Reklam

Ordu Ulubey Doğa ve Çevre Platformu Fatsada Maden Sahasında incelemelerde bulundu

Ordu’da açılacak 4 maden sahasından iki tanesinin de Ulubey ilçesinde olacağını öğrenen yöre halkı ayaklandı.

Ordu Ulubey Doğa ve Çevre Platformu Fatsada Maden Sahasında incelemelerde bulundu

Ordu’da açılacak 4 maden sahasından iki tanesinin de Ulubey ilçesinde olacağını öğrenen yöre halkı ayaklandı.

Ordu Ulubey Doğa ve Çevre Platformu Fatsada Maden Sahasında incelemelerde bulundu
07 Nisan 2022 - 19:14

Ordu Ulubey Doğa ve Çevre Platformu Fatsada Maden Sahasında incelemelerde bulundu 

Bahçeköy maden sahasını ziyaret ettiler

Ordu’da açılacak 4 maden sahasından iki tanesinin de Ulubey ilçesinde olacağını öğrenen yöre halkı ayaklandı.

İlk olarak Ulubey’in 41 mahalle muhtarları ve sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek istişare toplantısı gerçekleştirdi. Toplantının ardından muhtarlardan, STK’lardan, siyasi parti başkanlarından ve vatandaşlardan oluşan heyet bölgeye en yakın altın madeni olan Fatsa Bahçeler köyündeki maden sahasını ziyaret ederek, yöre halkından madenin ne kadar faydası ve ne kadar zararı olduğu hakkında bilgi almaya gittiler.  Yöre halkından olan Eren Atasoy madenin köylerinde yapmış olduğu tahribatlar hakkında bilgiler verdi. Atasoy maden firmasının ilk sondaj aşamasından itibaren günümüze kadar bölgede nasıl bir coğrafi değişiklik olduğunu bir bir anlattı. Maden çıkarma aşamasında kullanılan siyanür ormanımızı, tarlamızı, toprağımızı, havamızı ve en önemlisi suyumuzu zehirledi diyen Atasoy sözlerine şöyle devam etti. Atasoy “ Siyanürün özellikle 50 km lik bir alanda tahribat yarattığını gözlemlemekteyiz. Çed raporuna göre sözde açtıkları alanları tekrar yeşillendirmeleri gerekmektedir. Fakat ağacı bırakın bu bölgede ot bitmemektedir. Yıllardır civar köylerde fındığın anatomisi değişti. Fındıkta çok güzel doğum var ama sonradan gelişemiyor. Hatta iki üç yıldır fındığa asit yağdı ve yandı. Fındığın içinde siyah siyah ur gibi bir şeyler çıkmaya başladı. Bölgede fındığın tadı değişti. Bazı firmalar fındığımızı tahlil yaptırarak almaya başladı” dedi. 

Diğer bir köy sakini olan Cevat Atar ise, “ Biz burada siyanürün yapacağı tahribat ve zararları bilmeden yöre halkı olarak kabul etmiştik.  Gördük ki siyanürün hiçbir faydası yok. Aksine kat kat doğaya ve insana zararı varmış. Bizler geç kaldık. İnşallah sizler zamanında müdahale ederek doğanızı ve insanlarınızı kurtaracaksınız” dedi. 

“Çocuklarımızın Geleceğini Savunmak Zorundayız”

Maden sahasını yerinde görüp bilgiler alan Ulubey Muhtarlar Derneği başkanı Osman Karaca, “  Ulubey muhtarları olarak Fatsa’da siyanürle maden çıkartılan bir ocakta bulunmaktayız.  Burada neler yapılıyor, maden nasıl çıkartılıyor, zararları nelerdir. Bu konuları yerinde görmek için buraya geldik. Arazi sahipleri ile ocakta çalışanlar ile ve de yöre halkı ile görüştük.  Ancak, sonuç itibari ile buralarda gördüklerimiz ve duyduklarımız hiç hoş değil.  Siyanürün ne kadar zararlı olduğunu ve doğaya ne kadar zarar verdiğini hep birlikte görmüş olduk. Aynı olaylarında bizim bölgemizde olacağı sebebi ile bizler bunu kabul etmiyoruz. 

Bizler burada Ulbey’li, Ordu’lu olarak toprağımızı, ağacımızı, suyumuzu ve çocuklarımızın geleceğini savunmak zorunda olduğumuzu gördük. 

Siyanürle altın veya başka bir maden aranmasına kesinlikle karşı olacağımızı buradan duyuruyoruz” dedi.



 “Yöremizde Böyle Bir Oluşuma İzin Vermeyeceğiz”



Ordu Ulubeyliler Dernek başkanı Yaşar Temel ise, “ Siyanürle maden çıkarılan ocağı gezip gördük ki, Akoluk, Ohtamış, Şekeroluk, Elmaçuru,  Oyumgürgen, Refahiye, Şıhlar ve diğer mahallelerimizde yapılması planlanan sondaj ve maden çalışmalarının yöremize ne gibi etkileri olacağını yerinde görmek istedik. 



“Buradan sızan siyanür Altınordu’yu zehirler”



Her hangi bir doğa olayı sonrası siyanürün kaynak ve dere sularına karışarak Fatsa’ya ulaşma imkanının olduğunu gördük. Aynı şekilde Ulubey Akoluk mahallemiz ve diğer mahallelerimizde de siyanürün sızarak veya her hangi bir doğa olayı ile dereye karışması sonucu Altınordu ilçesinin su kaynağının beslendiği melet ırmağına karışma riski ile karşı karşıya kalabiliriz.  Buradan akan siyanürlü sular önce Ohtamış Şelalesi’ni oradan Küpkaya Kanyonunu ve oradan da Melet Irmağı’nı zehirleyecektir. Bizler Ulubey’li olarak kesinlikle yöremizde böyle bir oluşuma izin vermemek için elimizden geleni yapacağız.” 

Geziye katılan Ordu Çevre Derneği başkanı Ertuğrul Gazi Gönül ise, “Orçev olarak, Ulubey’li yurttaşlarımızı madenin ve siyanürün zararları konusunda bilgilendirerek üzerimize düşen vazifemizi yerine getirdik. Bizler maden sahalarına karşı gereken davalarımızı açtık ve de açmaya devam ederek, doğanın, insanlığın katline izin vermeyeceğiz” dedi.

Bu haber 648 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum