine olur. Kişisel bakım ya da ürün inceleme üzerine olabilir. Sizin hangi konuda merakınız varsa o konuda blogger olabilirsiniz. Bu sayede internet üzerinden para kazanabilirsiniz. Blog Yazarlığı Eğitimi yol gösterici olabilir.

İnternetten Para Kazandıran Meslekler, internetten en çok para kazandıran meslekler, e-ticaret, sosyal medya infulencer, tercüman, internetten para kazanmak,

Sosyal Medya Danışmanı Olun

Dijital dünya sürekli gelişiyor ve sıklıkla takip ediliyor. Şirketler de dijital dünyadaki yerlerini hızla alıyor. Satışlarının çoğunu sosyal medya üzerinden yapan şirketler bulunuyor ve sayıları da gün geçtikçe artıyor. Geleneksel pazarlamaya nazaran sosyal medya üzerinden potansiyel müşterilerine ulaşmaları çok daha kolay oluyor. Aynı şekilde sosyal medya üzerinden verecekleri bir reklam geleneksel reklam yöntemlerine göre çok daha az maliyetli oluyor.

Ayrıca ulaşmak istedikleri kişi sayısını bile seçebiliyorlar. Örneğin Muğla ilinde bir yeme-içme üzerine bir işletmeniz var. Bu işletmeniz daha çok öğrenciler tarafından tercih ediliyor. Sosyal medya üzerinden reklam verirken özellikle Muğla ilinde yaşayan ve son zamanlarda bulunan; belirli bir yaş aralığındaki öğrencileri seçip sadece onlara yönelik reklam verebilir. Şirketin reklamı sadece bu hedef kitle özelliklerine uygun olanların ekranına düşecektir. Böylelikle şirket reklamının doğru hedef kitleye ulaştığına emin olabilir. Geleneksel reklamlarla arasındaki en büyük fark da zaten budur. Geleneksel reklamda reklamınızın gerçekten size hitap eden kitleye ulaştığından hiçbir zaman emin olamazken; sosyal medya reklamcılığında emin olabilirsiniz. Bütün bunlar için şirketlerin ve kişilerin gerçekten işinin ehli olan ‘Sosyal Medya Danışmanı’ na ihtiyacı bulunuyor. Sizde Sosyal Medya Uzmanlığıgibi gerekli eğitimleri alarak bu işi internet üzerinden yapıp para kazanabilirsiniz.

İnternet Analisti Olun

İnternetten istenilen her bilgiye ulaşılıyor. Bizim için aslında uçsuz bucaksız bir ansiklopedi görevi görüyor. Günümüzde herkes interneti kullanıyor. Fakat internette gördüğümüz ve okuduğumuz bilgilerin ya da görsellerin doğruluğu ya da konuyla olan ilgisi maalesef ki tartışılır. Kimse doğruluğu konusunda garanti veremiyor. Dolayısıyla internette de bilgi kirliliği yaşanıyor. Buna engel olabilmek adına çalışan; internetteki bilgilerin, görsellerin ve videoların kalitesini, başlıkla olan ilgisini analiz eden bazı şirketler bulunuyor. İşte bu şirketler de bu analizleri yapabilecek analistler çalıştırıyor.

Eğer yalnız çalışmayı ve internette de araştırma yapmayı seviyorsanız bu iş size göre olabilir. Tabii fazlasıyla dikkat de gerektiriyor. Bu işi yapan şirketler dünyanın her yerinden analistler için iş imkânı sunuyor. Örneğin Türkiye’de yaşayan biri, Türkçe sayfaların analizlerini yapıyor. Google için bir analiz yapılıyorsa, ‘com.tr’ uzantısını kullanıyor. Fakat bu şirketler genellikle İrlanda, İngiltere ve Amerika merkezli şirketler oluyor. Dolayısıyla iletişimi sağlamak ve analizleri iletebilmek için İngilizce diline hâkim olmak gerekiyor. Zaten online iş başvurusu yaparken de bütün sorular ve bütün sayfa İngilizce olarak karşımıza çıkıyor. Bu şirketlerden bazılarında üniversite mezuniyet şartı bulunuyor; bazılarında ise herhangi bir eğitim şartı aranmıyor. Ortalama saatlik ücreti ise $5 dır.

İnternetten Para Kazandıran Meslekler, internetten en çok para kazandıran meslekler, e-ticaret, sosyal medya infulencer, tercüman, internetten para kazanmak,

Tercüman Olun

Günümüzde artık birçok kişi ikinci bir dil konuşuyor. Öğrencilerin çoğu ilkokuldan başlayan bir yabancı dil öğrenme sürecinden geçiyor. Özellikle yabancı dile ilgisi olan ve kendini bu alanda geliştiren herkes çok ileri düzeyde yabancı dil öğrenmiş oluyor. Yabancı dil bilgisine güvenen kişiler ise kendilerine yaptıkları bu yatırımdan para da kazanabiliyor. Kariyerlerine ‘tercüman’ olarak devam edebiliyor. Üstelik freelance olarak çalışma fırsatı sunan birçok özel tercüme ofisi ve yayınevi bulunuyor.

Sadece internet üzerinden çeviri yapıp, belirtilen sürede dosyanızı yine internet üzerinden iş yaptığınız kuruma iletebiliyorsunuz. Birebir görüşme bile gerektirmiyor. Genellikle deneme metni gönderiliyor ve gerekli çeviri talep ediliyor. Eğer özgeçmişiniz ve çeviriniz beğenilirse de anlaşma sağlanıyor. Bu işi yapabilmek için yabancı dil bilginizin gerçekten çok ileri olması gerekiyor. Ayrıca okumayı ve bilgisayar başında vakit geçirmeyi seviyor olmanız gerekiyor.

Özellikle dikkat edilmesi gereken husus ise kesinlikle kopyala yapıştır yapılmaması gerekiyor. Çevirdiğiniz metnin tamamen orijinal olması gerekiyor. Çeviri araçları üzerinden yaptığını hazır metinler kariyerinizi başlamadan sonlandıracaktır. Nasıl bilebilirler demeyin; metnin orijinalliğini ölçen araçlar kullanılıyor.

Eğitim Videoları Hazırlayarak İnternetten Para Kazanılır Mı?

İnternetten para kazandıran, kazandırırken de öğreten ve keyif veren en güzel işlerin başında şüphesiz ki eğitim videoları hazırlamak geliyor. Kişinin uzman olduğu bir alan varsa ve bilgi paylaşmayı seviyorsa onun için çok ideal bir iş haline geliyor. Üstelik bunu evinizin konforunda yapın!

İçerik Yazarı Nasıl Olunur?

Okumayı, araştırmayı ve yazmayı seven herkes için gerçekten severek yapacağı işlerin başında geliyor. Üstelik yazarken para kazanıyor, her yazdığı yazı ile yeni bilgiler de öğreniyor. Evde, bahçede, parkta, işte nerede isterse orada yazıyor; bu rahatlığın konforunu yaşıyor.

E-Ticaret Nasıl Yapılır?

E-Ticaret yani nesil ticaret olarak adlandırılıyor. Daha fazla etkileşim ve erişim sağlarken; daha az maliyetle ticaret yapmanın yolunu açıyor. Fiziksel bir yer de gerektirmiyor. Kendi belirlediğiniz mesai saatlerinde ve şartlarında çalışma imkânı da sunuyor.


 
 
Özgün Altan

 

Bu haber 665 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum