Reklam

O tüylü meyvenin macerası; Çin’de doğdu Yalovalı oldu

O tüylü meyvenin macerası; Çin’de doğdu Yalovalı oldu.

O tüylü meyvenin macerası; Çin’de doğdu Yalovalı oldu

O tüylü meyvenin macerası; Çin’de doğdu Yalovalı oldu.

O tüylü meyvenin macerası; Çin’de doğdu Yalovalı oldu
21 Haziran 2021 - 11:04

Süreyya Özcanım 
 
Anavatanı Çin olan maymun şeftalisinin (monkey peach) macerası buraya yapılan seyahatlar sırasında Yeni Zelandalı bir bayanın bu meyveyi beğenip tohumlarını alıp yanında götürmesiyle başladı.Ekim ve hasatı yapılmaya başlanılan bu meyve kısa sürede popiler olunca ,ismini telaffuzda zorlandıkları bu meyveya Bektaşi üzümüne benzettiklerinden Çin Bektaşi üzümü( Chinese Gooseberr)adını verdiler.
Bu meyveyı yetiştiren yetiştiriciler bu ürünün ithalatını yapmaya karar verdiklerinde berry adı altındaki bütün meyvelerden ithal vergisi alındığı için başka bir isim koyma kararı aldılar.
 
Kürklü kivi kuşu (the furry kiwi bird) artık bu küçük yeşil Çin meyvesi adını ,Yeni Zelanda’nın sembolü olan bu kuştan almış oldu .
 
Artık bu isimle alınan kivi meyvesinin Türkiye macerası ise 
ilk defa 1988'de Yalova'da başlandı. Yalova, bugün kivi üretiminde başı çekiyor. Öyle ki; Türkiye'deki kivi üretiminin yüzde 60'ı buradan sağlanıyor. 
Kivi tarımı denilince akla gelen en önemli yerlerden biri de Karadeniz... Karadeniz'in başta Ordu olmak üzere pek çok ilinde kivi üretiliyor. Adını uzun yıllar bereketli fındık bahçeleriyle duymaya alıştığımız Ordu, artık kiviyle de anılıyor. Ordu, Yalova'dan sonra kivi tarımının en fazla yapıldığı yer.
Son geldiğimiz noktada isim macerasına devam eden kivi ,
Türkiye'nin ilk yerli kivi çeşidi olan"İlkaltın" ismiyle de tescillendi .Kivi alıştığımız kivinden biraz farklı . İçi biraz daha sarı ve diğerine göre biraz daha tatlı,
Gelelim bu tüylü mayhoş meyvenin faydalarına
Kivinin bilinen en önemli özelliği C vitamini açısından zengin olması. Uzmanlar, özellikle nezle ve soğuk algınlığına karşı sıkça tüketilmesini öneriyor. Antioksidan özelliği sayesinde aynı zamanda kansere karşı koruyucu etkisi var. Kivinin tansiyon ve kolesterol düşürücü etkileri de biliniyor. 
Sağlıkla kalın...
 
Süreyya Özcanım

Bu haber 1104 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum