Gürsel Arslan: Erzincan'da Yeniden Yapılanma ve Kentleşme...
Reklam
Reklam
Konuk Yazar

Konuk Yazar

Gündemin İçinden

Gürsel Arslan: Erzincan'da Yeniden Yapılanma ve Kentleşme Süreci

24 Şubat 2021 - 00:04

Kıymetli Dostlar ;
Bugün ülkemizin en düzenli ve en pilanlı şehirlerinden biri olan memleketim Erzincan'ın, kentleşme ve yeniden yapılanma sürecinde geleceğin Yıldız Şehirlerinden biri olabilmesinin yolunu açabilecek, Güney Avustralya’da "Halifax Ekoşehir" projesiyle ödül kazanan Ecopolis Mimarlık Atölyesi Kurucusu Paul Downtown'ın, sıfırdan kurulacak sürdürülebilir bir eko kentin 10 gelişim aşaması ile ilgili tesbitleri hemşehrilerim, Erzincan Valiliğ, Erzincan Belediyesi ve Erzincan Dernekleri ile paylaşmak istedim..

Erzincanımızın; uzun değil, aşağıda bahsedilen prensiplere uygun orta vadeli planlamalar ile ülkenin yıldız, tercihen yaşanabilir örnek bir Kenti haline gelmemesi için hiç bir eksiği olmadığı kanaatindeyim.. 
***
1. Bozulmuş tahrip edilmiş alanlar ıslah edilmeli, daha önce yok edilmiş yeşil alanlar tekrar kurulmalı. Ekolojik çiftçilik teşvik edilmeli.
2. Biyolojik olarak bölgeyle uyum sağlanmalı. İnşa ettiğiniz yerleşimler doğal çevrimin bir parçası yani iklim ve arazi koşullarıyla uyumlu olmalı.
3. Şehir içindeki gelişim kentin taşıma kapasitesiyle dengelenmeli.
4. Kurduğunuz şehirler kompakt olmalı. Şehirdeki bütün yollar motorlu araçlara tahsis edilmemeli. Kentin içinde yaya yolları da olmalı ve motorlu olmayan diğer araçlar teşvik edilmeli.
5. Enerji üretimi yenilenebilir kaynaklardan yapılmalı ve enerji verimliliği için gerekli bütün tedbirler alınmalı.
6. Bölge ekonomisine katkı sağlanmalı. Ekolojik ve sosyal sorumlulukla ilgili yatırımlar ve yeşil teknolojiler desteklenmeli.
7. Sağlıklı ve emin bir alan yaratılmalı. Bölgede yerel tarım desteklenmeli. Diğer canlılar için güvenli habitatlar sağlanmalı. Hava ve su kirliliğine meydan vermemeli.
8. Şehirler herkes içindir. Örgütlenme teşvik edilmeli. Topluluklar kendi yaşadıkları şehri kendileri yönetebilmeli.
9. Sosyal adalet ve eşitlik gözetilmeli. Şehirlerde yaşayan her birey eşit haklara sahip olabilmeli. Hizmetlere erişimde imtiyaz uygulanmamalı. Vatandaşlar bütçelerine uygun evlerde yaşayabilmeli. Doğrudan demokrasiye en yakın olabilecek karar alma mekanizmaları oluşturulmalı.
10. Kültürel etkinlikler aksatılmamalı. Şehrin ruhu ve tarihi korunmalı. Çok kültürlü organizasyon ve etkinlikler teşvik edilmeli..
 

Bu yazı 2852 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar