Reklam

Uludağ çileği Londra'da dünya gıda markası oldu

Uludağ, sadece doğal yaşamın değil, tarım ürünü olan birçok türünde vatanı.

Uludağ çileği Londra'da dünya gıda markası oldu

Uludağ, sadece doğal yaşamın değil, tarım ürünü olan birçok türünde vatanı.

Uludağ çileği Londra'da dünya gıda markası oldu
24 Mayıs 2021 - 11:03

Namık GÖZ
[email protected] 

Bunlardan biri de Uludağ Çileği...

Literatürdeki adıyla Tioga. Bugünlerde pazarlarda yer alan kayısı büyüklüğündekiler değil. Hani şu kokusunu tadını özlediğimiz, annelerimizin reçellerini yaptığı çilek...

Çok değil 2004 yılında yıllık üretim 24 bin ton iken 2019'da 3 bin tona geçen yıl da 500 tona düşmüştü. Avrupa'da kilosu 2 Euro'dan alıcı buluyor. Sadece İngiltere'deki bir firma yılda 800 ton talep ediyor.

Türkiye'deki üretimin sofralık çilek üretimine kayması yüzünden tıpkı ahudududa olduğu gibi liderliği başka ülkelere kaptırmışız.

Yukarıda yazdığım bu bilgileri geçen yıl veren Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Vekili ve yeni kurulan Türkiye Dondurulmuş Gıda Sanayi Derneği Başkanı Murat Bayizit'tan almıştım.

Aynı zamanda Türkiye'nin önde gelen dondurulmuş gıda ihracatçılarından biri olan Bayizit, Uludağ çileğinin Bursa'ya veda etmesine en çok üzülenlerden biriydi.

Bayizit, 45 günden beri Londra'da uluslar arası bir gıda şirketi kurmak için çalışmalar yapıyordu. Dün müjdeyi verdi: adını Uludağ çileğinden alan Tioga Foods resmi olarak kuruldu. Türkiye'deki şirketi Kaledonya gibi Londra merkezli olarak ticari faaliyetler yürütecek.

Şirketin amacı Türkiye başta olmak üzere tüm dünyadan yapılacak tedarikle İngiltere'deki gıda firmalarına dondurulmuş ve kurutulmuş hammadde satışı yapılacak. Dolayısıyla hem Türkiye hem de İngiltere'nin bu alandaki ihracatına katkı sağlanacak.

Türk tarım ürünlerinin yanı sıra Bosna-Hersek, Kosova, Sırbistan'dan dağ-orman meyvelerini ve Polonya ve Macaristan gibi ülkelerdeki işlenmiş tarım ürünlerini başta İngiltere olmak üzere tüm dünya pazarlarına sunulacak.

İngiltere'de dondurulmuş gıda pazarı 7,2 milyar pound değere sahip olduğunu vurgulayan Bayizit'ın verdiği bilgiye göre, 2020 yılının pandemi döneminde pazar, 872 milyon poundluk daha büyüdü. İngiltere'deki kişi başı dondurulmuş gıda tüketimi ise Türkiye'nin 6 katı büyüklüğüne sahip. Bu pazara ürün arzı sağlamak sadece üretmekten değil üretimi standart, optimize edilmiş ve sürdürülebilir hale getirmekten geçiyor.

Bu misyonu hayata geçirirken Türkiye'nin tarım ve tarıma dayalı gıda sanayine de vizyon ve kaynak sağlama amacını da taşıdıklarını vurgulayan Bayizit, şöyle devam etti:

'Çünkü biliyoruz ki dünyada tarıma kayan trendi yakalamamız lazım. Kaynaklar açısından en şanslı ülkelerin başında geliyoruz. Kaynakları etkin kullanmanın yolu planlamadır. Planlama da sondan başa doğru yapılır. Biz de bu ekosistemin en ucundaki parçayız. İngiltere ve Türkiye arasındaki tarım elçisi olacağız. İki ülkenin tarım konusunda birbirine katacağı çok değer var'

Yolunuz açık olsun başkan...

Bu haber 526 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum