Reklam

Magnezyum eksikliği belirtileri nelerdir? Magnezyum nelerde var?

Magnezyum eksikliği sıkça göz ardı edilen bir sağlık sorunudur. Birçok kişi belirtileri tanımadığı için sorunun esas kaynağını doğru teşhis edemez. Peki magnezyum eksikliği belirtileri nedir? Magnezyum nelerde var? Eksliğini yaşamamak için tüketmeniz gereken gıdalar ne?

Magnezyum eksikliği belirtileri nelerdir? Magnezyum nelerde var?

Magnezyum eksikliği sıkça göz ardı edilen bir sağlık sorunudur. Birçok kişi belirtileri tanımadığı için sorunun esas kaynağını doğru teşhis edemez. Peki magnezyum eksikliği belirtileri nedir? Magnezyum nelerde var? Eksliğini yaşamamak için tüketmeniz gereken gıdalar ne?

Magnezyum eksikliği belirtileri nelerdir? Magnezyum nelerde var?
13 Ocak 2021 - 11:39

 

Magnezyum eksikliği belirtileri nelerdir?

Tıbbi adı hipmagnezemi olan Magnezyum eksikliği belirtileri, dengesiz beslenme ve yetersiz alımın dışında vücuttaki mineralin yitirilmesiyle de ortaya çıkabilir.

Diyabet hastaları, mineral emilimi düşük olan bireyler, kronik ishal yaşayanlar, çölyak hastaları ve alkolik kişiler daha çok risk altındadır.

Magnezyum eksikliği nedir, nelere yol açar diye merak ediyorsanız aşağıdaki belirtileri yaşayıp yaşamadığınızı 

Kas seğirmesi ve krampları

Kas seğirmesi, titremesi ve krampları en önemli Magnezyum eksikliği belirtileri arasında yer alır. En kötü vakalarda eksiklik inme ve havele geçirmeye dahi neden olabilir.

Zihinsel hastalıklar

Beyin fonksiyonlarının etkilenmesi ve zihinsel hastalıklar da Magnezyum eksikliğinin önemli bir sonucudur. Yaşanabilecek zihinsel hastalıklar arasında zihinsel hissizlik veya duygusuzluk vardır. Eksikliğin ilerlemesi koma ve sayıklamaya dahi yol açabilir. Bazı bilimsel araştırmalara göre magnezyum eksikliği belirtileri depresyon riskinin artmasıyla da ilişkilidir.

Osteoporoz

Halk arasında kemik erimesi olarak da bilinen bu hastalık, kemiklerin zayıflaması ve kırık riskinin artması ile kendini gösterir. Kemik erimesine yol açan daha birçok etken olsa da, Mg alımının yetersiz olması da risk faktörleri arasındadır.

Yorgunluk ve kaslarda güçsüzlük

Fiziksel ve zihinsel bitkinlikle ortaya çıkan yorgunluk da önemli bir belirtidir. Herkes zaman zaman yorgun hissedebilir. Genelde dinlenmek bunun için yeterlidir. Ancak sürekli yorgun hissetmek bir sağlık sorununa işaret eder. Magnezyum eksikliğinin daha spesifik bir belirtisi ise miyastenidir.

Yüksek tansiyon

Yapılan bilimsel araştırmalara göre Magnezyum eksikliği kan basıncını (tansiyonu) yükseltir. Yüksek tansiyon da kalp hastalığı için önemli bir  risk faktörüdür.

Astım

Araştırmacılara göre yetersiz Magnezyum alımı dolaylı yoldan hava yollarının kasılmasına yol açıyor ve nefes almayı güçleştiriyor, nefes darlığına yol açıyor. Sağlıklı bireylere kıyasla astımı olanlarda Magnezyum seviyelerinin daha düşük olduğu biliniyor.

Kalp ritm bozukluğu (düzensiz kalp atışı)

Magnezyum eksikliği belirtileri arasında en ciddi olanlarından biri de düzensiz kalp atışıdır. Çoğu vakada aritmi (ritm bozukluğu) belirtileri çoğu vakada şiddetli değildir. Ancak bazı vakalarda kalp atışları arasında duraklamalar olabilir.

Magnezyum nelerde var

Magnezyum nelerde var?

Yeterli miktarda Magnezyum (Mg) alabilmenin en iyi yolu, dengeli bir beslenmeden ve magnezyum içeren ürünlerin diyete dahil edilmesinden geçiyor. Bu nedenle Magnezyum eksikliği belirtileri ortaya çıkmadan önce önleminizi alın ve dengeli beslenmek gerekiyor. Peki Magnezyum nelerde bulunur? Hangi besinleri tüketerek

Bitter çikolata

Neredeyse herkesin sevdiği çikolatanın 28 gramlık bir porsiyonunda 64 gram Magnezyum bulunur. Günlük tavsiye edilen miktarın %16’sını bu şekilde alabilirsiniz.

Muz

En sevilen meyveler arasında yer alan muz iyi bir vitamin ve mineral kaynağıdır. 1 muzda günlük Magnezyum ihtiyacınım %10’u (37 mg) bulunmaktadır.

Yeşil yapraklı sebzeler

Tadı her zaman beğenilmese de yeşil yapraklı sebzeler en sağlıklı besinlerdendir. Ispanak, lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler ciddi miktarda Magnezyum içerir. 1 öğün pişmiş ıspanakta günlük ihtiyacın %40’ı (157 mg) bulunmaktadır.

Avodako

Ülkemizde tüketimi yeni yeni yaygınlaşsa da, avokado en lezzetli Magnezyum kaynaklarından biridir. Günlük Magnezyum ihtiyacının %15’ini (58 mg) orta boy bir avokado ile alabilirsiniz.

Kuruyemişler

Besleyici ve lezzetli ürünler olan kuruyemişler de iyi bir Magnezyum kaynağıdır. 28 gram kaju veya 30 gram badem ile günlük ihtiyacınızın 5’te 1’ini karşılayabilirsiniz. Kabak çekirdeği tohumu ve fıstık da en iyi Magnezyum kaynakları arasındadır. Bu nedenle Magnezyum eksikliği belirtileri yaşamamak için kuruyemişleri düzenli olarak tüketmeye çalışın.

Kuru baklagiller

Mercimek, fasulye, nohut, bezelye gibi ürünlerin yer aldığı kuru baklagiller grubu, Magnezyum ve daha birçok besin açısından besleyicidir.

Süper tohumlar

Keten tohumu, kabak çekirdeği ve chia tohumu gibi süper gıdalar oldukça yüksek miktarda Magnezyum içeriyor. 28 gramlık bir porsiyonda 150 miligram Magnezyum (günlük ihtiyacın %37’si) bulunuyor.

Tam tahıllı ürünler

Kinoa, buğday, yulaf gibi tahıllar Magnezyum da dahil olmak üzere oldukça besleyicidir. Magnezyum nelerde var denince yulaftan bahsetmemek olmaz. 100 mg kadar yulaf tüketerek günlük ihtiyacın yarısına yakınını alabilirsiniz. Bu oldukça makul bir miktar olduğundan, kahvaltı veya ara öğünlerinizde yulaf tüketerek Magnezyum ihtiyacınızın önemli bir kısmını karşılayabilirsiniz.

Yağlı balıklar

Yağlı balık türleri en besleyici gıdalar arasında sayılabilir. Bir dilim somon günlük ihtiyacın 4’te 1’ini karşılayabilir.

Magnezyum eksikliği belirtileri nedir? Magnezyum nelerde var?

Magnezyum nedir?

  • Beyaz renkli, en hafif metallerden biridir.
  • Magnezyum kimyasal simgesi Mg‘dir.
  • Toz halindeki magnezyum kolayca tutuşur ve parlak bir alevle yanar.
  • Tohum ve sebzelerde klorofil kompleksi halinde bulunur.
  • Günlük ihtiyaç 0,2-0,3 g kadardır.

Magnezyum eksikliği ülkemizde ve diğer birçok ülkede de önemli bir sorundur. Toplumun genelde küçük bir kısmı bu sorunu yaşasa da, toplumun genelinin magnezyum alımı yeterli değildir.

Bazı durumlarda magnezyum eksikliği gözden kaçar ve tespit edilemez. Bunun nedeni vücuttaki magnezyumun (Mg) çok düşük seviyeye düşene kadar belirtilerin net bir şekilde ortaya çıkmaması.

KAYNAK

Bu haber 2396 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum