Reklam

ORDU'NUN İLK KADIN MİLLETVKİLİ " DOÇ. DR. BAHRİYE ÜÇOK"

Bahriye Üçok 1919 yılında Sivas’ta doğmuştur.

ORDU'NUN İLK KADIN MİLLETVKİLİ " DOÇ. DR. BAHRİYE ÜÇOK"

Bahriye Üçok 1919 yılında Sivas’ta doğmuştur.

ORDU'NUN İLK KADIN MİLLETVKİLİ
08 Mart 2021 - 20:00

* NAİM GÜNEY

Bahriye Üçok 1919 yılında Sivas’ta doğmuştur. İlk ve ortaokulu Ordu'da okuyan Bahriye Üçok annesi Nadire Hanımla birlikte Düz mahallede taş yapılı küçük bir evde babasız olarak kıt imkânlarla ve zor şartlarda büyümüştür... Rahmetli Bahriye Üçok o sıkıntılı günleri unutamadığı için her yazın ailesiyle Düz mahallede büyüdüğü eski evini ziyaret eder ve anılarını tazelerdi.
Bahriye Hanım daha sonra İstanbul’da Kandilli Kız Lisesi'nde bitirmiş ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Ortaçağ Türk-İslam Tarihi Bölümü'nden mezun olmuştur. Aynı zamanda Devlet Konservatuarı Opera Bölümü'nü de bitirerek, Samsun ve Ankara'da on bir yıl süren lise öğretmenliğinden sonra, 1953 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde öğretim üyesi olmuş, aynı zamanda bu fakültenin ilk kadın öğretim üyesi sıfatını kazanmıştır. Prof. Dr. Coşkun Üçok’la evlenen Bahriye Hanımın Kumru adına bir kız çocukları olmuştur.
1957 yılında doktor, 1964 yılında 'İslam Devletlerinde Kadın Hükümdarlar' adlı çalışmasıyla doçent olmuştur. Arapça ve Farsça'yı iyi derecede bilen Üçok, Kur'an-ı Kerim'e bağlı kalarak İslam dinini çağdaş, gerçekçi ve dinin özünde bulunan hoşgörüyle yorumlamıştır. Bu nedenle 1960'lı yıllardan itibaren tehditler almaya başlamış ve kendini güvende hissetmediği için akademik çalışmalarına ara vermek zorunda kalmıştır. 
1971 yılında Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından kontenjandan senatör seçilerek aktif siyasi yaşama atılmış ve 5 yıl boyunca Cumhuriyet Senatosu divan üyeliği yapmıştır. 1977’de CHP’ye katıldı. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra siyasi partiler yeniden kurulurken 1983 yılında Halkçı Partinin kurucuları arasında yer aldı. 1983 yılındaki genel seçimlerinde bu partiden Ordu Milletvekili seçilerek TBMM’ye girdi. 1986’dan itibaren SHP üyesi oldu ve Eylül 1990’da bu partinin parti meclisi üyeliğine seçildi.
Bahriye Üçok, 6 Ekim 1990 günü Ankara'nın Çankaya İlçesi'ndeki Köroğlu Caddesi'nde bulunan evine, kargoyla ulaştırılan kitap paketini saat 16.30'da almış, içinde bomba olabileceği şüphesiyle paketi kapısının önünde açmaya çalışırken içine yerleştirilen bombanın patlaması sonucu ağır yaralanmıştır. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi'ne kaldırılan Üçok, burada yaşamını yitirmiştir. Bahriye Üçok, Karşıyaka Mezarlığı'na defnedilmiştir. Bahriye Üçok'a Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun.
 

GUZELORDU YEREL TARİH ARAŞTIRMALARI
 

Bu haber 1563 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum