Reklam

Yaşar Nuri Öztürk: "Cami insanı dinden çıkarır"

Vardığım sonuç şu: "Cami, insanı dinden-imandan çıkarır; İslam'dan uzaklaştırır."

Yaşar Nuri Öztürk: "Cami insanı dinden çıkarır"

Vardığım sonuç şu: "Cami, insanı dinden-imandan çıkarır; İslam'dan uzaklaştırır."

Yaşar Nuri Öztürk:
13 Mart 2022 - 18:21

20 Ocak Çarşamba 2016 


Aydınlık gazetesi yazarı ilahiyatçı Yaşar Nuri Öztürk, dinin camilere hapsedildiğini, belirterek "Kur'an ve Peygamber'in asla onaylamayacağı yeni bir 'cami dini' oluşturdular. Bu yapay dini kullanarak camiyi 'hayatın yön verici mekânı' haline getirip kitleleri oradan istedikleri yönde sevk ve idare ettiler" dedi.
Yaşar Nuri Öztürk, yazısının sonunda "Bozkurt Güvenç'in şu ibret dolu mektubunu okuyalım" diyerek şu alıntıya yer verdi: "Vardığım sonuç şu: Cami, insanı dinden-imandan çıkarır; İslam'dan uzaklaştırır."

Dinciliğin önce İslam'ın manifestosu üzerinde oynayarak temel ve ilk ibadet olan okumayı temel ibadet olmaktan çıkarıp onun yerine namazı koyduğunu belirten Yaşar Nuri Öztürk, "Böyle olunca da temel mabet mektep olacakken cami oluverdi. İşte felaket bundan sonra başladı ve asla düzelmedi. Biz bugün bu felaketin en kahırlı dönemlerinden birini yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bugünkü "dincilik zihniyetinin prototipi"nin Emeviler'den kalma olduğunu söyleyen Öztürk, yazısına şöyle devam etti:

"Emeviler dinin ruhunu çürüttükçe cami sayısını ve camide kalma süresini artırdılar. Saltanat dinciliğinin despotları, cami ve tekkeleri bir tür gardiyansız hapishane' olarak kullanmakta, kitlenin dinsel tatminini bu mekânlarda sağlayıp hayatın diğer alanlarında kendi despotizmlerinin atını koşturmayı esas almaktalar.

Haçlılarca kotarılan bugünkü Ilımlı İslam dönemi de İslam ülkelerinde camilerin artışıyla belirginleşen bir dönem oldu. Ilımlı İslam uydurma dininin bir tür kurucuları olan Hıristiyan süper güçler, bu cami artışına destek vermekte, daha çok insanın bu camilere dolmasını teşvik etmekteler. Bu tür desteklerin. Emeviler döneminde Bizans'tan geldiğini, yukarıda andığımız yeni eserimizde göstermiş bulunuyoruz.

Emeviler, fıkıh kaynaklarını, camileri istedikleri kıvamda çalıştırmak üzere düzenlettiler. Bu düzenlemeyi desteklemek için çok sayıda hadis uydurttular. Bu düzenlemeye uygun olarak camilere doldurdukları halkı, orada mümkün mertebe uzun süre tutmayı kurallaştırdılar. Mevâlî'nin (Arap ırkından olmayanların) imamlık yapmasını yasaklayarak camide konuşacak kişilerin kendileri için tehlike yaratmasını baştan önlediler. Çoğu Emevi ajanı olan 'özel seçilmiş imam ve hatipler' vasıtasıyla halkın beynini yıkadılar.

CAMİYİ ZULÜMHANEYE ÇEVİRDİLER

Kur'an ve Peygamber'in asla onaylamayacağı yeni bir 'cami dini' oluşturdular. Bu yapay dini kullanarak camiyi 'hayatın yön verici mekânı' haline getirip kitleleri oradan istedikleri yönde sevk ve idare ettiler. Emevi camilerinde bir asra yakın bir süre peygamber Ehlibeytine, özellikle Hz. Ali'ye lanet okutuldu. Bu lanet okumayı savsaklayanlar takibe alınıp ya öldürüldü yahut da işkenceler altında hayatları karartıldı.

Ehlibeyt ve sahabe katili Emevi dinciliği şunu istiyordu: Halk camilere dolup ahiret yatırımı yapsın; yönetenlerin icraatını eleştirmeye yeltenmesin. Bugünkü dinciliğin bol bol cami yapması, yaptırması bunun içindir. Bu anlayış onlara, fikir ve siyaset babaları olan Emevilerden miras kalmıştır. Dinciliğin sahiplendiği en büyük miras Kur'an ve Peygamber öğretisi asla değildir; Emeviliğin bıraktığı saltanat zihniyetidir. Bu iyice bilinip gereği yapılmadan dinciliğin tahakkümünden, yani ülkeleri cehenneme çevirmesinden kurtulmak söz konusu edilemez; edilirse bu, ahmakça bir aldanışın ifadesi olur.

"CAMİ İNSANI DİNDEN İMANDAN ÇIKARIR"

Bozkurt Güvenç'in şu ibret dolu mektubunu okuyalım:

"Akademi ve bilim geleneğinin büyük hocaları, daima şunu hatırlatır: Yorum ve tartışmaları bir yana bırakıp ana kaynaklara gidin. O kaynaklarda dinci ve bilimcilerin gözünden kaçan gerçekleri bulacaksınız.' Siz de ne zamandan beri bu ilkeyi uyguluyorsunuz. Katolik kateşizmi yerine, kaynak. Ne ki insanlar, okumak yerine dinlemeyi yeğliyor. Okuyan kişi düşünmeye başlar ve sorgular. Oysa din ticareti yapanlara göre. bir kez iman etmişsen soru soramazsın! Neden ? Çünkü soruşturma başlayınca onlara güven sarsılır."

"Sizi dinlerken Kur'an'a göre dinsiz olmadığımı anladım, rahatladım. Teşekkür ederim. Bir önerim var. Sizi öfkelendirenleri bir yana bırakın, size muhtaç olanlara hitap etmeye devam edin. Sorun evrensel ve sizin 'İslam-Kuran' öneriniz özgün. Beni dinsiz yapan, camide dinlediğim akıl mantık dışı vaazlardı. Bir hocanın bir cenaze namazından sonra, Peygamberimizin Büyük İskender ile dünya ahvalini konuşup her Müslüman'ın 5 kâfir öldürmesi gerektiği yönündeki rivayetini unutamadım.

Vardığım sonuç şu:

"Cami, insanı dinden-imandan çıkarır; İslam'dan uzaklaştırır."

Odatv.com

Bu haber 1760 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum