Reklam

Vakaların 10 kat arttığı Artvin'de doktor: Bu sosyal cinayet, sürü bağışıklığı oluşturulmak isteniyor

AKP’nin ‘lebaleb kongreleri’ sonrası kentteki vaka sayısının 10 kat arttığını belirten SES Artvin Temsilcisi ve aile hekimi Safatlı, vatandaşın virüsün insafına terk edildiğini ifade etti.

Vakaların 10 kat arttığı Artvin'de doktor: Bu sosyal cinayet, sürü bağışıklığı oluşturulmak isteniyor

AKP’nin ‘lebaleb kongreleri’ sonrası kentteki vaka sayısının 10 kat arttığını belirten SES Artvin Temsilcisi ve aile hekimi Safatlı, vatandaşın virüsün insafına terk edildiğini ifade etti.

Vakaların 10 kat arttığı Artvin'de doktor: Bu sosyal cinayet, sürü bağışıklığı oluşturulmak isteniyor
26 Nisan 2021 - 10:12

Coronavirus (Covid-19) salgınında vaka sayısındaki artış yurt genelinde sürüyor. Ülkede, nisan ayının ilk haftasından bu yana Covid-19 vaka ve ölüm verileri en üst seviyesine çıktı. Son haftalarda günlük vaka sayısı 60 binin üstüne çıkarken, ölüm sayısı 300’ün altına inmedi. Risk haritasında 6 kent dışında tüm ülke kırmızıya döndü. Bu tablo, son bir aya kadar en az vaka sayısının görüldüğü Artvin’de de ani bir yükselişe neden oldu. Pandeminin başından bu yana en az vakanın görüldüğü kentlerin başında gelen Artvin, 100 binde 230 vaka ile “çok yüksek riskli (kırmızı)” kentler arasına girdi. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Artvin Temsilcisi Aile Hekimi Serhan Safatlı, kentteki son durumu Mezopotamya Ajansı’na değerlendirdi.

‘YAKLAŞIK 10 KATLIK BİR ARTIŞ VAR’

AKP'nin pandemi koşullarında gerçekleştirdiği ‘lebaleb kongrelere’ kadar kentte durumun iyi olduğunu belirten Safatlı, o döneme kadar günlük vaka sayısının 5-7 olduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın 15 Şubat’ta açıkladığı verilerde de, 100 binde 70-75 vaka oranı olduğunu ifade eden Safatlı, “Tabi bu kongrelerden sonra Samsun’dan itibaren tüm iller kırmızıya döndü. Şehirler arası ulaşımın engellenmemesi sebebiyle Artvin’in bu durumdan etkilenmemesi imkansızdı. Son haftalarda 100 binde 230’lara çıkan bir vaka oranı var. Günlük vaka sayıları ise 75’e çıktı. Yaklaşık 10 katlık bir artış var. Ayrıca son zamanlarda mutasyonlu vaka sayısı ciddi oranda artmaya başladı. Özellikle İngiliz varyantı çok arttı” diye belirtti. 

‘BU ARTIŞA SOSYAL CİNAYET DİYORUZ’

Kentte aşılamayla ilgili de sıkıntılar yaşandığını aktaran Safatlı, aşılama gruplarında kaos yaşandığını aktardı. Bakanlığın yeni yaş grubu açıklamasına rağmen randevuları kapattığını dile getiren Safatlı, “Burada sağlık emekçileri ile yurttaşlar karşı karşıya getirildi. Sorumlu biziz gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldı ve yurttaşlar mağdur oldu. Salgını değil algıyı yönetmeye çalışıyorlar. Bu stratejiden kaynaklı ciddi bir artış var. Biz bu artışa 'sosyal cinayet' diyoruz” ifadelerini kullandı.

‘GİDİŞ GELİŞLERDE VİRÜS TAŞINIYOR’

Kentin bir anda turuncudan kırmızıya döndüğünü hatırlatan Safatlı, bunun ulaşımın kısıtlanmamasından kaynaklandığını hatırlattı. Artvinlilerin hastanelerdeki uzman eksikliğinden kaynaklı çevre kentlere gitmek zorunda kaldığına dikkat çeken Safatlı, “Hastalar vakaların çok olduğu Rize ve Trabzon’a gidiyor. Gidiş gelişlerde illaki virüs taşındı. Çünkü bu illerde ciddi bir artış yaşanmıştı. Pandemi hastanesi olduğu için randevu almakta zorluklar yaşanmaya başlandı. Birçok vatandaş tedavi olamıyordu” dedi. 

‘SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI OLUŞTURULMAK İSTENİYOR, VATANDAŞ VİRÜSÜN İNSAFINA BIRAKILDI’

 

Alınan tedbirlerin yetersizliğine değinen SES Artvin Temsilcisi, okulların kapalı, alışveriş merkezlerinin ise açık olmasına dikkat çekti. “Sürü bağışıklığı oluşturulmak isteniyor” diyen Safatlı, yurttaşların tamamen virüsün insafına bırakıldığını ifade etti. Sosyal, ekonomik, tam destekli çarkların durduğu bir kapanma süreci yaşanması gerektiğini dile getiren Safatlı, şöyle ekledi:

‘EV İÇİ BULAŞ ARTIYOR’

“Yoksa bu kısmi kapanmaların bir etkisi olmayacak. Çünkü vakaların pik yaptığı dönemde yapılacak kısmi kapanma ev içi bulaşı ciddi şekilde arttırıyor. Bunun için çarkların da durması gerekiyor. Aynı zamanda yurttaşın dışarı da çıkması gerekiyor. Alışveriş merkezlerinin açık olduğu bir dönemde sahiller parklar kapatıldı. Yurttaşın evde kalması demek ev içi bulaşın artması demek.”

SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN DURUMU: TÜKENDİK

Bu süreçte sağlık emekçilerinin çok yorulduğunu sözlerine ekleyen Safatlı, “Diğer kamu emekçilerine verilen idari izinlerin sağlık emekçilerine de verilmesi lazım. Çalışma saatlerinin kısalması gerekiyor. Çünkü sağlık emekçileri 1 yılı aşkın süren bu pandemide yoruldu, tükendi. Sağlık kurumlarında maske ve diğer ekipmanlar konusunda yetersiz önlemler alınıyor. İstifalar yasaklanarak, bu sürecin sürdürülmesi imkansızdır” diye belirtti.

KAYNAK

Bu haber 445 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum