Reklam

Orman Köylümüze Büyük Destek

Tarım ve Orman Bakanlığımız ile Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) iş birliğiyle  uygulanan “Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi” tamamlandı.

Orman Köylümüze Büyük Destek

Tarım ve Orman Bakanlığımız ile Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) iş birliğiyle  uygulanan “Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi” tamamlandı.

Orman Köylümüze Büyük Destek
03 Aralık 2021 - 12:40

 

Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi” (ÇNHRP) kapsamında; 2012-2021 yılları arasında master planı hazırlanan projede; Çoruh Havzası’nda doğal kaynakların korunması ve geliştirilmesi, erozyon kontrolü ve havzada yaşayan kırsal kesimin gelir kaynaklarının artırılması ile havzada bozulan doğal dengenin yeniden kurulması amaçlanmaktadır.

“Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi” Artvin, Erzurum, ve Bayburt İllerinde Çoruh Nehri Havzasında seçilmiş 13 mikro havzada uygulanıyor.

Proje kapsamında, Orman Genel Müdürlüğümüzce proje sahasında yaşayan çiftçilerin yaşam kalitesini artırmak amacıyla gelir getirici faaliyetler ve orman dışı mera alanlarının rehabilitasyonu çalışmaları yürütülmektedir.

JICA ile ÇNHRP kapsamında Artvin Orman Bölge Müdürlüğünce Yusufeli, Yusufeli-Bıçakçılar, Şavşat-Veliköy, Borçka-Camili mikro havzalarında bugüne kadar 30 köyde 1576 haneye 17 milyon 230 bin 287 TL değerinde arılı kovan + elektroşok çit sistemi, arı ailesi, güneş enerjisi ile su ısıtma sistemi, ısı yalıtımı + çok amaçlı ısınma sistemi, dış cephe mantolama, pelet soba, bal paketleme sistemi, sera tesisi, tomruk çekme vinci ve dam örtülüğü olmak üzere toplamda 1576 uygulama tamamen ücretsiz tesis edilmiştir.

Aynı proje kapsamında 9 bin 416 ha. alanda 7 milyon 380 bin TL değerinde erozyon tesis çalışması, 3 bin 182 ha. alanda 2 milyon 760 bin TL değerinde  rehabilitasyon tesis çalışması, 589 ha. alanda 640 bin TL değerinde mera ıslahı ve bu alanlara 768 bin 100 adet fidan dikimi birim fiyat üzerinden orman köylülerine yaptırılarak mera ıslahı ve rehabilitasyon çalışmaları yapılmış ve orman köylülerimize ekonomik girdi sağlandı.

Çoruh Nehri Havzasında entegre rehabilitasyon ve bitki örtüsü, toprak ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı ve muhtelif gelir getirici faaliyetlerle geçimin iyileştirilmesi sayesinde, çevresel muhafaza ve ekonomik kazanımlarına çok önemli katkılar sağlayan Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi kapsamında uygulanan yatırımlar Türk ve Japon yetkililerin kontrollerinin sonrasında sona erdi.

Dilan Şahinbaş
artvindehaber.com

Bu haber 592 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum