Reklam

Ordu’nun muhteşem üçlüsü fındık, kivi ve bal olacak

Türkiye’den ihraç edilen 3 milyar dolarlık fındığın üçte birini üreten Ordu, 280 milyon dolarlık ihracatını katma değer yükseltecek hamlelerle 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

Ordu’nun muhteşem üçlüsü fındık, kivi ve bal olacak

Türkiye’den ihraç edilen 3 milyar dolarlık fındığın üçte birini üreten Ordu, 280 milyon dolarlık ihracatını katma değer yükseltecek hamlelerle 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

Ordu’nun muhteşem üçlüsü fındık, kivi ve bal olacak
02 Mart 2021 - 13:03

 

Görüntülü platformda her hafta yayınlanan ‘Türkiye Ekonomiyi Konuşuyor’ programlarına devam eden Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) bu defaki gündemi Karadeniz’in ‘bal kenti’ Ordu oldu. Moderatörlüğünü EGD Başkanı Celal Toprak ve EGD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Uluğtürkan’ın birlikte gerçekleştirdikleri programın konuğu olan Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Servet Şahin, ekonomi gazetecilerinin sorularını yanıtladı.

Liman beklentisi

Ordu’nun tarımdan turizme, hayvancılıktan sanayiye kadar birçok alanda Türkiye ekonomisine daha fazla değer sağlayabileceğini, şehirden gerçekleştirilen ihracatın ilk etapta 1, orta vadede 5 milyar dolara yükselebileceğini belirten Ordu TSO Başkanı Şahin, “Yaklaşık 45 ilin Ordu’ya çıkışını sağlayacak ‘Karadeniz-Akdeniz Yolu’ projesinin tamamlanmasını bekliyoruz. Yanı sıra gerek Ordu’nun gerekse yol projesiyle Karadeniz’e bağlanacak şehirlerimizin dış ticaretini artıracak bir konteyner limanı beklentimiz var. Bize en yakın liman 85 kilometre uzağımızda, Ünye’de. Ordu-Giresun Havalimanı yakınına yapılacak bir liman başta Karadeniz ülkeleri olmak üzere birçok ülkeyle dış ticaretimizin gelişmesine katkı sağlayacak” dedi. Samsun Sarp Demiryolu’nun Ordu ve Giresun’u da kapsamasını istediklerini belirten Şahin, “Kafkaslara ulaşımımızı sağlayacak bu projeye dâhil edildiğimizde, Karadeniz-Akdeniz Yolu tamamlandığında ve limanımız yapıldığında Ordu, Türkiye’nin önemli lojistik merkezlerinden biri olacak. Bu da şehrimizin üretim desenini renklendirecek” diye konuştu.

Örnek çikolata atölyesi

Ordu’nun fındıktaki gücünü artırma çerçevesinde çalışma yaptıklarını anlatan Şahin, “Bir AB projesiyle odamız bünyesinde çikolata atölyesi kurarak faaliyete geçirdik. Girişimciler için örnek teşkil etmesini istedik. 30 liraya sattığımız fındığı, yaylalarımızın leziz sütüyle buluşturup 150 liraya çikolata olarak satma arzusundayız. Bu yönde önemli adımlar atıyoruz. Çikolatada belki Avrupa şirketleriyle rekabette zorlanabiliriz ama Uzakdoğu pazarı bizi bekliyor. Bu çerçevede yönümüzü yurtiçi pazarın yanı sıra Hindistan ve Çin’e çevirmiş durumdayız. Yakında güzel sonuçlar alacağımıza inanıyoruz. Hükümetimize teşekkür ediyoruz. Ordu içerisindeki yolların tamamını büyük ölçüde tamamladık. Bugün en uzak noktadan Ordu merkezine bir saatte ulaşılabiliyor. Bu hem tarımın hem hayvancılığın hem de son yıllarda artış trendindeki turizmimizin gelişimine önemli katkı sağladı” dedi.

Bu haber 999 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum