Reklam

TÜRKÜLERİN EFSANE SÖZ YAZARI: DURSUN ALİ AKINET

Fatsa’nın, Ordu'nun ve hatta Türkiye'nin önemli bir değeridir Dursun Ali Akınet...

TÜRKÜLERİN EFSANE SÖZ YAZARI: DURSUN ALİ AKINET

Fatsa’nın, Ordu'nun ve hatta Türkiye'nin önemli bir değeridir Dursun Ali Akınet...

TÜRKÜLERİN EFSANE SÖZ YAZARI: DURSUN ALİ AKINET
21 Mart 2021 - 01:25


 
1945'te ilçemize bağlı Sazcılar Mahallesinde (köyünde) dünyaya gelmiştir. Akınet’in ailesi Gürcistan’dan göç ederek önce Ünye’ye sonra Fatsa'nın Sazcılar köyüne yerleşir. Annesi Zekiye Hanım, babası ise Mevlüt Usta’dır. Akınet, ilköğrenimine Evkaf İlkokulunda başlar. 1956’da babasını kaybeder. Maddi imkânsızlıklar sebebiyle ilkokuldan sonra öğrenimini sürdürememiştir. 1961'de Sabiha Hanım ile evlenir, beş çocukları dünyaya gelir. Mobilyacılık ve taksicilik gibi çeşitli işlerde çalışır, bu şekilde hayatını sürdürme ve aile bütçesine katkıda bulunma gayreti içinde olur. İş yaşamına atıldıktan sonra çocukluğunda ilgi duyduğu ilahiler, mevlidler ve türkülerden etkilenerek şiirle ilgilenmeye başlar. Bilhassa halkın bir araya geldiği meclislerde okunan Süleyman Çelebi’nin mevlidini ve annesinin sevdiği ilahileri dinlemesi çocukluk yaşlarından başlayan bir şiir sevgisi kazanmasına vesile olur. Fırsat buldukça kültür ve sanat dergilerini ve şiir kitaplarını okur.
 
1960’lı yılların başlarından itibaren şiir yazmaya başlayan şair, yaşadığı toprağın insanlarının duygularına tercüman olmak için eserlerini kaleme alır.
 
Dursun Ali Akınet’in şiirlerinin birçoğu besteler. Bu nedenle Türk müziğine de şiirleri ile katkıda bulunur. Bestelenmiş şiirlerinden bazıları şunlardır; Beyin Oğlu Hangisidir?, Firari, Geri Dönün Seneler, Gücüm Yetene Kadar, Gülüm, Güney İlleri, Halil İbrahim, Hazan Nedir?, Hoş mudur?, Ilgın Ilgın, Kar Dağları, Kerbela, Kızılkaya, Laz Eminem, Nar Çiçeğim, Ne Yaptım Ben?, Sallan Yeşil Cami, Sarı Manolim, Sen Giderken, Tel Vurdu, Turnam Başım Darda Benim, Sürmeli Gelin, Vonalı Yunus, Varma Üstüme, Yan Yaralı Yüreğim, Yolun Sonu Görünüyor, Yunus ve Zay Oldu...
 
Şairin bestelenen şiirleri Ali Asker, Alişan, Bülent Serttaş, Çelebi Ertaş, Enver Merallı, Gökhan Güney, Kıvırcık Ali, Mahsun Kırmızıgül, Mehmet Gümüş, Muazzez Abacı, Musa Eroğlu, Mustafa Özarslan, Onur Akın, Şükriye Tutkun, Tuğrul Şan, Yavuz Bingöl, Zakkum ve Zara gibi sanatçılar tarafından seslendirilmiştir.
 
#fatsa @dursunaliakinet #fatsasözgazetesi 

Bu haber 3935 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum