Reklam
Reklam

OSMANLININ KAYIP LALESİ AYDIN’DA BULUNDU

Osmanlının Kayıp Lalesi “ Güzel Lalel“ olarak bilinen, bilimsel adı Tulipa clusiana Aydın’da görüldü.

OSMANLININ KAYIP LALESİ AYDIN’DA BULUNDU

Osmanlının Kayıp Lalesi “ Güzel Lalel“ olarak bilinen, bilimsel adı Tulipa clusiana Aydın’da görüldü.

OSMANLININ KAYIP LALESİ AYDIN’DA BULUNDU
05 Nisan 2021 - 23:06

Osmanlının Kayıp Lalesi “ Güzel Lalel“ olarak bilinen, bilimsel adı Tulipa clusiana Aydın’da görüldü.
Osmanlı döneminde büyük önemi olan Tulipa clusiana, nadir bir şekilde görülmesi nedeniyle kayıp lale olarak biliniyor. Geceleri ve yağmurlu günlerde bitki kendini kapatıyor, güneşin ısıtmasıyla birlikte açarak muhteşem güzelliğini sergiliyor. Bazen Pazar yerlerinde çok nadir de olsa, köylüler tarafından birkaç demet bu lalelerden satıldığı görülmektedir.
Bölgede incelemeler yapan EKODOSD başkanı Bahattin SÜRÜCÜ “ Emine Şireci, eşiyle birlikte, Aydın’ın Salavatlı köyünden hafta sonları kalıp, bahçe işleriyle uğraşmak için eski bir köy evi almışlar. Evin doğal dokusunu bozmadan restore etmişler. Aldığı evin eski sahiplerinin yıllarca kullandığı doğal teraslardan meydana gelen harımı da bozmamışlar. Teraslarda sebze yetişririm düşüncesiyle baharı beklemeye başlamışlar. 
Nisan ayının girmesiyle birlikte, teraslardaki otları temizleyen Emine Şireci, farklı bazı bitkilerin olduğunu farkederek, bitkilerin çiçeklenmesini beklemiş. Bitkiler çiçeklendiğinde görkemli güzellikleriyle kırmızı beyaz laleler açmaya başlayınca, bizi aradı ve bitkinin tanımlanması konusunda yardımcı olmamızı istedi. 
Biz de EKODOSD bilim danışmanı (ADÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Çelik’le görüşerek, bitkinin bilimsel adı Tulipa clusiana olan Osmanlının kayıp lalelerinden güzel lale olarak bilinen bir tür olduğunu tespit ettik.
Prof. Dr. Ali Çelik; kırmızı beyaz renk kombinasyonuyla oldukça ilgi çekici olan bitkinin Aydın florasına zenginlik katacağını ve doğal ortamında korunup, kültüre alınarak çoğaltılabileceğini söyledi.
Önceki yıllarda da Aydın’ın birkaç yerinde görülen bitki görkemli güzelliğiyle ilgi çektiğinden ne yazık ki bugüne kadar doğada kalmamış. Ancak böyle doğal koruma altındaki harımlarda neslini sürdürebildiği görülmektedir. Burada çok önemli ve zengin bir populasyon oluşturmuş. 
Emine Şireci’nin bitkilere olan sevgisi ve koruma duyarlılığı sayesinde bitkinin korunması sağlanmış. 
Biz de Prof. Dr. Ali Çelik ile bitkinin izlemesini yapacağız. Emine Şireci’ye de bitkinin korunmasında göstermiş olduğu duyarlılık nedeniyle, doğa duyarlılığı teşekkür belgesi takdim edeceğiz.
Bitkinin Osmanlı dönemlerinde çinilerde yaygın olarak kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca bitkinin yetiştiği yer, Nysa antik kentine yakın olan Akharaka Pluto ve Kore Tapınağı’nın yanında olması nedeniyle, antik ören yerinde de bir inceleme yaptık. Meydanda ki taşların üzerindeki birçok bitki türünün olduğunu gördük. Burada yapılacak kazı çalışmalarından sonra çıkacak eserlerin üzerinde Tulipa clusiana olabilir mi, bunun da araştırılması gerekir.
Buradaki bitkiler, Aydın bölgesinin doğal ve kültürel kaynak değerleri açısından ne kadar önemli zenginliklere sahip olduğunu gösteriyor. Bir yanda binlerce yıllık bir tarih yatarken, hemen yanıbaşın da ender bir bitki türü yetişiyor. Bu zenginliklerin korunması için de Emine Şireci gibi duyarlı insanların çoğalması ve tüm kurumların da bu değerlere gereken önemi göstererek korunması konusunda işbirliği yapması gerekir. 

Bu haber 1641 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum