Reklam
Reklam

Türkiye'nin ilk süt ve süt ürünleri üreticilerinden biri olan Yörsan'ın batış hikayesi..

Türkiye'nin ilk süt ve süt ürünleri üreticilerinden biri olan Yörsan'ın batış hikayesi..

Türkiye'nin ilk süt ve süt ürünleri üreticilerinden biri olan Yörsan'ın batış hikayesi..

Türkiye'nin ilk süt ve süt ürünleri üreticilerinden biri olan Yörsan'ın batış hikayesi..

Türkiye'nin ilk süt ve süt ürünleri üreticilerinden biri olan Yörsan'ın batış hikayesi..
27 Ekim 2021 - 12:11

 

Ekonomi Dünyası



1-) Yörsan’ın temelleri 1964 yılında Yörükler Gıda Limited Şirketi’nin kurulması ile atıldı. 1979 yılında Susurluk’ta bir mandıranın alımıyla beraber 1984’te inşa edilen süt ürünleri fabrikasının faaliyete geçmesiyle, Yörsan A.Ş kurulmuş oldu.
 

2-) 1970’te Peynir üretimine başlandı. 1979 Susurluk’ta mandıra kuruldu. 1984 Susurluk’ta 56.000 metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplamda 107.415 metrekarelik alanda süt ürünleri üretimine geçildi.
3-) 1985'te Pastörize süt üretimine ve kültür peynirciliğine başlayan firma 1999'da Susurluk’ta yeni bir fabrikanın temelleri attı.
4-) YÖRSAN, yatırımlarına hızla devam etti ve 2002 Yılında Susurluk’taki entegre süt ve süt ürünleri fabrikası kaliteli üretimiyle, Türkiye’nin en büyük süt ve süt ürünleri fabrikalarından biri olarak hizmete açıldı.
5-) 2003 yılında Yörsan, Tava Yoğurdunu tüketicileriyle buluşturdu. 2010. Yörsan Ev Tipi Yoğurt raflarda yerini aldı.
Resim
6-) YÖRSAN, bu süreçte büyümesine hızla devam etmiş ve markanın ürettiği ürün sayısı 200'ü aşmıştı..
7-) YÖRSAN, yurt içindeki pazar payının yanı sıra, yurtdışına da büyük çapta ihracat yapıyordu. Dünya markası olmayı hedefleyen firma süt ve süt ürünleri sektöründe Amerika, Japonya ve orta doğudaki birçok ülke de dahil olmak üzere 20’den fazla ülkeye ihracat yapıyordu..
8-) YÖRSAN dendiğinde hepinizin aklına süt ve süt ürünleri geliyor değil mi? Fakat YÖRSAN'ın sahiplerinin aslında YÖR GROUP adında bir inşaat şirketleri var. Bu şirketle 2014 yılında inşaat sektörüne adım atıyorlar.
9-) Bu süreçte İstanbul'un Bahçeşehir, Acıbadem, erenköy gibi bölgelerde çeşitli palas, kolej, apartman inşaatları yapılıyor..
10-) İşte gelelim batış hikayemizin fitilini ateşleyen o olaya.. Yörsan, 15 Ocak 2014’te Dünyanın en büyük girişim sermayesi firmalarından biri olan The Abraaj Group adlı bir fonun bünyesine katılıyor.
Resim
11-) Bu Abraaj Group'un Türkiye'deki tek yatırımı yörsan değil, daha önce de, Acıbadem Hastanesi, Biletall, Republica, Fibabanka, Hepsiburada gibi marka ve projelere yatırım yaptılar.
12-) YÖRSAN'ın Abraaj group bünyesine katılmasının nedeni daha hızlı büyümek ve yurtdışında daha çok ülkeye ürünlerini ihraç edebilmekti.. Fakat işler Yörsan'ın istediği gibi gitmedi..

13-) YÖRSAN ile Abraaj Group arasında sürekli fikir ayrılıkları yaşanıyor iki taraf bir türlü aynı kutupta buluşamıyordu.. Abraaj Group ana hissedar olduğu için sürekli farklı yöntemler ve uygulamalar ortaya atıyor ve Yörsan buna hiçbir şey yapamıyordu..
14-) Yapılan yanlış uygulamalar ve iki tarafın sürekli tartışma yaşaması neticesinde finansal sıkıntılar başlamıştı..
15-) YÖRSAN'ın kurucularından Şerafettin Yörük Abraaj group'a 3 tane dava açtı.. Sebebi ise Abraaj group'un haksız sermaye arttırımıyla kendi hissesini %80'den, %97'ye çıkarmasıydı..
Resim
16-) Bu 3 davanın 1 tanesi YÖRSAN'ın aleyhine sonuçlanıyor diğer 2'si halen devam etmekte.. Gelelim 2018 yılına.. Abraaj Group iflas ediyor ve fonlarını Colony Capital'e satıyor..
Resim
17-) Farklı bir fona satılmasına rağmen Yörsan'ın finansal yapısı bir türlü düzelmiyordu.. 2018 sonunda da Yörsan konkordato ilan etti.
18-) YÖRSAN'ın bankalar, çeşitli tedarikçiler, süt kooperatiflerine borcu bulunuyordu. O esnada bir Azeri Şirket Yörsanı satın alıp borçlarının %65'ini ödemeyi teklif ediyor fakat bir şekilde bu anlaşma gerçekleşmiyor.
19-) YÖRSAN'ın sadece bankalara 1 milyar tl borcu bulunmaktaydı.. bu borcu tahsil edemeyen bankalar ellerindeki kredi paketlerini Varlık Yönetim Şirketlerine sattılar..
20-) Gelelim 2020 yılına.. Yörük ailesi Yörsan'ı kurtarmak için ellerinden geleni yapsa da temmuz 2020'de Yörsan resmen iflas etmiş oldu.
1964 yılında ticari hayatına başlayıp Türkiye'nin en büyük süt ürünleri üreticilerinden biri haline gelip 20'den fazla ülkeye ihracat yapan firma, Türkiye'deki inşaat sektörünün çökmesi ve yanlış ortaklıklar neticesinde iflasını açıklamış oldu. Okuduğunuz için teşekkür ederim.
 
 
 

Bu haber 526 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum