Reklam

Ordu'da maden arama faaliyetine izin vermeyen köylüler yargılanıyor

Ordu'nun Ünye ilçesine bağlı Üçpınar, Çiğdem, Yeşilkent köylerinde maden arama sondajı çalışmalarını durdurmak isteyen 15 köylüye ‘görevi yaptırmamak için direnme, mala zarar verme, kanunlara uymamaya tahrik' suçlamalarıyla açılan dava bugün başladı.

Ordu'da maden arama faaliyetine izin vermeyen köylüler yargılanıyor

Ordu'nun Ünye ilçesine bağlı Üçpınar, Çiğdem, Yeşilkent köylerinde maden arama sondajı çalışmalarını durdurmak isteyen 15 köylüye ‘görevi yaptırmamak için direnme, mala zarar verme, kanunlara uymamaya tahrik' suçlamalarıyla açılan dava bugün başladı.

Ordu'da maden arama faaliyetine izin vermeyen köylüler yargılanıyor
22 Mart 2021 - 13:59

Ordu'nun Ünye ilçesine bağlı Üçpınar, Çiğdem, Yeşilkent köylerinde maden arama sondajı çalışmalarını durdurmak isteyen 15 köylüye ‘görevi yaptırmamak için direnme, mala zarar verme, kanunlara uymamaya tahrik' suçlamalarıyla açılan dava bugün başladı. CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel de köylülere destek olmak için duruşmaya katılarak, "Vatandaşın kendi hakkını savunurken, yargılandığı günler de geçecek. Bu ülkeyi yabancı maden kartellerine peşkeş çekenlerin de yargılandığı günler gelecek. Bunu hep beraber göreceğiz" diye konuştu. Mahkeme duruşmayı 5 Temmuz'a erteledi.

Ünye Adalet Sarayı'nda bugün yapılan ilk duruşma öncesinde konuşan Üçpınar köylülerinden Cemal Saltaş, "22 Ocak’ta jandarmalar köyümüze baskın yaptı. Biz köylüler sondaj makinalarının olduğu yerde oturduk. Maden arama faaliyetine izin vermeyeceğimizi söyledik. Burada kadınlara ters kelepçe yapıldı. Hatta bu kadınlardan birisi kanser hastası bugün davaya katılmadı” dedi. Mağdur olan kişilerin ormanını ve suyunu savunan köylüler olduğunu anlatan Saltaş, şunları söyledi:

“Biz bugün burada niye olduğumuzu biliyoruz. Ama bizi buraya çağıranlar, niçin çağırdıklarını belki de bilmiyorlar. Bize mağduriyetlik davası açtılar. Mağdur olan biziz. Biz fındık bahçemizi sularımızı, ormanlarımızı, kestane bal ormanlarımızı korumaya çalıştık. Biz kimseye zarar vermedik. Ama bize zarar verildi. Biz kimseyi incitmedik. Askerlerimize polislerimize saygı duyduk. Oturma eylemleriyle köyümüzü korumaya çalıştık. Bundan sonra da koruyacağız. İçeride 14 arkadaşımız ifade verecek. Biz bunları destekleyeceğiz.”

Kimsenin niyeti mukavemet değildi

Duruşma sonrasında açıklama yapan köylülerin avukatları Nur Hilal Gündüz ve Tuğçe Yıldız şunları söyledi:

 “14 sanık bugün buradaydı. Mala zarar verme, görevi yaptırmamak için direnme… Her bir sanık üzerinde farklı suç isnatları var. Biz bugün sözlü savunmaları yaptık, ama yazılı savunmalar da yapılacak. Genel anlamda suçlamaların hiçbirini kabul etmiyoruz. O gün orada hiç kimsenin niyeti polise mukavemet etmek, bu devletin askerine karşı gelmek kesinlikle değil.

Amacın tamamen doğayı ve toprağı korumak olduğunu ifade ettik. Ek savunmalar da verildi. Soruşturmaya yeni maddeler de eklendi. ‘Toplantı ve gösteri yürüyüşüne aykırılık’ aynı zamanda örgütsel faaliyet olarak da değerlendirilmek isteniliyor. Bir sabah evinize, bahçenize, köyünüze gelen makinaları, toprağınızı delik deşik etmek isteyenleri engel olmak ve bahçenizi bağınızı terk etmemektir. Başka bir açıklaması yoktur.”

Anayasal haklarını kullandılar

Köylülere açılan davanın takipçisi olacağını söyleyen CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel ise köylülerin direnişi ve davayla ilgili şu tespitlerde bulundu: 

"Bugün burada kendi toprağını, bahçesini yaşam alanını, su hakkını savunan Üçpınar halkı yargılanıyor. Üçpınar halkı ne yapmış? Üçpınar halkı demiş ki ‘Burası benim yaşam alanım. Burada ben tarım yapıyorum, su içiyorum. Ailemi ben buradan besliyorum. Burada bu işi yapmayın bu iş doğru değil' demiş. Üçpınar halkı anayasal hakkını kullanmış itiraz hakkını kullanmış. Evladına askerine bir şey yapmamış. Kötü söz söylememiş, el kaldırmamış.

Ama burada çok şiddetli bir şekilde devletin bütün güçleriyle orantısız bir şekilde hasta kadınlara, yaşlılara, çocuklara orantısız bir güç kullanmasına şahit olduk. Herkes emin olsun bugünlerde geçecek. Bu vatandaşın kendi hakkını savunurken bundan yargılandığı günler de geçecek. Bu ülkeyi yabancı maden kartellerine peşkeş çekenlerin de yargılandığı günler gelecek. Bunu hep beraber göreceğiz."

(ANKA)


Bu haber 982 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum