Reklam
Reklam

Yasak dönemi hem Türkleri hem de Rusları yaktı!

Yasak dönemi hem Türkleri hem de Rusları yaktı! Rusların geleneksel "Mayıs bayramı" hayalleri suya düştü...

Yasak dönemi hem Türkleri hem de Rusları yaktı!

Yasak dönemi hem Türkleri hem de Rusları yaktı! Rusların geleneksel "Mayıs bayramı" hayalleri suya düştü...

Yasak dönemi hem Türkleri hem de Rusları yaktı!
13 Nisan 2021 - 13:12

Rusya'nın, 15 Nisan’dan başlayarak Türkiye'ye uçuşları (haftada iki düzenli sefer hariç) 1,5 aylığına tamamen durdurması, Mayıs tatili için gün sayan yüz binlerce Rusya vatandaşının hayallerini yıktı. Karar ayrıca, çok sayıda şirketi iflasın eşiğine getirdi. Sadece Türkiye tur paketleri için ödenen 413 milyon dolara yakın para, gündemdeki iade talepleri, turistler için gidilecek alternatif destinasyon olmaması, Rusların geleneksel "Mayıs bayramı" hayallerini suya düşürdü.

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) bu yasak dönemi için Türkiye'ye 533 bin kişinin paket tur aldığını duyururken, Türkiye'ye tur almaksızın bağımsız gidenler ve Mayıs tatili için İstanbul üzerinden başka ülkelere aktarmalı bilet alanlar dahil, Türkiye uçuş yasağı yüzünden mağdur olanların sayısının aslında 1 milyonu bulduğu belirtiliyor.

PARALARI İADE EDİLECEK Mİ

Dün açıklanan karar, Rusya kamuoyunda büyük yankı yaratırken, medyada ilginç yorum ve değerlendirmeler yer aldı. Pek çok turistin ilk sorusu manşetlere taşındı: “Tur satın almış olan turistler paraları iade edilecek mi?”

Türkrus sitesinin aktardığına göre, uzmanlar iade başvurusundan itibaren normal şartlarda şirketlerin iki hafta “inceleme süresi” olduğunu, teorik olarak bunu takiben 2-3 hafta içinde yapılmasının beklendiğini söylüyor. Ama bu yasağın artık “normal şartları” ortadan kaldırdığı, “mücbir sebep” (force major) yarattığı gibi yorumlar da öne çıkıyor. 

Şu an ortada kritik bir durum var: Paralar hızla iade edilmezse yüz binlerce Rusya vatandaşının Mayıs tatili hayali suya düşecek, çünkü alternatif tur bulsalar da satın alacak paraları yok. Otellere ödemiş oldukları paraları turistlere iade etmeye zorlanacak turizm şirketleri ise iflasın eşiğine gelecek. Bu nedenle gözler Rusya hükümetinin alacağı kararlar ya da açıklayacağı destek paketine çevrilmiş durumda..

 

Konuyu manşete taşıyan Komsomolskaya Pravda, şu değerlendirmeyi yaptı:

"ATOR tahminlerine göre Türkiye'ye turları o dönem için 533 bin kişi satın alındı. Ama bu sadece büyük tur operatörlerinin satışları. Küçük ve niş seyahat acenteleri (örneğin yoga turları, yat gezileri, bireysel rotalar vb.) yaklaşık 100 bin ek turist götürecekti. Bu listeye bağımsız gezginleri de ekleyelim. Son olarak, Türkiye'ye gitmeyi düşünmeyen ama Rusya’dan başka ülkelere İstanbul bağlantılı bilet alanları da hesaba katın: Türkiye yasağının 1 milyon Rusya Federasyonu vatandaşını etkilediğinden bahsedebiliriz."

 

Gündemdeki "Turistler şimdi ne yapmalı? Paralarını geri alacaklar mı?” sorusuna ise, zaten zor durumdaki turizm şirketlerini “para iadesi” ile iflasın eşiğine sürüklememek için resmi makamlar “tarih ya da destinasyon değiştirme” önerisini öne çıkarıyor. 

 

Turizm bakanlığı muadili olan Rosturizm'in başkanı Zarina Doguzova, sadece tur paketi satın alanlara yönelik olarak “Seyahatleri daha sonraki tarihlere erteleme veya aynı tarihlerde başka destinasyonlar seçme olasılığını göz önünde bulundurmanızı öneririz. Tur operatörlerinden turistlere maksimum yardım sağlamalarını istiyoruz” dedi.

Uzmanlar, “Satın alınmış turları başka tarihe ertelemek en gerçekçi seçenek olabilir. Ama halkın çoğu Mayıs tatiline gitmeyi iple çekiyordu. Şimdi ne tatil, ne para ne de hemen bulunabilecek alternatif var” diyor.

"ACİL DESTEK PROGRAMI"

Komsomolskaya Pravda da şu görüşleri gündeme getirdi:

“Alternatif destinasyon güzel olurdu ama hangileri? Genel olarak Türkiye'nin yerini hiçbir yer tutamaz. Zaten ülkelerin çoğu hala Ruslara kapalıdır. Belki Birleşik Arap Emirlikleri var, orası hem pahalı hem de artık çok sıcak. Ayrıca Mayıs tatilleri için tüm biletler aşağı yukarı satıldı. Evet, Maldivler, Seyşeller, Küba açık ama kitlesel turizm uygun değil; çok uzak ve çok pahalı. Mısır da var, ancak sadece Kahire uçuşlarına izin veriliyor, oradan Kızıldeniz destinasyonlarına gitmek otobüsle 6 saat sürüyor. Çocuklu aileler söz konusu olduğunda uygun değil. Karadeniz'deki Rus tatil beldeleri mi? Orası Mayısda hem soğuk, hem de Krasnodar Bölgesi'nde veya Kırım'da iyi otellerde neredeyse hiç yer yok. Yani Türkiye kapanınca, Rusların gideceği yer yok."

 

Kommersant gazetesi de, Rusya hükümetinin “Tatilinizi ya erteleyin ya da başka destinasyonlara yönelin” çağrısının gerçekçi olmadığını vurgulayarak, “Bunu yapmak o kadar kolay olmayacak. Türkiye alternatifi ekonomik turu bulabileceğiniz neredeyse hiçbir açık yol yok: BAE, Maldivler ve Küba'ya geziler çok daha pahalı” diye yazdı.

 

Bir yandan 1 milyonu bulan turist büyük hayal kırıklığı ve mağduriyet yaşarken, ekonomik açıdan aslı büyük yıkım turizm sektörününün kapısında. Geçen yıl yaşanan iptaller yüzünden büyük borç yükü altına giren, zararlarını azaltmak için bu yıla umut bağlayan sektörün, Türkiye’nin 1,5 ay kapatılması ile bir büyük darbe daha yediği vurgulanıyor. Rusya’da turizm operatörleri daha şimdiden, devlet desteği olmadan krizi aşmanın mümkün olmadığını vurgulayarak “acil destek programı” hazırlanmasını bekliyor.

"VATANSEVERLİK SINAVI"

Rusya parlamentosunun üst kanadı olan Federasyon Konseyi’nin Başkan Yardımcısı Konstantin Kosaçov ise turistlerin Türkiye tatillerinden vazgeçmesini "bir vatanseverlik sınavı" olarak gördüğünü söyledi.

Facebook sayfasında bir yazı yayınlayan Rus politikacı, sosyal medyada "Türkiye ile hava trafiğini kısıtlama kararının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile yaptığı görüşmede, Ankara'nın Kırım’ı Rusya toprağı olarak tanımaması ile bağlantılı olduğu” yorumları çıktığını hatırlattı.

 

500 bin kişinin uçuş sınırlaması getirilen dönem dönem için Türkiye'ye seyahat planladığına dikkat çeken Kosaçov şöyle devam etti:

"Ben de bunu düşündüm. Kırım’da yaklaşık 2 milyon, Sevastopol’da 500 bin Rusya vatandaşı yaşıyor. Erdoğan onları Rusya vatandaşı saymıyor, güçlü destek verdiği Zelenski onları işgalci olarak görüyor. Her 'Türkiye tatilcisine' karşılık, özgür insan olarak görmedikleri beş yurttaş var.”

Kosaçov, Erdoğan'ın açıklamalarının, insanlar tatil planlarını yaptıktan sonra geldiğini belirterek, "tatilcilerin hepsi olmasa da en azından bir kısmının, milyonlarca kişinin hak ve özgürlüklerine tecavüz eden bir ülkede dinlenmenin ahlaki açıdan imkansız olduğunu düşüneceği” temennisini ekledi.

 

Kosaçov, “Böyle durumlarda, tatil planları ne olursa olsun, millet vatanseverlik açısından test edilir.  Bu, onların sıcak denizlere olan sonsuz sevgilerine güvenerek Rusları dinlenmeye davet eden ülkenin liderinin, sorumsuz beyanlarına toplumumuzun gerçekten güçlü bir cevabı olacaktır” dedi.

Odatv.com

Bu haber 538 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum