Reklam

SANAYİ KURULMADAN İŞSİZLİK ÖNLENEMEZ

İstihdam için iki olanak vardır. Birincisi Tarımsal alan, ikincisi Sanayi üretimi. Hizmet sektörünün genişlemesi, bu iki alanın genişlemesine bağlı olarak gerçekleşir.

SANAYİ KURULMADAN İŞSİZLİK ÖNLENEMEZ

İstihdam için iki olanak vardır. Birincisi Tarımsal alan, ikincisi Sanayi üretimi. Hizmet sektörünün genişlemesi, bu iki alanın genişlemesine bağlı olarak gerçekleşir.

SANAYİ KURULMADAN İŞSİZLİK ÖNLENEMEZ
21 Mayıs 2020 - 21:38



Nüfus artışı, toprakta istihdamı çabuk sınıra getiriyor. Toprakta istihdamın sonlanması üzerine, işsizliğin önlenmesi sanayi ile mümkün. Sanayi kuramayan toplumlarda, artan nüfus perişan olur. Tarımsal alan, verimsiz de olasa istihdama devam eder. Gizli işsizlik ortaya çıkar. Gizli işsizlikteki artış, fakirlik olarak kendini gösteriyor.

Fakirlikten kurtulmanın yolu, sanayi üretimine geçmekle mümkün. Sanayi kurmak için şartlar var;

 Birinci ve olmaz ise olmaz şart Sermayedir. Sermaye birikimini sağlayamayan toplumlar fabrika kuramaz. Sanayi toplumuna geçemez.

İkinci şart taleptir. Sanayi ürettiğini satmak zorundadır. Bu nedenle, sanayici için ''iş sondan başlar'' söylemi  temel kuraldır. Mutlak rakamlara göre, belli nüfusa ulaşamayan toplumlarda, belli fabrikalar kurulamaz. Kuveyt'de yağ fabrikası kurulamaz. Zira, yağ fabrikası için en az dört milyon nüfusa ihtiyaç vardır.

Üçüncü şart, üretim teknolojisidir. Bilgiyi satın almak mümkün. Ancak, üretimin incelikleri öğrenmek zaman alıyor. İncelikleri öğrenmek yetmiyor, bilginin geliştirilmesi de gerekiyor.

Dördüncüsü, alt yapı ve yan sanayinin mevcut olmasıdır. Alt yapı denildiği zaman, yol-köprü-havalanı gibi pazara ve ham maddeye ulaşma imkanları akla gelir. Ucuz elektrik gibi, üretimi kolaylaştıracak unsurlar anlaşılmalıdır.

Beşincisi yetişmiş elemandır. Eğitim sistemi sanayiye eleman yetiştirmelidir. İmam Hatiplerden çıkan imamlar ile sanayi kurulmaz. Teknik Liselere önem verilmelidir. Almanyayı Almanya yapan en önemli faktörün, Alman Teknik Liseleri olduğu biliniyor.

Altıncısı niyettir. Devleti ve milleti ile siyasal toplum sanayileşmeye istekli olmalıdır. Genellikle, insanlar kolayı seçerler. Sanayi zor iştir. Başı devlet çeker. Devlet sanayiyi tercih etmiyor ise, ülke sanayileşemez. Sanayileşemeyen toplum işsizliği önleyemez. Fakir kalmaya mahkumdur.

 Sanayileşmek zorundayız. Yetmez, ileri sanayi toplumuna dönüşmek zorundayız.  Zira, uluslararsı ticarette sanayi ürünleri ile  tarımsal ürünler  ticareti yapıldığı zaman, ticaret hadleri sanayi ülkeleri lehine işliyor. Bu kural, ileri teknoloji açısından, sanayi toplumları arasında da işlerliğini sürdürüyor.

Şinasi Kara

Bu haber 1903 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum