Reklam

"Özel okul öğretmenlerinin kurumlarına olan aidiyet” sorunu üzerine

Özel okullarda yaşanan ve sıkça üzerinde durduğum önemli bir konu “özel okul öğretmenlerinin kurumlarına olan aidiyet” sorunuydu.

"Özel okul öğretmenlerinin kurumlarına olan aidiyet” sorunu üzerine

Özel okullarda yaşanan ve sıkça üzerinde durduğum önemli bir konu “özel okul öğretmenlerinin kurumlarına olan aidiyet” sorunuydu.

26 Haziran 2021 - 11:28



Yüz yüze eğitim kapsamında devam ederken yaşanan bu sorun hem pandemi hem de online eğitim sürecinin getirdiği sorunlar ile daha da artmıştır.

Başlıca sebebi olan ekonomik kaygı ve maddi zorlukları mobbing, iş kaybı korkusu izlerken okullar ile öğretmen arasındaki güveni ve işbirliğini yok etmeye başlamıştır. Bir öğretmen, X okulunda yaşadığı bu tarz sıkıntıları farklı okullarda yaşama korkusuna sahip olduğundan kendini güvende hissedememekte, yeterli özveri ve fedakarlığı yapmakta kararsız kalmaktadır.

 Artık
- “ne için bu kadar fedakarca davranmalıyım?”
- “kendimi yıpratmama değer mi?”
- “Y(eğitim dışı) firmasında çalışıyor olsam daha fazla imkana sahip olurdum”
Vb. Iç sorularla kendini huzursuz hissetmektedir.

Yaşanan bu sorunları görmezden gelen popüler bazı kişi ve gruplar ise öğretmenliği sadece devlet kadrosunda görev alan kişiler olduğu varsayımından vazgeçememekte ve araştırma(!) sonuçlarını toz pembe tablolar kullanarak sunmaktadır.

Bazı kurum yöneticilerinin takıntığı bu tutum sayesinde oluşan negatif meslek algısı ve saygısı, aşırı maddiyat peşinde koşan kurum yöneticilerini etkilemekte kümülatif olarak özel okul öğretmenleri üzerinde bir baskı oluşturmaktadırlar.

Gücü yönetemeyen bu yöneticiler, dillerinden tehdit dolu sözcükleri, tavırlarından mobbingi eksik etmedikleri gibi iş görüşmelerinde birlikte çalışacağı öğretmenin çocuğuna manevi destek olmayan hatta sorun olarak gören yöneticilere sıkça rastlamaktayız.

#eğitim #öğretmen #okul #yönetim #kurumsalaidiyet


 
Merve Karakuş

Eğitim Danışmanlık / Köşe Yazarı - Hurriyet.com.tr

Bu haber 1113 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum