Reklam
Reklam

Kobani operasyonuna muhalefetten 'ortak ve sert' tepki: Adaleti ezerseniz terör örgütleri sevinir

Kobani eylemleri ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında aralarında HDP'li eski milletvekillerinin de olduğu birçok kişinin gözaltına alınmasına muhalefetten sert tepki geldi. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, gözaltılar için 'Bu sabah yapılan gözaltılar Saray'a düğün hediyesidir' ifadesini kullanırken, DEVA Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu 'Olaydan 6 yıl sonra Ayhan Bilgen, Altan Tan, Süreyya Önder ve diğerlerinin sırf hukuki görüşlerle gözaltına alındığını düşünmek

Kobani operasyonuna muhalefetten 'ortak ve sert' tepki: Adaleti ezerseniz terör örgütleri sevinir

Kobani eylemleri ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında aralarında HDP'li eski milletvekillerinin de olduğu birçok kişinin gözaltına alınmasına muhalefetten sert tepki geldi. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, gözaltılar için 'Bu sabah yapılan gözaltılar Saray'a düğün hediyesidir' ifadesini kullanırken, DEVA Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu 'Olaydan 6 yıl sonra Ayhan Bilgen, Altan Tan, Süreyya Önder ve diğerlerinin sırf hukuki görüşlerle gözaltına alındığını düşünmek

Kobani operasyonuna muhalefetten 'ortak ve sert' tepki: Adaleti ezerseniz terör örgütleri sevinir
25 Eylül 2020 - 13:33

2014'te düzenlenen Kobani eylemleri ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında aralarında HDP'lilerin de olduğu birçok kişinin gözaltına alınmasına muhalefetten 'ortak ve sert' tepki geldi. 

HDP: PARTİMİZE KARŞI İNTİKAM SALDIRISI

HDP'den ilk tepki geldi, HDP Genel Merkezi'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda şunlar kaydedildi:

"Partimize karşı bu sabah başlatılan intikam saldırısının dün yapılan MGK toplantısında, savcının Saray'daki düğün töreninde alınmıştır. AKP-MHP bloğu kaybettikçe muhalefeti tasfiye ile tanışıyor. HDP sizin darbelerinize boyun eğmedi, eğmeyecek. #HDPsusturulamaz."

"6-8 EKİM OLAYLARININ SORUMLUSU PARTİMİZ DEĞİLDİR"

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da gözaltılar için "Bu bir intikam operasyonudur. Yargı uzun süredir olduğu gibi iktidarın sopasını kullanmaktadır. 6-8 Ekim olaylarını sorumlusu partimiz değildir" ifadelerini kullandı.

"Kobani eylemlerinin aydınlatılması için defalarca Meclis'te araştırma önergesi verdik. Tamamı iktidar tarafından reddedildi. Hakikatı ortaya çıkaracak adil bir soruşturma yürütülürse iktidar elindeki propaganda imkanını kaybedecekti. O nedenle o dönemin karanlıkta kalmasını istiyorlar" diyen Sancar, Kobani olaylarında kimlerin öldüğüne ilişkin bir rapor hazırlandığını ve bunun paylaşılacağını duyurdu.

"KAYBETTİKÇE SALDIRIYORLAR"

Partisine 7 Haziran 2015 seçimlerinden beri 'sistematik saldırı' başlatıldığını da söyleyen Sancar, "Elimizdeki demokratik imkanların tamamını kullanarak mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi.

Sancar şu ifadeleri kullandı: "Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla büyük bir siyasi operasyon gerçekleştirildi. Çok sayıda milletvekili arkadaşlarımız ve o dönem HDP Eş Genel Başkanları gözaltına alındı. HDP diz çökmedi, bu kararlı mücadele iktidarın en büyük korkusudur. Kaybettikçe saldırıyorlar, saldırdıkça daha fazla kaybediyorlar.

Halkın gücünü yok edemiyorlar. Şaşkınlıkla bunların fayda etmediğini görüyordur iktidar sahipleri. Siyaseten başka çıkar yol göremiyorlar. Bugün gözaltına alınan arkadaşlarımız aynı gerekçeyle gözaltına alınmıştır. Bütün bu gözaltı operasyonları da iktidarın kaybetme korkusunun yükseldiği zamanlara denk gelmiştir."

"BİZİM MUHATABIMIZ SAVCI DEĞİL, SİYASİ İKTİDARDIR"

Sancar ayrıca Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman'ın bu operasyonu 'talimat'la başlattığını savundu:

"Bizim muhatabımız savcı değildir, siyasi iktidardır. Ama başta bu operasyonu başlatan savcı olmak üzere şunu bilsinler ki, işledikleri suçların üstünü bize saldırarak örtemezler. Biz nikah sonrası soluğu Saray'da alan savcının bu operasyonu hangi kaygılarla başlattığını ve yürüttüğünü biliyoruz. Hangi talimatlar çerçevesinde hareket ettiğini de biliyoruz."

"6 YIL SONRA MI GÖZALTI AKLINIZA GELDİ"

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kobani gözaltıları için "6 yıl sonra mı gözaltı aklınıza geldi" diye sordu. 

Twitter'dan paylaşım yapan Gergerlioğlu "Kobani olayları nedeniyle 82 HDPliye gözaltı Bahane bulacak ya! Ülkeye bak istediğin zaman geçmişten gözaltı nedeni seç! Ey muktedirler sizin geçmişiniz de şu anınız da geleceğiniz de berbat! Zulmedenler kurtuluş bulamaz!" ifadelerini kullandı.

CHP: GÖZALTILAR SARAY'A DÜĞÜN HEDİYESİDİR

Twitter'dan gözaltılara tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu "Ayhan Bilgen, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan ve bir çok siyasetçi sabah saatlerinde gözaltına alındılar. Nedeni 6-8 Ekim 2014 Kobane olaylarıymış. Aradan tam 6 yıl geçmiş, soruşturulmuş, ifade vermiş ve yargılanmışlar. Bu sabah yapılan gözaltılar Saray’a düğün hediyesidir!" ifadelerini kullandı.

Yine CHP'li bir isim sabaha karşı başlatılan operasyona tepki gösterdi.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Twitter'dan yaptığı paylaşımda "Yuh be; Ayhan Bilgen de mi? Demokrasiyi, halk oyunu, hakkı, hukuku katlettiniz... Kendi sonumuzu da hazırlıyorsunuz" diyerek tepki gösterdi.  

DEVA PARTİSİ: ABESLE İŞTİGAL OLUR

Twitter'dan gözaltılara tepki gösteren DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu "Olaydan 6 yıl sonra Ayhan Bilgen, Altan Tan, Süreyya Önder ve diğerlerinin sırf hukuki görüşlerle gözaltına alındığını düşünmek abesle iştigal olur. Yargıyı araçsallaştıran siyaset anlayışı, adalet duygusunu ezdikçe terör örgütlerini sevindirir. Devlet adaletle yönetilir" ifadelerini kullandı.

GELECEK PARTİSİ: EN ÇOK PKK'NIN İŞİNE YARAR

Gelecek Partisi Dış Politika Başkanı Kani Torun, Twitter'dan yaptığı paylaşımda "Demokratik Kürt siyasetinin kriminalize edilmesi en çok PKK'nın işine yarar, Kandil'in ekmeğine yağ sürer. Bu vesileyle Altan Tan ve Ayhan Bilgen kardeşlerime ve gözaltına tüm dostlara geçmiş olsun diyor en kısa zamanda aram görmeyi diliyorum" ifadelerini kullandı.

Saadet Partisi Sözcü Birol Aydın da Kobani operasyonlarına tepki gösterdi.

Twitter'dan paylaşım yapan Aydın şunları kaydetti: "İnatla 'adalete olan güven' sarsılmaya devam ediyor. 6 yıl sonra ne değişti de, yargılanıp serbest kaldıkları kişinin başkalarından sabahın erken saatlerinde evlerinden dosyadan alıyorsunuz? İktidar, muhalefeti kendi iç meselelerine meze yapmaktan artık vazgeçmeli!

Bu insanlar suçluysa; bu memleketin hakim-savcıları 6 yıl neredeydi? Yok değillerse; bugün bu gözaltı kararlarının sebeb-i hikmeti nedir? Adalet mekanizmasını, gündem değiştirmek ve kamuoyunu meşgul etmek için kullanmanın hiç kimseye faydası yoktur!

Bir ifadesinden olan güven ortadan kalktığı taktirde; o hiçbir iş yolunda gitmez. Bir kez daha uyarıyoruz; bu ülkenin böylesine keyfî ve hoyrat tavırlara değil, adalete olan güveni yeniden tesis edecek adımlara ihtiyacı var. İnsanımıza ve ülkemize kötü oluyor!.."

NE OLMUŞTU?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2014'te düzenlenen Kobani eylemler ile ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında 82 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkarmıştı.

Bunun üzerine 7 ilde eş zamanlı operasyon başlatılmıştı. Terörle mücadele ekiplerince düzenlenen eş zamanlı operasyonda 19 şüpheli gözaltına alınmıştı. 

Gözaltına alınanlar arasında eski milletvekili ve HDP'li Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, eski HDP milletvekilleri Ayla Akat Ata, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan, Nazmi Gür, Emine Beyza Üstün, Emine Ayna, MYK üyesi Alp Altınörs ile mevcut ve eski HDP yöneticilerinin bulunduğu belirtildi. 

Kaynak: www.karar.com

Bu haber 4327 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum