Reklam

Kürtün'de Hereke ipek halı sergisi açıldı

-Sergide, 20 kursiyer tarafından hazırlanan el emeği göz nuru halılar görücüye çıktı

Kürtün'de Hereke ipek halı sergisi açıldı

-Sergide, 20 kursiyer tarafından hazırlanan el emeği göz nuru halılar görücüye çıktı

Kürtün'de Hereke ipek halı sergisi açıldı
11 Temmuz 2019 - 16:10

Gümüşhane'nin Kürtün ilçesinde Hereke ipek halılarından oluşan sergi açıldı.

Kürtün Halk Eğitim Merkezi müdürlüğünce düzenlene kursta kursiyerlece hazırlanan ürünlerin sergilendiği etkinliğe, Kürtün Belediye Başkanı Enver Şen, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Ak, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Erdem Olgun, Avrasya Gazeteciler Derneği üyesi İsmail Kahraman ve davetlilerle kursiyerler katıldı.

Sergide, 20 kursiyer tarafından özenle hazırlanan Hereke ipek halıları, katılımcıların beğenisine sunuldu.

Törende konuşan Kürtün Belediye Başkanı Enver Şen, halının Türk el sanatlarında çok önemli bir edindiğini söyledi.

Halı dokumacılığı ve ağaç işleme sanatının ilçede yaşatmaya çalıştıklarını aktaran Şen, İpek Yolu'nun önemli bir geçiş noktası olan ilçeyi el emeği göz nuru ürünlerle tanıtmaya çalıştıklarını ifade etti.

Kürtün İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Ak da 2016 yılında Kürtün Belediyesi'nin destekleriyle SODES projesi kapsamında başlatılan kurslara ilçede yaşayan kadınlarca ilgi gösterildiğini söyledi.

Kursiyerlerin ürettikleri ürünlerle ev ekonomisine de ciddi katkı sağladıklarını dile getiren Ak, hem el emeği göz nuru ipek halı dokumacılığının bölgede yaşatılması hem de genç kızların kendilerini geliştirmeleri açsından kursun büyük önem taşıdığını belirtti.

Kurs eğitmenlerinden Vesile Çağlayan da Hereke İpek Halı dokuma sanatını 1987 yılında Hereke'de öğrendiğini ve o tarihten bu yana Hereke İpek halısıyla ilgilendiğini söyledi.

Kursta öğrencilere mesleğin inceliklerini öğretmeye çalıştığını aktaran Çağlayan, ekmeğini bu işten kazandığını ve halı dokumacılığının ekonomik olarak doyurucu bir iş olduğunu anlattı.

İsmail Kahraman ise sosyal sorumluluk projesi kapsamında ilçedeki Hereke İpek halı dokumacılığı ve tarihçesi ile ilgili bir belgesel hazırlayacağını bildirdi.

Kürtün Belediye Başkanı Enver Şen, etkinliğin sonunda Kahraman'a Kürtün'de kursiyerlerce dokunmuş Hereke İpek halısı hediye etti.

Bu haber 517 defa okunmuştur.