Reklam
Reklam

LEVENT AKTAŞ YAZDI: __ ASTRO CUMALİ __

Ordu'daki köyünde 6 yaşında izlediği bir ay tutulması sonucu uzaya merak salan Cumalittin Turap, 1970'li yılların başında çalışmak için İsviçre'ye gitti.

LEVENT AKTAŞ YAZDI: __ ASTRO CUMALİ __

Ordu'daki köyünde 6 yaşında izlediği bir ay tutulması sonucu uzaya merak salan Cumalittin Turap, 1970'li yılların başında çalışmak için İsviçre'ye gitti.

LEVENT AKTAŞ YAZDI: __ ASTRO CUMALİ __
05 Mart 2021 - 19:43

 
Ordu'daki köyünde 6 yaşında izlediği bir ay tutulması sonucu uzaya merak salan Cumalittin Turap, 1970'li yılların başında çalışmak için İsviçre'ye gitti. Avrupa'da teleskoplarla yakından ilgilenen ve uzayla ilgili araştırmalar yapan Turap, Türkiye'ye her gelişinde yanında çeşitli ebatlarda teleskoplar getirdi.
 
Sayacabaşı köyündeki evinin bir bölümünü küçük gözlem evine çevirerek hayalini kurduğu uzay gözlem istasyonu için ilk adımı atan Turap, 12 yıl önce köyün zirve noktasında ‘Astro Cumali’ adını verdiği o zamanlar 1 milyon liraya mal olan uzay gözlem evi kurdu. İsviçre’den getirdiği özel teleskoplarla donattığı uzay gözlem evi, açıldığı ilk yıllarda yerli, yabancı turistlerin ilgi odağı oldu.
 
Ulubey de bir dönem öğrencilerin de ziyaret ettiği ancak son yıllar da kimsenin uğramadığı gözlem evi, unutuldu. Cumalittin Turap da ilgi görmeyen uzay gözlem evini kapattı, yerleşmeyi düşündüğü Ege Bölgesi’ndeki bir ile taşıma kararı aldı.
 
Gözlem evini kurmak için maddi ve manevi emek harcadığını ancak destek göremediğini anlatan 72 yaşındaki Cumaittin Turap, uzay gözlem evinin atıl kalmasından dolayı büyük üzüntü duyduğunu söyledi. Cumaittin Turap, şunları anlattı:
 
"Memleketimde güzel bir tesis kurdum. İsviçre’den 12 adet özel teleskop ile araç ve gereçler getirdim. Dünyanın her tarafından buraya büyük bir merak vardı. Burayı görebilmek için yurt dışından gelenler bile vardı. Artık gözlem evi ile ilgilenen yok. Maalesef destek de, ilgi de yok. Bu nedenle ben de gözlem evini Ege’ye taşıyacağım. Hiç değilse orada yerleşeceğim şehri incelerim. Burada büyük bir imkân var ama maalesef uzaya ilgi gösteren kimse yok."
 
Teleskopların nemden uzak olması için gözlem evini bin rakımlı tepede kurduğunu, bölgenin ışıktan arındırılmış olmasının da büyük önem arz ettiğini ifade eden Cumaittin Turap, şu bilgileri verdi:
 
"Gözlem evimizde bütün imkânlar var. NASA’ya da üyeyim. Dünyanın herhangi bir yerindeki güneş tutulmasını buradan rahatlıkla izleyebiliyoruz. İmkânlar çok ama destek yok. Gözlem evini şu anda kapalı tutuyorum. Gelmek isteyen olursa telefonla arıyorlar. Buraya kadar gelen kişileri de geri boş göndermek istemiyorum. O nedenle açıp gezdirdikten sonra tekrar kapatıyorum. Teleskopları satın almak isteyenler oldu, çok da iyi para teklif ettiler fakat satmadım. Satmayı da düşünmüyorum."
 
Kıymetini bilemediğimiz Astro Cumali abiye hayallerini gerçekleştirmesi, gittiği yerde hak ettiği ilgiyi görmesi temennisi ile sağlıklı, mutlu bir yaşam dilerim.
 
Saygılarımla
 
Levent Aktaş 
05.02.2021
 

Bu haber 1528 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum