Reklam
Reklam

İş güvenliği zafiyetimiz kendini bir kez daha aşikâr etti

​​​​​​​Bartın faciası hepimizi perişan etti. İş güvenliği zafiyetimiz kendini bir kez daha aşikâr etti. Charles Duhing Alışkanlıkların gücü kitabında iş güvenliği konusunda çok etkilendiğim bir kısım vardı.

İş güvenliği zafiyetimiz kendini bir kez daha aşikâr etti

​​​​​​​Bartın faciası hepimizi perişan etti. İş güvenliği zafiyetimiz kendini bir kez daha aşikâr etti. Charles Duhing Alışkanlıkların gücü kitabında iş güvenliği konusunda çok etkilendiğim bir kısım vardı.

İş güvenliği zafiyetimiz kendini bir kez daha aşikâr etti
17 Ekim 2022 - 11:13


Hülya Mutlu
 
Hülya Mutlu

Alcoa Amerika’nın en büyük aliminyum şirketi olup halka arz edildiği günden itibaren tüm yatırımcılarına istikrarlı bir getiri sağlayan bir kuruluştur. 1987 yılında Wallstreet de analist ve yatırımcılar Alcoa’nı yeni CEO’su Paul O Neil ile tanışmak için bir otelde toplandılar. Paul O Neil; “Sizlere iş güvenliğinden bahsetmek istiyorum” der. “Her yıl çok sayıda Alcoa çalışanı, işgücü kaybına yol açan kazalar geçiriyor. İşçilerimizin 800 derecenin üstündeki metallerle ve insanın kolunu koparıp atabilecek makinelerle çalıştığı düşünülürse, bizim şirket olarak güvenlik sicilimiz ortalama bir Ben Alcoa’yı Amerika’ nın iş güvenliği en iyi şirketi haline getirmek istiyorum.

Bunu başarırsak, şirketteki bireyler önemli bir şeyin parçası olmayı kabul ettikleri, mükemmeliyetçiliği alışkanlık haline getirmeye kendilerini adadıkları için başaracağız. İş güvenliği, şirket genelinde alışkanlıklarımızı değiştirme yolunda ilerleme kaydettiğimizin bir göstergesi olacak. Buna inanmıyorsanız lütfen salondan çıkın. O Neil’ın bu konuşmasının ardından şaşkınlığa uğrayan ve şirketin yeterince kar etmeyeceğini düşünen yatırımcılar ve analistler yatırımcılara Alcoa senetlerini satın tavsiyesinde bulunurlar. Bu durum şok etkisi yarattı.


O’Neil’ın konuşmasını izleyen bir yıl içinde iş güvenliği hassasiyeti ile birlikte Alcoa’nın karı hızla yükselerek rekor seviyeye ulaşır. O’neil 2000’de emekliliğe ayrıldığında şirketin net yıllık geliri iş güvenliğine oldukça para harcamasına rağmen bir önceki döneme göre beş kat büyümüş, piyasa değeri ise 27 milyar dolar olmuştu. Bu dönemde yapılan çalışmalar ve kurulan sistemle şirketin iş kazası oranı Amerika ortalamasının 20’de birine düştü. İş güvenliği anlamında ün yaptı.


Peki O’Neil iş güvenliği ile bunu nasıl başardı? Öncelikle işi yapan kişiye ister işçi ister bir mühendis olsun sorumluluk vererek ve işçilerden gelen iş güvenliği önerilerine dikkat kesilerek ve en temel ihtiyaca odaklanarak. Kilit alışkanlıkları değiştirerek. O’Neil en temel ihtiyacı GÜVENLİK olarak tanımlıyor tüm yönetim sistemini güvenlik üstüne kuruyor. O dönemde birlikte çalıştığı herkes onun iş güvenliği vizyonuna inanıyor çünkü her konuşmasına “İşinizden evinize sapasağlam dönmeyi hak ediyorsunuz, ailenizin karnını doyurmak için yaptığınız işin sizi öldüreceğinden korkmuyor olmalısınız” diye başlıyor.


Paul O Neil güvenlik odaklı davranarak işlerin ciddi manada toparlanmasını sağladı. İş güvenliği kilit alışkanlık olur ise sadece kazalar ve meslek hastalıkları azalmaz. Bakım ve onarım maliyetleri düşer, uygun olmayan ürünler azalır, fireler azalır, israf önlenir, verimlilik artar, moral ve motivasyon yüksek olur. Bu kültürü oluşturmak ise gerçekten mümkün.

Mış gibi yapmayıp güvenliği birinci sıraya koysak nasıl olur?

Foto: Oğuzhan Aslan

Bu haber 369 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum