Reklam

UFUKTA SAVAŞ GÖRÜNÜYOR

Sn. Şinasi Kara bey'in "UFUKTA SAVAŞ GÖRÜNÜYOR" başlıklı makalelerini siz değerli okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

UFUKTA SAVAŞ GÖRÜNÜYOR

Sn. Şinasi Kara bey'in "UFUKTA SAVAŞ GÖRÜNÜYOR" başlıklı makalelerini siz değerli okurlarımızın ilgisine sunuyoruz.

UFUKTA SAVAŞ GÖRÜNÜYOR
09 Ekim 2021 - 13:36

Şinasi Kara 

Uluslararsı politikada, diplomasi iş görmüyorsa, taraflar savaşa hazırlanıyor demektir. Türkiye, Doğu Akdeniz ve Ege denizindeki sorunları, diplomasi ile çözemiyor. Büyük bir ihtimalle,Türkiyeyi savaş bekliyor. 

1989 yılında yayımlanan Uluslararası Politika isimli kitabımda, koşullar gerçekleştiği zaman, savaşın kaçınılmaz olduğu durumları yazmıştım. Bunların yüzde doksanı gerçekleşti. Geride kalan yüzde 10 luk barış ümitleri de her geçen gün, tükeniyor.

1. Fransa, Türkiye'den rahatsız. Rahatsızlığını saklamıyor.   Fransanın rahatsızlığı,  Libya  ile başladı. Libyaya egemen olmak isteyen Fransa,  uluslararası toplumun tanıdığı meşru hükümete karşı korsanlar ile işbirliği dahi yaptı. Bu oyunu Türkiye bozunca, Fransa çok bozuldu. 

2. Fransanın ikinci ve büyük korkusu, Orta Afrikadaki sömürgelerinden geliyor. Her ne kadar 1960 yılında, sömürgelere siyasi egemenlik tanınmış olsa dahi, ekonomik egemenlikleri yok. Fransanın,  sömürgelerden 500 milyar dolar gelir elde ettiği hesap ediliyor. Türkiye'nin Müslüman Afrika ülkeleri ile işbirliği, Fransayı  korkuya sevketti.  Müslüman Orta Afrika ülkeleri Türkiyeye ''kurtarıcı'' gözü ile bakıyor. Domino etkisi başlayacak.  Fransa gün sayıyor.

3. Yunanistan fakir ülke. Her zaman fakirdi.  M.Ö. 5. yüzyılda, İranın Atina seferi sırasında dahi, İran Meclisi Şaha ''Atina fakir, ne işimiz var orada'' diyordu. 2400 sonra da değişen bir şey olmadı. Sanayi yok. Pandemi nedeniyle, Turizm bitik.  Tarımsal üretim  ve AB  yardımları ile geçinmeye çalışan fakir bir ülke.  Borç batağında yaşıyor. Ama kullanılmaya müsait. Bu ikinci kullanımı olabilir. Fransa da dersini almamış. Tutum ve davranışları, 1919 yılını hatırlatıyor.

 4. İç sorunlar dışarı taşınarak bastırılır. Tarihin en eski, savaş nedenidir.  Yunanistanın içerisinde iç sorunlar  var. Peçenekler köklerini hatırlıyor. Peçenekler, Hristiyan Türk. 1924 yılında, mübadele ile Anadoludan gönderilmişler. Köklerini biliyor. Ayrıca, Batı Trakya halkı Müslüman Türk.  Yunanistandaki Türk kökenli halk,  kendilerine karşı ayırımcı davranmasından rahatsızlar. Yunanistan iç sorunları dışarı taşıma peşinde. Fransadan askeri teknoloji satın alıyor. 

6. Fransa iç sorun yaşıyor.  Fransa, yeşil yelekliler sorununu çözemedi. Cezayir kökenli halk Fransada ayaklanmaya hazır bekliyor.  Fransa iç sorunlarını dışarı aktarmak için  fırsat yaratıyor. Yunanistanı kullanıyor. İki ülke, yeni bir anlaşma yaptı. Yunanistana saldırı olursa, Fransa onu koruyacakmış. Fransa, Avrupanın tek nükleer gücüymüş. Nükleer güce sahip olmak, askeri güç dengesini lehe çeviriyor.

7. Diplomasi iş görmediği zaman savaş kaçınılmazdır. Yunanistan ile Türkiye arasındaki  görüşmelerden sonuç çıkmıypr.  Kervana, Fransa da katıldı. Yunan ve Fransa çıkarları özdeş hale geldi.  Doğu Akdenizde, Türkiyenin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları var.  Uluslararası hukuk  ''Adalara kıta sahanlığı hakkı'' tanımıyor. Güç ile  Okyanustaki ''adalara kıta sahanlığı uygulayan'' ABD yi örnek gösteren  Yunanistan, adaların kıta sahanlığı olur, söyleminde  inat ediyor.  Sorunu çözmenin yolu, silahtan geçiyor.

8. Yunanistan uluslararası hukuka uymuyor. Adaları silahlandırıyor.  12 mil konusundaki anlaşmazlık devam ediyor. Libya ile yapılan ve Birleşmiş Milletlerde kayıt altına alınmış ''Münhasır Ekonomik Bölge Anlaşmasını'' tanımıyor.

Barış ümitleri  giderek sönüyor.

Şinasi Kara

Bu haber 351 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum